Oświetlenie LED. Ile zaoszczędzisz wymieniając stare żarówki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Lampy LED w najbliższej przyszłości zastąpią tradycyjne źródło światła nie tylko w domach, ale i jako oświetlenie ulic. Oświetlenie LED. Ile zaoszczędzisz wymieniając stare żarówki >>
Redakcja
-
Konrad Kasznia
- Początkujący

Ja również korzystam z żarówek led włożonych w listwy sufitowe http://www.dekostyr.pl/oferta/listwy-sufitowe i świetnie się to prezentuje. Oszczędność również jest niebywała
Konrad Kasznia
Re: Oświetlenie LED. Ile zaoszczędzisz wymieniając stare żar
Szkoda tylko że się prezentuje a nie oświetla prawidłowo pomieszczenie.
-
robertjanowski
- Zainteresowany

Zgadzam się. Ponieważ jak dużo światła potrzeba w pomieszczeniu zależy od wykonywanych zadania (pracy). inne oświetlenie stosuje się na przedpokoju a inne w pokojach czy kuchni. Oświetlenie stosowane w korytarzach dla bezpieczeństwa i ochrony stosuje się o Iluminacji 30-50 Fc jest zasadniczo maksymalny które trzeba do tego celu zastosować.
FC = lumenów światła / na stopę kwadratową
NIe patrzcie na Waty a na lumeny lub Footcandle.
I w zasadzie ledy najlepiej sprawdzają się w ciągach komunikacyjnych oraz do oświetlania punktowego - dekoracyjnego
FC = lumenów światła / na stopę kwadratową
NIe patrzcie na Waty a na lumeny lub Footcandle.
I w zasadzie ledy najlepiej sprawdzają się w ciągach komunikacyjnych oraz do oświetlania punktowego - dekoracyjnego
W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz system grzewczy posiada większą moc obliczeniową...
A nie wystarczy dobrać odpowiedniej mocy Led-ów,tak aby pomieszczenie było optymalnie oświetlone,zachowując przy tym niższe koszty? Bo chyba na tym to powinno polegać,prawda? Na minimalizowaniu kosztów przy maksimum komfortu.
-
robertjanowski
- Zainteresowany

Ja również widzę potencjał w oświetleniu LED.
Niestety na razie koszty mocnych żarówek LED są wysokie.
Słabsze ledy mają niskie ceny i idealnie nadają się do oświetlania ciągów komunikacyjnych , garderoby, garażu , oświetlenia zewnętrznego domu i dekoracyjnie.
Niestety na razie koszty mocnych żarówek LED są wysokie.
Słabsze ledy mają niskie ceny i idealnie nadają się do oświetlania ciągów komunikacyjnych , garderoby, garażu , oświetlenia zewnętrznego domu i dekoracyjnie.
W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz system grzewczy posiada większą moc obliczeniową...
Niekiedy w warunkach surowych ciężko ocenić jakiej mocy i ew ile żarówek będziemy potrzebować poza tym umeblowany pokój "świeci" inaczej. Ja np. robiłem to na czuja w moim domu z bala musiałem wstawić oczka ledowe nim zamknęli mi sufit podłogą od góry - były dwie możliwości albo wstawiamy ile się da i potem osobny załącznik do danej sekcji albo robimy to na oko. I o ile d.pokój się udał tak łazienka miała słabo. Tanie oczka zaczęły się wypalać po ok 4-5latach. Aktualnie w łazienkach zamontowałem 6,5W SMD zamiast 4W LED i naprawdę czuć różnicę co po części nie dziwi bo żarówki mają o ponad 50%mocy więcej.
-
DamianTomaszewski
- Zainteresowany

Rzucił mi się fajny artykuł dotyczący oszczędzania np. właśnie za oświetlenie, czy ogólnie energię.
W skali roku piszą, że można zaoszczędzić do sześciu stów:
http://www.ecocafe.pl/dom-tanszy-bo-inteligentny
Co o tym sądzicie? Faktycznie, niektóre rozwiązania mogą obniżyć rachunki, ale aż do 600 zł w skali roku?
W skali roku piszą, że można zaoszczędzić do sześciu stów:
http://www.ecocafe.pl/dom-tanszy-bo-inteligentny
Co o tym sądzicie? Faktycznie, niektóre rozwiązania mogą obniżyć rachunki, ale aż do 600 zł w skali roku?
Re: Oświetlenie LED. Ile zaoszczędzisz wymieniając stare żarówki
bardzo ciekawy artykuł o tych oszczędnościach
my mamy w niektórych miejsach jeszcze halogeny ale chcemy wymienić co się da na ledy
po co mamy płacić więcej? znalazłam nawet fajne rozwiązania w tej hurtowni http://el12.pl/ są takie taśmy samoprzylepne które można łatwo zamontować bez robienia większych remontów 
Re: Oświetlenie LED. Ile zaoszczędzisz wymieniając stare żarówki
Tyle tylko, ze to nie są żarówki.Konrad Kasznia pisze:Ja również korzystam z żarówek led ...
Poza tym LEDówki nie do wszystkich zastosowań się nadają.
Polecam oświetlenie firmy activejet. Duży wybór, na pewno znajdziesz lampy ledowe odpowiadające Twoim wymogom. Wysoka jakość w niskiej cenie. Sprawdź najlepiej w OBI