Syfon wannowy a syfon w posadzce - blok z wielkiej płyty

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Sylvek
Początkujący
Początkujący

Syfon wannowy a syfon w posadzce - blok z wielkiej płyty

Post autor: Sylvek »

Witam

W związku z remontem łazienki wyszła mi kwestia przyłączenia nowej wanny do kanalizacji. Do tej pory wyglądało to tak że od korka wychodziła rura z której woda lała się do wmurowanego w posadzkę syfonu i w planach miałem zamiar to zostawić jednak po skuciu płytek okazało się, ze ok 30 cm od tego syfonu w podłodze jest też bezpośredni otwór do rury odpływowej która łączy się z syfonem. Teraz muszę jeden z otworów zatkać i pojawia się pytanie. Czy zatkać to wejście do rury a zostawić ten syfon w posadzce czyli po "staremu" czy zamurować syfon w posadzce a do wejścia tej rury dołączyć syfon wannowy?

Orientacyjnie wygląda to tak:
Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Syfon wannowy a syfon w posadzce - blok z wielkiej płyty

Post autor: Bolas »

To stare sposoby podłączania. Były o tyle dobre że jak komuś zalewało mieszkanie to kratką uciekała woda nie lejąc się po kolejnych mieszkaniach w dół. Fachowo powinieneś syfon zamontować na sztywno.

Sylvek
Początkujący
Początkujący

Re: Syfon wannowy a syfon w posadzce - blok z wielkiej płyty

Post autor: Sylvek »

Czyli zamurować kratkę a do ujścia tej rury podłączyć syfon wannowy. Ogólnie to tak właśnie chciałem zrobić ale wolałem się upewnić ;)

Dziękuję za info i pozdrawiam
Sylwek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”