Jak dobudować schody, oddzielne wejście na piętro.

Nie zapominajmy o takich pomieszczeniach jak garaż, suszarnia, spiżarka. Jak wykorzystać przestrzeń w naszych domach na takie miejsca, czy są one potrzebne? Dowiedz się, co inni sądzą na ten temat.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

enzo89
Początkujący
Początkujący

Jak dobudować schody, oddzielne wejście na piętro.

Post autor: enzo89 »

Mieszkam z rodzicami w trzypiętrowym domu. Rodzice mieszkają na parterze, ja na dwóch górnych piętrach. Chciałbym zrobić oddzielne wejście bezpośrednio na piętro. Do rodziców wchodzi się przez tzw "przybudówkę" o wymiarach 2,4 m x 2,60 m. Nad "przybudówką" jest balkon. Planowałem właśnie z tego pomieszczenia zrobić schody na górę, a balkon zabudować. Jednak obawiam się, że jest za mało miejsca i schody będą zbyt strome. Pozostaje w takim razie zabudowanie balkonu i zrobienie schodów na zewnątrz budynku. Jak zrobić te schody? W linii prostej, łamane? Betonowe czy metalowe? Zadaszone? Proszę o porady.

Zamieszczam zdjęcia "przybudówki".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WeRes
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Jak dobudować schody, oddzielne wejście na piętro.

Post autor: WeRes »

Takie na zewnątrz to metalowe lub betonowe, byle jak najtrwalsze. Metalowe mogą zardzewieć. Moi sąsiedzi mają cos takiego ale w wersji krętej. Fajnie wyglądają takie kręte schody, ale powiem szczerze, ze są średnio praktyczne.

enzo89
Początkujący
Początkujący

Re: Jak dobudować schody, oddzielne wejście na piętro.

Post autor: enzo89 »

Doszedłem do wniosku, że chciałbym mieć schody zabudowane, głównie ze względu na zimę. Konieczne będzie dobudowanie kilka metrów budynku tylko myślę jak najlepiej to zrobić. Schody spiralne są bardzo ładne, jednak ciężko później coś nimi wnieść, mam na myśli większe przedmioty jak wanna czy kanapa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomieszczenia inne”