Docieplanie bloku z wielkiej płyty
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Docieplanie bloku z wielkiej płyty
Należy uważać na pseudo fachowców. Zdarza się, że taki nie znający fizyki ociepla budynek durszlak z tzw wentylacją grawitacyjną!!! To już nie tylko tępak, a jeszcze szkodnik!
Gdybyś tak nic nie pisał jeżeli nie masz nic do powiedzenia. To blok. Pokaż mi wymagający termomodernizacji blok w Polsce w którym jest WM.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Należy uważać na pseudo fachowców. Zdarza się, że taki nie znający fizyki ociepla budynek durszlak z tzw wentylacją grawitacyjną!!! To już nie tylko tępak, a jeszcze szkodnik!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Termomodernizację zaczyna się od uszczelnienia i wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą.Stały pisze:Gdybyś tak nic nie pisał jeżeli nie masz nic do powiedzenia. To blok. Pokaż mi wymagający termomodernizacji blok w Polsce w którym jest WM.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Należy uważać na pseudo fachowców. Zdarza się, że taki nie znający fizyki ociepla budynek durszlak z tzw wentylacją grawitacyjną!!! To już nie tylko tępak, a jeszcze szkodnik!
Izolowanie durszlaka - to jakiś kretynizm.
Tylko brak podstawowej wiedzy może usprawiedliwiać obkładanie styropianem przy dziurach w ścianie i dachu. Niestety u nas się takim głupkom daje nawet dyplomy.
Jak Ma Szanowny Pan lodówkę która ma nieszczelnie drzwi, to zamiast uszczelki dołoży Pan styropianu do ścian?
Tak, masz rację i wszyscy to wiedzą. Lepiej ci?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Termomodernizację zaczyna się od uszczelnienia i wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą.Stały pisze:Gdybyś tak nic nie pisał jeżeli nie masz nic do powiedzenia. To blok. Pokaż mi wymagający termomodernizacji blok w Polsce w którym jest WM.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Należy uważać na pseudo fachowców. Zdarza się, że taki nie znający fizyki ociepla budynek durszlak z tzw wentylacją grawitacyjną!!! To już nie tylko tępak, a jeszcze szkodnik!
Izolowanie durszlaka - to jakiś kretynizm.
Tylko brak podstawowej wiedzy może usprawiedliwiać obkładanie styropianem przy dziurach w ścianie i dachu. Niestety u nas się takim głupkom daje nawet dyplomy.
Jak Ma Szanowny Pan lodówkę która ma nieszczelnie drzwi, to zamiast uszczelki dołoży Pan styropianu do ścian?
-
Gość10463
te łączenia wełna styropian faktycznie są mało popularne i wykonywane, przeważnie pow 11 pięter się wełnę stosuje z tego co pamiętam i chyba w budynkach po 95 roku budowy ... ale nie zagłębiam się w WT na razie gdyż na forum nie ma takiej potrzebyStały pisze:No cóż.Krystian_Tarnowski pisze:widzę że kolega coś wie o KROZczyli podobna branża ...
Jest zasada, że nie łączy się systemów przy ETICS. Systemów czyli różnych producentów. Łączenie styropianu z wełną zdarza się choć chyba niezbyt często. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim w praktyce ale nie jest to błąd. Powodem może być choćby konieczność spełnienia wymagań ochrony przeciwpożarowej.Krystian_Tarnowski pisze:projekt nie przewiduje wykonawstwa docieplenia zgodnego z instrukcją wydaną przez producenta systemu docieplenia ? w tym przypadku są dwie instrukcje gdyż dolna partia to styropian a górna wełna, system docieplenia łączony.
ciekawie się temat zaczyna
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

U nas ogólnie jakaś moda z takimi pracami na zimę... drogi robią zimą (przynajmniej tutaj w mojej okolicy), ludzie docieplają teraz też widziałem jeżdżąc tu i tam. Ktoś płaci to się robi a co tam efekty...
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zdaję sobie sprawę, że im większy [...], tym dłużej trzeba nu tłumaczyć:Tak, masz rację i wszyscy to wiedzą. Lepiej ci?
