warto kupic kcioł TEKLA?????
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: warto kupic kcioł TEKLA?????
Ja akurat nie miałem styczności z kotłami tej firmy,wiec ciężko mi cokolwiek doradzić,jednak uważam ze to zależy od budżetu,który będzie tutaj głównym wyznacznikiem. Chętnie pomogę i doradzę gdyż kotłami zajmuje się na co dzień.
piece 
Wiem, że warto kupić kocioł z regulatorem ciągu od Metalteres i rusztem wodnym, wg statystyk wydajność ponad 80% znajomy ma taki i poleca, też kupował w Metalteres, firma ze Śląska, ale ma dystrybucję na całą Polskę.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
TomaSZu pisze:Wiem, że warto kupić kocioł z regulatorem ciągu od Metalteres i rusztem wodnym, wg statystyk wydajność ponad 80% znajomy ma taki i poleca, też kupował w Metalteres, firma ze Śląska, ale ma dystrybucję na całą Polskę.
Tia jasne ruszt wodny - najlepiej jeszcze wielki i podwójny to będzie efekt jak u forumowicza z wątku:
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... m!/page245
cytuję:
"Komin ulany na czarno a że dom mam biały wygląda to obrzydliwie . dachówka pokryta sadzą jak i auta na podjeździe nawet pies w sadzy . O Boże !!! ratunku
Teraz pozostaje mi tylko jechać po inny piec a ten zawieźć na wagę w skupie złomu . "
Wg statystyk bez pomiarów to można sobie dowolnie zgadywać a wiem jak trudno jest uzyskać 80% więc nikt mi kitu nie wciśnie, że taką ma średnią sprawność w sezonie grzewczym.
sadze to kwestia wypalenia komina, 80% da się uzyskać, tylko trzeba wiedziec jak z tego korzystać.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Sadze to kwestia dopalenia węgla w kotle a nie komina, no chyba, że chodzi o zapalenie się kominaTomaSZu pisze:sadze to kwestia wypalenia komina, 80% da się uzyskać, tylko trzeba wiedziec jak z tego korzystać.
80% sprawności ale mierzone ciepłomierzem czy wynikające z jakichś tam przybliżonych wykresów ?
Podłączam się pod temat. Ponieważ chce kupić piec Tekla Tytan i jestem ciekaw opinii może już ktoś mam i powie coś więcej o tych piecach? No i jaki wielki polecacie na dom około 200m3 dom niestety nie ocielony,
Coś temat umarł.Ja jednak skusiłem się na Tekla Tytan i jestem zadowolony. Zasypuję 2 węglarki węgla na to kilka drewien i rozpalam drzwiczki na maxa powietrze wtórne na maxa po 1godz kocioł ma 60/70C, no i nastepnie ustawiam miarkownik na 60C powietrze wtórne uchylam na 3mm i tak się pali przez 12 do 14godzin.
Moim zdaniem warto zwrócić uwagę także na inne kotły pozostałych producentów. Np na naszej stronie PieceMans,znajdziecie ich szeroki wybór oraz rozsądne ceny,chętnie doradzimy i pomożemy.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Hmm to tak jak Twój profil - przez 6 lat nic od rejestracji i dopiero dzisiaj pierwszy wpis ?lukas93cs pisze:Coś temat umarł.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Bo nie miałem o czym pisac. A jeśli nie mam coś konkretnego do powiedzenia to szkoda pisać głupoty.Zapomniałem dodać raz przypomniałem klapę do komina i paliłem drewnem to odrazu osadzała się smoła. Nie wolno jej zamykać.
A wybór padł w końcu na jakiś konkretny model kotła,czy w dalszym ciągu sprawa jest w toku? pytam z czystej ciekawości,bo na ten temat nikt nic nie pisze.
Witam,
Posiadam kocioł Tekla Tytan 4
Palę węglem od góry
Przesyłam parę fotek pieca po wygaszeniu piec nie czyszczony

[/img]
Posiadam kocioł Tekla Tytan 4
Palę węglem od góry
Przesyłam parę fotek pieca po wygaszeniu piec nie czyszczony

[/img]
Witam, czy posiada ktoś z obecnych forumowiczów kocioł tekla solitek 4 i może się wypowiedzieć na jego temat ??
Solitek to dobry kocioł żeliwny. W porównaniu z Tytanem ciepło bardziej ucieka w komin, ma jednak Solitek nieco większą pojemność wodną. Ogólnie kotły żeliwne wracają do łask w związku z coraz krótszą żywotnością obecnych konstrukcji stalowych.