Dachówka karpiówka
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dachówka karpiówka
Dachówka karpiówka to jedno z cięższych pokryć ceramicznych - jeden metr kwadratowy materiału może ważyć nawet 75 kg. Dachówka karpiówka >>
Redakcja
-
wwwdachyonlinepl
- Początkujący

Dachówka karpiówka
Kominki wentylacji grawitacyjnej do karpiówki : http://www.dachyonline.pl/p981,triventa ... iowki.html
Re: Dachówka karpiówka
Ale cięzar dachówki to nie jedynie obciążenie więźby dachowej, dlatego w porównaniu do blachy to kilkanaście procent więcej na dociążeniu więźby. Zamista klasyczniej karpiówki stawiałbym na Opal Standard, bo mozna ja znaleźć w bardzo dużej gamie kolorów dodatkowo zabezpieczona jest angobą bądź glazurą 
-
cookiemonster
- Aktywny

Karpiówka jest piękna, ale nie dość że wychodzi drogo za metr, to jest wykonawcy jej nie lubią, bo też jest czasochłonna. Teraz raczej spotyka się ją tylko na jakichś renowacjach. U mnie np. robią ją na dachu plebanii. Stoją palety z czerwonym Koramiciem. Ci akurat mają pieniądze 
Ja mam do niej obojętne nastawienie. Również odmiennikiem jest Opal. Aczkolwiek u mnie na osiedlu jest do. Postawiony jakoś 2 miesiące temu na którego dachu znalazł się Smaragd. No po prostu cudo jeszcze w czarnym kolorze błyszczącym robi piorunujące wrażenie
Inwestor wybrać może również dachówki zakładkowe, których montaż jest mniej pracochłonny niż w przypadku karpiówki np holenderkai Achat 10V ma aż 30mm mozliwości przesuwu, innymi modelami zakładkowymi są także holenderki płaskie (Rubin 9V, Rubin 11V i Rubin 13V) czy marsylki (Granat 11V, Granat 13V)
Słyszałem juz nie raaz sporo dobrego o tej dachówce Achat 10V podobno jeszcze, dzięki ulepszonym zamkom bocznym i górnym zaprojektowanym komputerowo i przetestowanym w tunelu aerodynamicznym deszczówka natychmiast zostaje odprowadzona na powierzchnię dachówki i przekłada się to na zwiększoną szczelność systemu dachowego w różnych warunkach pogodowych.
Zgadzam sie dowiedziałem się tego u dystrybutora Braas. Na prawdę porządny człowiek. Wszystko świetnie opisał, a dachówka była idealnie na czas ani dnia zwłoki 
U mnie równiez kontakt był jak najbardziej na najwyższym poziome. Mi bardzo dobrze doradził, jeszcze otrzymalem znizkę na właz dachowy także nie mogę źle tego ocenić 
Dachówka karpiówka - pokrycie dachowe o klasycznym kształcie
Karpiówka idealnie pasuje do starszych domów. U mnie w mieście przy renowacjach kamienic karpiówka bez powłoki angobowanej (tzw. naturalna) to po prostu standard
Dachówka piękna i szlachetna, chociaż chyba coraz trudniej dostępna. Wiem na pewno, że taką dachówkę ma jeszcze w ofercie Koramic. Czy ktoś jeszcze w powłoce naturalnej? Nie wiem, ale widywałem już karpiówki wykańczane na połysk. Dziwny i moim zdaniem bezsensowny pomysł 
Jezeli chodzi o wybór dobrego pokrycia dachowego to moim zdaniem warto pomyśleć nad dachówką ceramiczną. Tym bardziej, że teraz jednym z najmodniejszych opcji jest dachówka płaska jak Turmalin bądź Teviva Cisar.
Moim numerem jeden jest Rubin 13V i to na taką dachówke się zdecydowałem. Cudowny wygląd, przystepna cena i do tego zabezpieczenie przed porastaniem angobą bądź glazurą.
Myślicie, że ten rodzaj dachówki sprawdzi się do budynku pensjonatu?
Dach piękny, ale w praktyce dość drogi i nie zawsze pasuje do ogólnego wyglądu budynku... Jest to po prostu bardzo klasyczne rozwiązanie. W moich okolicach widziałem może ze dwie budowy z wykorzystaniem karpiówki (akurat były to dachówki Koramic) - i w obu przypadkach to były renowacje starych budynków. Do nowoczesnego budownictwa coś takiego już raczej się nie sprawdzi.
Karpiówka piękna rzecz, ale niestety dość droga. Ja widuję ten rodzaj dachówki raczej tylko przy renowacjach... Stare hotele czy kościoły najczęściej są kryte właśnie tego typu dachówką, np. dachówką Koramic z powłoką naturalną (matową). Mało kto już robi takie dachówki tak naprawdę