Witam,
kupiłem mieszkanie w kamienicy - parter 83 m3, wilgoć i brak wentylacji / 1 kanał w.grawit/. ogrzewanie to 2 piece węglowe, cwu z elektryki
Pomysł jest taki , żeby za pośrednictwem powietrznej PC produkować CWU przy jednoczesnym pozbywaniu się wilgoci poprzez wymianę powietrza czerpanego z wnętrza i wyrzucanego za ścianę.
W ścianach zewn. oczywiście szczelne okna z PCV więc chcę/muszę wyposażyć je w nawiewniki higrosterowane.
Czy to się da połączyć w sensowną całość ?
Z góry dziekuję za wszelką pomoc w temacie.
Kamienica+pc do cwu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Kamienica+pc do cwu
Nie ma czegoś takiego jak nawiewniki higro, to zwykłe oszustwo marketingowe.
Należy założyć wentylację z odzyskiem ciepłą.
Pobieranie ciepła z mieszkania to zły pomysł nawet latem. To duże ilości, jak na takie mieszkanie. Poza tym, latem pompa dostarczy wilgoć, a zimą od razu wychłodzi mieszkanie.
Należy założyć wentylację z odzyskiem ciepłą.
Pobieranie ciepła z mieszkania to zły pomysł nawet latem. To duże ilości, jak na takie mieszkanie. Poza tym, latem pompa dostarczy wilgoć, a zimą od razu wychłodzi mieszkanie.
-
navara1977
- Początkujący

Dziękuję za uwagi.
Moje wyobrażenie o pracy pompy wyłącznie do celów CWU jest dość mętne.
Kubatura całęgo mieszkania to ok. 250 m3.
Wydawało mi się , że jestem w stanie zapewnić sobie tanią CWU.
Jak przekłada się działanie takiej pompy w praktyce , tzn: zimą - nawet jeśli schłodzi mi przez jakąś chwilę mieszkanie to jednocześnie je osuszy a ja braki ciepła uzupełnię tanim grzaniem z pieca węglowego / kominek-koza/ . Myślałem tez o ewentualnym "dmuchniećiu " ciepłego powietrza z pieca do pokoi, / w mieszkaniu nie ma grzejników , dwa istniejące piece ogrzewają póki co przestrzeń grawitacyjnie.
W chałupie praktycznie brak wentylacji grawitacyjnej / 1 szt-niewydolna/
Czy latem w trakcie działania pompy powstaje dużó wilgoci i na ile będzie ona bilansowana przez suche i ciepłe powietrze nawiewane do mieszkania. Sądziłem , że latem z pompy powstanie coś jakby klimatyzacja, i będzie to raczej suche powietrze.
Zdaję sobie sprawę , że straszny ze mnie dyletant i praw fizyki nie zmienię, próbuję znaleźć optymalne warunki funkcjonowania tego mieszkania.
Próbowałem załączyć zdjęcie z rzutem i graficznym schematem idei , która chyba właśnie pada. ale też nie wyszło.
Proszę o ewentualne kolejne uwagi.
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam.
Moje wyobrażenie o pracy pompy wyłącznie do celów CWU jest dość mętne.
Kubatura całęgo mieszkania to ok. 250 m3.
Wydawało mi się , że jestem w stanie zapewnić sobie tanią CWU.
Jak przekłada się działanie takiej pompy w praktyce , tzn: zimą - nawet jeśli schłodzi mi przez jakąś chwilę mieszkanie to jednocześnie je osuszy a ja braki ciepła uzupełnię tanim grzaniem z pieca węglowego / kominek-koza/ . Myślałem tez o ewentualnym "dmuchniećiu " ciepłego powietrza z pieca do pokoi, / w mieszkaniu nie ma grzejników , dwa istniejące piece ogrzewają póki co przestrzeń grawitacyjnie.
W chałupie praktycznie brak wentylacji grawitacyjnej / 1 szt-niewydolna/
Czy latem w trakcie działania pompy powstaje dużó wilgoci i na ile będzie ona bilansowana przez suche i ciepłe powietrze nawiewane do mieszkania. Sądziłem , że latem z pompy powstanie coś jakby klimatyzacja, i będzie to raczej suche powietrze.
Zdaję sobie sprawę , że straszny ze mnie dyletant i praw fizyki nie zmienię, próbuję znaleźć optymalne warunki funkcjonowania tego mieszkania.
Próbowałem załączyć zdjęcie z rzutem i graficznym schematem idei , która chyba właśnie pada. ale też nie wyszło.
Proszę o ewentualne kolejne uwagi.
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam.
Wszystko zależy od urządzenia jakie chcesz zastosować. Jaki zbiornik? Ilu ludzi będzie korzystać z CWU? Ile wody ciepłej dziennie zużywasz i ile masz miejsca na urządzenie.