Ściany fundamentowe- nierówne

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

dasfa12
Początkujący
Początkujący

Ściany fundamentowe- nierówne

Post autor: dasfa12 »

Witam.
Geodeta wymierzył mi poziom budynku. Murarz budował wg tego "sznurka". po wybudowaniu ścian fundamentowych z bloczków okazało się że między przodem ścian fudamentowych a tyłem jest około do 2.5 cm roznicy tzn przod jest okolo 2.5 cm nizej w porownaniu do tylu, zas mieszy lewa a prawa strona okolo 1cm roznicy. Czy to ma duze znaczenie ? czy trzeba to poprawic? Murarz twierdzi ze to nic takiego a co wy o tym myslicie ?
Obrazek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Ściany fundamentowe- nierówne

Post autor: Enerbau »

Jeżeli nie wyrównają od razu przy pierwszej warstwie cegieł, to może być problemem.

Gość10463

Post autor: Gość10463 »

przy budynku jednokondygnacyjnym nie są problem takie odchyłki i różnice w poziomach

To prawda, że murarz je "zgubi" natomiast przy wznoszeniu wysokich konstrukcji należy korygować poziomy już na etapie ław czy płyty fundamentowej.

Natomiast uwagę moją zwróciły ściany nie izolowane od wewnątrz ... tu mogą powstać i w 90% powstają późniejsze problemy z wilgocią pod posadzkową

Stały
Aktywny
Aktywny

Post autor: Stały »

dasfa12 pisze:Witam.
Geodeta wymierzył mi poziom budynku. Murarz budował wg tego "sznurka". po wybudowaniu ścian fundamentowych z bloczków okazało się że między przodem ścian fudamentowych a tyłem jest około do 2.5 cm roznicy tzn przod jest okolo 2.5 cm nizej w porownaniu do tylu, zas mieszy lewa a prawa strona okolo 1cm roznicy. Czy to ma duze znaczenie ? czy trzeba to poprawic? Murarz twierdzi ze to nic takiego a co wy o tym myslicie ?
Obrazek
:) W normie polskiego zaściankowego budownictwa. Centymetr nie miara. Murarz musi nadrobić pierwszą warstwą zaprawy.

dasfa12
Początkujący
Początkujący

Post autor: dasfa12 »

dzięki za odpowiedzi. oczywiście od wewnątrz też mam ściany "wysmarowane", tyle że na tym zdjęciu jeszcze tego nie było. Teraz ma być ocieplenie z zewnątrz, ale mrozy małe nadeszły i nie wiem czy mozna robić;/

Gość10463

Post autor: Gość10463 »

miałem na myśli izolacje termiczną od gruntu która będzie integralną częścią izolacji termicznej całego domu i która to pozwoli zaoszczędzić na ogrzewaniu po wybudowaniu

Obrazek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

dasfa12 pisze:dzięki za odpowiedzi. oczywiście od wewnątrz też mam ściany "wysmarowane", tyle że na tym zdjęciu jeszcze tego nie było. Teraz ma być ocieplenie z zewnątrz, ale mrozy małe nadeszły i nie wiem czy mozna robić;/
Jeżeli fundamenty nie zostały zaizolowane termicznie, to najlepszym rozwiązaniem będzie izolacja
wewnętrzna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”