Studnia Głębinowa . Zmiejszenie sie wydajności.

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

simon82
Początkujący
Początkujący

Studnia Głębinowa . Zmiejszenie sie wydajności.

Post autor: simon82 »

Witam.
Mam problem z wydajnością studni głębinowej a mianowicie studnia została wywiercona ok. 7 lat temu firma która mi ją wykopała stwierdziła że wydajność studni to 100 L na 1min , i lustro wody jest na 12 m dodam iż całkowita głębokość otworu to 24m a średnica rury to 160mm .
Problem mam ze znacznym zmniejszeniem wydajności a mianowicie kupiłem pompę jak się okazuję za mocną (100L/min) zamontowałem ją w otworze i klops , zrywa mi lustro przy czym dodam pompa jest umiejscowiona 1.7m od dna studni, co więcej założyłem zawór kulowy i wodomierz , po dość znacznym przykręceniu zaworu takim żeby nie zrywało mi lustra wody na wodomierzu odczytałem że wydajność wynosi 1.1m3/h.
Proszę o pomoc i co można zrobić żeby poprawić wydajność mojej studni.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Studnia Głębinowa . Zmiejszenie sie wydajności.

Post autor: Bolas »

Po 7latach mogło się wiele rzeczy wydarzyć. Ostatnie lato było bardzo suche u wielu moich klientów nie tylko lustro opadło co nie powinno mieć miejsca przy takich głębokościach ale znacznie pogorszyła się jakość wody. Przebadać jeszcze raz studnię.

simon82
Początkujący
Początkujący

Re: Studnia Głębinowa . Zmiejszenie sie wydajności.

Post autor: simon82 »

Ale czy aż tak znacząco mogło opaść , podzwoniłem po kilku firmach zajmujących się renowacjami studni i dowiedziałem się że filtr może być zamulony , bo kiedy zerwę lustro wody czyli na głębokości 2.5 metra od dna studni słyszę wyraźnie że woda jest i napełnia studnię do tego pamiętam że 7 lat temu kiedy wszystko działało jak należy zrobiłem badanie wody z którego jednoznacznie wynikałe że woda jest bardzo mocno zarzlaziona i nie nadaje się do użytku domowego , więc teraz zakupiłem małą dyszę do czyszczenie kanalizacji nadającą się do podłączenia do karchera ,mam 25 m przewodu ciśnieniowego i będę płukał filtr pionowy w nadziei że uda mi się go przeczyścić nadmienię że jeszcze ma kwasek cytrynowy techniczny i będę go rozprowadzał po całej wysokości filtra celem pozbycia się żelaza znajdującego się przy filtrze który może jest okryty warstwą żelaza naniesionego przez wodę i może w ten sposób uda mi się uaktywnić moją studnię, a może jeszcze jakieś sugestie???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”