Eeee... Chyba przesadzasztmq pisze:No właśnie na czym ma polegać ta bezwonność biokominków.??? Stałem się "szczęśliwym" posiadaczem tego generatora smrodu około 2 tygodnie temu. Zalewane były dwa polecane paliwa Fanola i Bionlov., skutek za każdym razem ten sam - jeden wielki smród, metaliczny zapach jak z palnika gazowego. Mieszkanie trzeba wietrzyć godzinę żeby pozbyć się tego zapaszku. Zaznaczam nie jest to niuans tylko naprawdę poważny problem który dyskwalifikuje to urządzenie zwłaszcza w pomieszczeniach o niewielkiej kubaturze. Była rozmowa o wentylacji, nie sądzę żeby był to problem gdyż i tak trzeba okno otworzyć, w innym wypadku ból głowy od smrodu gwarantowany. Szczerze mówiąc producenci i sprzedawcy biokominków poprostu kłamią w kwestii bezwinności spalania bioetanolu, niestety musiałem się o tym przekonać sam za własne pieniądze..
Biokominek - czy warto i jaki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
- -KAMI-
- Zainteresowany

- Kontakt:
Re: Biokominek - czy warto i jaki
Pozdrawiam ogniście! 
Również planuję zakup biokominka do mojego 32-metrowego mieszkania i chciałbym zapytać Was o opinię. Czy oferta kominków na tej stronie: https://kratki.pl/pl/kategoria/biokominki jest warta uwagi czy szukać innej strony internetowej oferującej taki sprzęt? Czy ktoś z Was kupował kominek z tej strony i poleca zakup? Z góry dziękuję za odpowiedź! 
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zdaje się, że biokominki nie mają nic wspólnego z bio
.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Kociol_net
- Aktywny

Dokładnie,a nawet więcej bo takie kominki są "anty" bio i nie mają nic wspólnego z ekologią. Moim zdaniem nie warto,no chyba ze ktoś godzi się na komorę gazową w mieszkaniu,plus ładna ozdobę,wtedy można się nad tym zastanowić.
Nie zgodzę się. Mam w domu biokominek firmy 8design i jestem bardzo z niego zadowolona. Nie wytwarza żadnych spalin, ani sadzy, bo stosuje się w nim biopaliwo. W dodatku mogłam go zamontować w mieszkaniu w bloku, gdzie jak wiadomo trudno o specjalny przewód kominowy. Wygląda ładnie i służy dobrze, więc nie mam na co narzekać.
Ja w swoim mieszkaniu urządziłam biokominek z firmy 8design. Myślałam, że mam za mały pokój, żeby coś takiego zainstalować, ale panowie wyprowadzili mnie z błędy i zrobili przepiękny kącik, w którym można grzać się w jesienne wieczory 
Raz,że bio kominki nie maja nic wspólnego z ekologią,a dwa mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc,no chyba ze taki kominek rozpatrujemy tylko i wyłącznie pod kątem ozdobnym,wtedy można się nad nim zastanowić.
W tej cenie ciężko o coś sensownego, ale widziałem w sklepie coś takiego https://kratki.pl/pl/kategoria/biokominki
Bardzo ciekawe opcje w przystępnych cenach. Sam się głęboko zastanawiam..
Bardzo ciekawe opcje w przystępnych cenach. Sam się głęboko zastanawiam..
Mam taki sam metraż w domu, 30m2, to nie dużo, ale jak widać można też fajnie urządzić taką przestrzeń
Ja mam biokominek z firmy 8 design i jestem z niego bardzo zadowolony
Warto, biokominek daje przyjemne ciepło i bardzo ładnie się prezentuje. Mam taki z firmy 8design i uważam, że jest świetny!
-
PleszewskieKotly
- Zainteresowany

Ciężko powiedzieć aby biokominek dawał ciepło,jest to moim zdaniem tylko ozdoba,dekoracja,która tak na marginesie- prezentuje się bardzo fajnie i stylowo,ale nie traktujmy go jako urządzenia do ogrzewania mieszkania.
-
PiotrNiski
- Zaawansowany

A próbowaliście może kiedyś z takim biopaliwem http://www.agropolska.pl/zielona-energi ... we,15.html?
Sad mam jeszcze młody, ale artykuł mnie zainteresował 
-
PleszewskieKotly
- Zainteresowany

Jeszcze nie,bo osobiście nie posiadam ani sadu ani tym bardziej biokominka,już w takiej opcji zastanowiłbym się nad tradycyjnym kominkiem niż typu bio w swoim domu.
Kupiłem ostatnio biokominek z tej firmy http://www.wkladykominkowe.net.pl/produ ... 40-brazowy. To podwieszany biokominek o mocy 1,6-3 (kW). Ja jestem zadowolony z produktu. Dostawa też bardzo szybko została zrealizowana.
Czym szczególnym wyróżnia się ten biokominek i do czego służy?