Instalacje, drzwi, złodzieje
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Instalacje, drzwi, złodzieje
Witam,
Jestem w trakcie budowy domu w okolicy której ostatnio buszują jacyś złodzieje (generalnie kradną z garaży).
Zastanawiam się po jak będę miał już dom przykryty dachem i wstawione okna, to będę mógł też od razu zamontować drzwi zewnętrzne? Czy takie drzwi powinno się robić jak jest już gotowa podłoga (u mnie aktualnie jest chudziak a poziom "0" będzie 26 cm wyżej (warstwa styropianu + wylewka + parkiet).
Natomiast wylewek teraz jeszcze nie robię bo wiadomo najpierw tam trzeba rozprowadzić ogrzewanie itd.
a jeśli to wszystko miałobybyć "ogólnodostępne" to zakładam że szybko pojawiłby się tam ktoś niemile widziany i teraz nie wiem w jakiej kolejności prac powinienem podążać
Jestem w trakcie budowy domu w okolicy której ostatnio buszują jacyś złodzieje (generalnie kradną z garaży).
Zastanawiam się po jak będę miał już dom przykryty dachem i wstawione okna, to będę mógł też od razu zamontować drzwi zewnętrzne? Czy takie drzwi powinno się robić jak jest już gotowa podłoga (u mnie aktualnie jest chudziak a poziom "0" będzie 26 cm wyżej (warstwa styropianu + wylewka + parkiet).
Natomiast wylewek teraz jeszcze nie robię bo wiadomo najpierw tam trzeba rozprowadzić ogrzewanie itd.
a jeśli to wszystko miałobybyć "ogólnodostępne" to zakładam że szybko pojawiłby się tam ktoś niemile widziany i teraz nie wiem w jakiej kolejności prac powinienem podążać
-
Gość10463
Re: Instalacje, drzwi, złodzieje
zatrudnienie Pana Zenka postawienie baraku i całodobowa ochrona obiektu ...
Byłoby to może jakieś rozwiązanie jeśli bym miał wiedział że wszystkie ekipy od instalacji wewnętrznych będą mniej więcej w jednym czasie.Krystian_Tarnowski pisze:zatrudnienie Pana Zenka postawienie baraku i całodobowa ochrona obiektu ...
Jednak u mnie nie będzie się to tak sprawnie toczyło. To taki ktoś musiałby siedzieć pewnie miesiącami stąd też ta opcja odpada.
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ja nie widzę problemu w zamontowaniu drzwi zewnętrznych zanim zrobi się wylewkę. Z reguły wiadomo, na jakim poziomie planowana jest wylewka, więc można drzwi odpowiednio ustawić. Poza tym, próg śmiało może (a nawet powinien, bo zapobiega to wnikaniu wody deszczowej) wystawać kilka centymetrów powyżej planowanego poziomu wylewki.
Lecz żaden normalny złodziej nie będzie forsował solidnych drzwi, kiedy może wyważyć łatwootwieralne drzwi garażowe albo okno na parterze.
Proponuję dla odstraszania choćby atrapy kamer i sygnalizatory alarmowe na zewnątrz tak, by były dobrze widoczne. Fachowego złodzieja to może nie odstraszyć ale głupiego - tak.
Lecz żaden normalny złodziej nie będzie forsował solidnych drzwi, kiedy może wyważyć łatwootwieralne drzwi garażowe albo okno na parterze.
Proponuję dla odstraszania choćby atrapy kamer i sygnalizatory alarmowe na zewnątrz tak, by były dobrze widoczne. Fachowego złodzieja to może nie odstraszyć ale głupiego - tak.
Bzdury Piotrze! Próg jest właśnie po to aby woda pozostała na zewnątrz budynku. Poza tym znajduje się w nim uszczelka która izoluje dolną krawędź skrzydła.
Na czas budowy możesz zamknąć budynek drzwiami tymczasowymi lub zamontować docelowe. Do docelowych (w dzisiejszych czasach) daj poszerzenie podprogowe o wysokości jaka Ci brakuje do docelowej podłogi.
Na czas budowy możesz zamknąć budynek drzwiami tymczasowymi lub zamontować docelowe. Do docelowych (w dzisiejszych czasach) daj poszerzenie podprogowe o wysokości jaka Ci brakuje do docelowej podłogi.
The_Me
- Michal Eurostyl
- Początkujący

- Kontakt:
Szanowny kolego theme, Piotr właśnie to napisał - że próg zapobiega 'wlewaniu' się wody.
Wracając do tematu, to najprościej i najpewniej to chyba zamontować jakieś tanie drzwi + atrapy kamer, tak jak poprzednik napisał.
Wracając do tematu, to najprościej i najpewniej to chyba zamontować jakieś tanie drzwi + atrapy kamer, tak jak poprzednik napisał.
Panie Michale - polecam nie edytować postów i nie pisać na kilka kont to będzie łatwiej rozmawiać.
Atrapy nie sprawdzają się zupełnie i powie to chyba każdy kto to zamontował u siebie.
Atrapy nie sprawdzają się zupełnie i powie to chyba każdy kto to zamontował u siebie.
The_Me
-
lukdoman75
- Zainteresowany

Popieram przedmówcę. Zainwestuj w ochronę, przynajmniej w pierwszym etapie budowy.
bramy
Jeśli budujesz dom, to pewnie masz w nim garaż lub stawiasz go osobno. Warto wiec może skorzystać z tej oferty http://pendragon.pl/bramy-6/ Nas najbardziej zainteresowały bramy segmentowe, wyglądają na solidne , automatyczna ich obsługa jest dodatkowym plusem/
tapeciaż
- marek82laszko
- Zainteresowany

Warto też zawiadomić policję
Nie da się w 100% wyeliminować kradzieży z placu budowy. Czy masz pakamerkę czy zamknięty budynek to bez całodobowej ochrony nie uchronisz się od włamań. Chyba że masz super sąsiada, ale i on nie upilnuje wszystkiego. Zatem każdy zamyka budynek jak się da i tam chowa rzeczy.
The_Me
Ja raczej myślę o zamontowaniu w domu alarmu http://www.nice.pl/Produkty,698/Alarmy Oczywiście już jak dom stanie do końca i będzie się go wykańczać w środku. Na samej budowie nie mamy ochrony. Staramy się być tam co dziennie. Ale też mamy fajnych sąsiadów którzy zerkają co się dzieje. Sąsiad i robotników potrafi przypilnować jak trzeba.
nie ma to jak straż sąsiedzka