Ocieplenie ganku
Moderator: ROCKWOOL POLSKA
Ocieplenie ganku
Witam,
zabudowałem ganek i nie wiem jakiej grubości dać wełnę mineralną do ocieplenia dachu oraz styropian do ocieplenia ścian z zewnątrz?
Ściany są z gazobetonu 12cm
W ganku planuję dodać grzejnik
Ganek ma wymiary 2x3m
zabudowałem ganek i nie wiem jakiej grubości dać wełnę mineralną do ocieplenia dachu oraz styropian do ocieplenia ścian z zewnątrz?
Ściany są z gazobetonu 12cm
W ganku planuję dodać grzejnik
Ganek ma wymiary 2x3m
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: Ocieplenie ganku
Jeżeli ganek nie jest stoi na izolowanym fundamencie to przyklejanie styropianu od zewnątrz mija się z celem. Chyba, że zależy ci na ochronie latem przed nadmiernymi upałami. Ale w ganku... Już gdzieś był taki wątek, poszukam.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Dzięki za info i link,
fundament akurat mam izolowany, teraz kwestia tylko grubości styropianu i wełny
fundament akurat mam izolowany, teraz kwestia tylko grubości styropianu i wełny
Wartości współczynnika przenikania ciepła dla przegród zależą od temperatury w pomieszczeniu. Mimo, że w ganku będzie grzejnik to przyjmuje się zakres 8°C ti < 16°C czyli współczynnik dla dachu U < 0,3 W/(m2K). A więc 15 cm wełny MEGAROCK PLUS to minimum. Dla pomieszczenia o temperaturze ti > 16°C współczynnik dla dachu U < 0,2 W/(m2K), a od 2021 r. będzie już U < 0,15 W/(m2K). Moim zdaniem warto zastosować grubość 30 cm.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
Szkoda, że nie 60 cm. Zysk dla firmy byłby 2 razy większy!