Wymiana instalacji elektrycznej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
przemo0018
- Początkujący

Re: Wymiana instalacji elektrycznej
Bo prawda jest taka że nie bardzo wiem pod które gniazdko podłącze pralkę i teraz mam dylemat.
Jak to zrobić???
Czy lepiej obwód zwykły jedno gniazdkowy pod który będzie podłączone małe urządzenie zabezpieczyć bezpiecznikiem 10A??
Czy spokojnie można zabezpieczyć ten obwód bezpiecznikiem 16A i nic złego się nie stanie???
Cały czas pracujemy na przewodach 3*2,5mm
Jak to zrobić???
Czy lepiej obwód zwykły jedno gniazdkowy pod który będzie podłączone małe urządzenie zabezpieczyć bezpiecznikiem 10A??
Czy spokojnie można zabezpieczyć ten obwód bezpiecznikiem 16A i nic złego się nie stanie???
Cały czas pracujemy na przewodach 3*2,5mm
-
krzysiek8k
- Początkujący

Witam, pozwolę się podłączyć pod temat. Właśnie jestem na etapie elektryki i chciałbym się upewnić czy moje przemyślenia są zgodne ze sztuką. Rozbudowuje sieć. Wygląda to następująco. Od słupa przewody do skrzynki i ze skrzynki do następnej skrzynki w oddzielnej części mieszkania po drodze podlicznik.
Generalnie zdania elektryków z którymi rozmawiałem są podzielone na temat przekroju przewodów do gniazdek. Jedni twierdzą, że 3x2,5 to przesada wystarczy 3x1,5 drudzy natomiast że 3x2,5 to właściwy przekrój.
Na moje wygląda to tak:
Gniazdka w kuchni zmywarka lodówka kuchenka i gniazdka robocze nad blatem 3x2,5 i będą w osobnych obwodach. W łazience również przewody 3x2,5 podobnie na zewnątrz budynku.
Pozostałe gniazdka w domu lepiej zrobić na 3x2,5 zgodnie z myślą przezorny zawsze ubezpieczony czy wystarczy te 3x1,5 ( jeśli chodzi o odbiorniki to rtv, komputery wiec raczej nic mocnego)
Oświetlenie będzie realizowane w postaci ledów wszędzie i przewód o przekroju 3x1,5.
Proszę o opinie.
Generalnie zdania elektryków z którymi rozmawiałem są podzielone na temat przekroju przewodów do gniazdek. Jedni twierdzą, że 3x2,5 to przesada wystarczy 3x1,5 drudzy natomiast że 3x2,5 to właściwy przekrój.
Na moje wygląda to tak:
Gniazdka w kuchni zmywarka lodówka kuchenka i gniazdka robocze nad blatem 3x2,5 i będą w osobnych obwodach. W łazience również przewody 3x2,5 podobnie na zewnątrz budynku.
Pozostałe gniazdka w domu lepiej zrobić na 3x2,5 zgodnie z myślą przezorny zawsze ubezpieczony czy wystarczy te 3x1,5 ( jeśli chodzi o odbiorniki to rtv, komputery wiec raczej nic mocnego)
Oświetlenie będzie realizowane w postaci ledów wszędzie i przewód o przekroju 3x1,5.
Proszę o opinie.
-
SklepDoktorWolt
- Początkujący

- Kontakt:
To może wszędzie dać 3x2,5 nigdy nie wiadomo co się będzie chciało jeszcze podłączyć w przyszłości 
Zgadzam się, przezorny zawsze ubezpieczony 
Zazwyczaj nie są to łatwe rzeczy. Dlatego też zanim się zdecydujesz na taką wymianę, znadz dobrego elektryka. Na terenie Wrocławia poleciła bym Ci skorzystać z usług tego pogotowania http://www.elektryk-wroclaw.pl/ . Tam mają wszelki potrzebny sprzęt.
Jakoś bym nie radziła ufać znajomemu. Ma wykształcenie kierunkowe czy to amator? Ze swojej strony mogę polecić firmę PomiarTech. Cała ich oferta jest dostępna tutaj: http://pomiary-szczecin.pl. Korzystałam z ich usług, po "przejechaniu" się na poprzednim usługodawcy i nie zawiedli mnie. Prawdziwi profesjonaliści. Więc raczej nie warto ryzykować, tylko zatrudnić kogoś, kto się na tym zna. 
Witam. U mnie na hali bardzo dobrze się sprawdza podłączenie do wewnętrznego transformatora. Dobra alternatywa dla ciągania kabli niskiego napięcia przez kilkaset metrów. Zamawialiśmy takie podłączenie od Elektrobud (www.elektrobud.pl).