Wanna - zrób to sam
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
komarr
Wanna - zrób to sam
Swego czasu spotkałem się z Wanną wykonaną własnoręcznie.
Mata + żywica epoksydowa + specjalna szpachla + specjalna farba.
Wzór wg gustu, wykonanie kilka dni, szlifowanie, poprawki, malowanie i mamy Wannę pasującą jak ulal do nas...
Czy ktoś próbował zrobić taką wannę ? albo czy może ktoś regenerował starą wanne i zna może preparaty (szpachle i lakiery) które mógłbym zastosować do stworzenia tego cuda... ?
Mata + żywica epoksydowa + specjalna szpachla + specjalna farba.
Wzór wg gustu, wykonanie kilka dni, szlifowanie, poprawki, malowanie i mamy Wannę pasującą jak ulal do nas...
Czy ktoś próbował zrobić taką wannę ? albo czy może ktoś regenerował starą wanne i zna może preparaty (szpachle i lakiery) które mógłbym zastosować do stworzenia tego cuda... ?
Wanna - zrób to sam
robiłem pare rzeczy z żywicy epoksydowej i maty ale wanny nie. Powiem tylko że po uzyskaniu bryły(ksztaltu wanny) należy pokryć ją specjalnym żelkotem który potem się poleruje.
gratuluje pomysłu sam może z niego skorzystam
pozdrawiam
gratuluje pomysłu sam może z niego skorzystam
pozdrawiam
Motyl
powiedzmy że z formą sobie dałem radę i coś ciekawego wyczarowałem. Jaka mata? czym nasączona? Z góry przepraszam za taką ilość pytań ale po prostu chciałbym wannne samemu stworzyć a kompletnie nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Mam chęci, czas znajdę, doświadczenie budowlane w jakimś tam zakresie posiadam. Najlepiej jakbyś mógł mi wytłumaczyć pokoleji proces technologiczny. Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Matę szklaną w większych płachtach można kupić w Castoramie lub sklepach z lakierami i szpachlami samochodowymi.Tak samo żywicę epoksydową.
Żeby taka wanna była odpowiedniej trwałości powinna mieć grubość ok. 0,5cm.
Najgorsze jest szlifowanie całości.Koszmarna robota.Beż odpowiednich narzędzi bez sensu.
Żeby taka wanna była odpowiedniej trwałości powinna mieć grubość ok. 0,5cm.
Najgorsze jest szlifowanie całości.Koszmarna robota.Beż odpowiednich narzędzi bez sensu.
adam
-
Marceli Szpak
- Początkujący

- Kontakt:
to równie dobrze można tak porównywać to do innych rzeczy.. czy nie można kupić skoro ble ble ble. A nie można zrobić może zamiast iść na łatwiznę? Jeśli czegoś nie umiem to mnie jeszcze bardziej motywuje to do nauczenia się tego i zrobienia czegoś samemu popołudniami. Może i taniej by wyszło, może i będzie mniej estetyczna ale będzie zrobiona przeze mnie:]