Powtórzę więc bo to bardzo ważne.Termomodernizację zaczyna się od uszczelnienia i wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą.
Jak jakiś [...] nie jest w stanie tego pojąć, że izolowanie ścian w durszlaku nie ma sensu, to niech się jednego zdania nauczy na pamięć!
Pisać się nauczył, to i tego się nauczy. To kwestia czasu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bo taniej.TwojOszczednyDom pisze:U nas ogólnie jakaś moda z takimi pracami na zimę... drogi robią zimą (przynajmniej tutaj w mojej okolicy), ludzie docieplają teraz też widziałem jeżdżąc tu i tam. Ktoś płaci to się robi a co tam efekty...
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Zupełna zgoda. Ludzie obklejają a zimą i tak kominem leci pełno kwh. Ale wydaje się im że tak ma być.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zdaję sobie sprawę, że im większy [...], tym dłużej trzeba nu tłumaczyć:Tak, masz rację i wszyscy to wiedzą. Lepiej ci?Powtórzę więc bo to bardzo ważne.Termomodernizację zaczyna się od uszczelnienia i wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą.
Jak jakiś [...] nie jest w stanie tego pojąć, że izolowanie ścian w durszlaku nie ma sensu, to niech się jednego zdania nauczy na pamięć!
Pisać się nauczył, to i tego się nauczy. To kwestia czasu.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

I byle by było...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bo taniej.TwojOszczednyDom pisze:U nas ogólnie jakaś moda z takimi pracami na zimę... drogi robią zimą (przynajmniej tutaj w mojej okolicy), ludzie docieplają teraz też widziałem jeżdżąc tu i tam. Ktoś płaci to się robi a co tam efekty...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zapłata, dotacja, kasa... nie jest za efekt a wykonanie.TwojOszczednyDom pisze:I byle by było...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bo taniej.TwojOszczednyDom pisze:U nas ogólnie jakaś moda z takimi pracami na zimę... drogi robią zimą (przynajmniej tutaj w mojej okolicy), ludzie docieplają teraz też widziałem jeżdżąc tu i tam. Ktoś płaci to się robi a co tam efekty...
Pan poczyta Szanownego Stałego, okazuje się, że gość uważa się za budowlańca. Jak z taką "wiedzą" można być budowlańcem, to co się dziwić???
Nawet na tym forum sprzedają dyplomy.
Izolowanie domów durszlaków ( z wentylacją grawitacyjną) jest skrajną głupotą, wręcz szkodnictwem.
Mowa o budynkach wielorodzinnych, i jak zawsze najwięcej do powiedzenia ma formułowy pajac.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Izolowanie domów durszlaków ( z wentylacją grawitacyjną) jest skrajną głupotą, wręcz szkodnictwem.
A ponieważ i on mieszka w takim budynku, nie dano na temat kosztów ogrzewania napisał tak:
Największemu tu gardłowcowi ocieplono siany zewnętrzne w jego bloku. I jeszcze się chwali, że będzie płacił mniej.Tomasz_Brzeczkowski pisze:W tym roku ocieplili ściany, będzie więc trochę mniej.
Pewnie jeszcze w ramach każdemu założono rekuperator!!!
Ale pewnie nie bo wiem w którym budynku (bloku) mieszka.
I tak o to Brzęczu jak zawsze gdy się wpieprzy rozpieprzył fajny temat!!!
Dociepl sobie mieszkanie płytą Eurothane G jest wykończona płytą GK a wilgoć w ścianie wyparuje w skali roku a ty będziesz mieć ciepło i nie będziesz mieć grzyba
Gdyby styropian się tak dobrze palił, to cała elewacja stanęła by w ogniu. Nie mniej, po podgrzaniu palił się niewątpliwie styropian, podtrzymywany na dole przez pożar wewnątrz mieszkań a na górze prze płomienie sięgające z dołu. Dlatego też na wyższych piętrach stosuje się wełnę. Na szczęście nie ma to przełożenia do domków jednorodzinnych. Zajęcie się ogniem styropianu na elewacji wobec pożaru całego domku jest drobiazgiem.Krystian_Tarnowski pisze:https://www.youtube.com/watch?v=27ywYK2c-jc