izolacja przeciwilgociowa wewnątrz piwnicy

Bez materiałów chemii budowlanej nie można wyobrazić sobie żadnych prac budowlanych i remontowych. Wybór materiałów jest ogromny, a ciągle pojawiają się nowe, ciekawe produkty. Jakie materiały zastosować w konkretnym przypadku? Które ułatwią i usprawnią budowę i remont? Czym tynkować, malować, impregnować, kleić, uszczelniać i czyścić?

Moderator: Deitermann

Grzegorz W
Początkujący
Początkujący

izolacja przeciwilgociowa wewnątrz piwnicy

Post autor: Grzegorz W »

dom częściowo podpiwniczony, piwnica przed tynkami i posadzką. Zauważyłem , że przecieka woda między fundamentem a wylanym chudym betonem na poziom ok 3 cm.Uzależnione jest od opadów deszczu i możliwości odparowania wody przez okna.Jest izolacja pozioma ( 2x papa ), izolacja pionowa na zewnątrz ( Deitermann ), drenaż opaskowy. Mam jeszcze możliwość wylania ok. 20 cm posadzki z izolacją termiczną. Wiem że masy uszczelniające Deiterman'a można układać gdy jest sucho. Co dalej robić, jak zaizolowac w tych warunkach, czy trzeba czekać do upalnego lata ?

początkujący
Aktywny
Aktywny

Post autor: początkujący »

Szlamy mineralne można, a wręcz trzeba układać na wilgotne podłoża. Nie jest to wiec problem nie do rozwiązania.
Ale twój problem dotyczy czego innego. Prawdopodobnie nie wykonstruowano połączenia między izolacjami: pionową, pozioma posadzki i poziomą ław fundamentowych. Do tego budynek jest częściowo podpiwniczony.
Jakie materiały zastosowano do izolacji ław i do izolacji pionowej. Jak zaizolowano ścianę między częścią posdpiwniczoną a niepodpiwniczoną?
MR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemia budowlana”