Mały kocioł gazowy

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

Mirek 2602 co słychać w temacie?jeszcze Ci podpowiem że jak pompa nie pracuje na pełnych obrotach,to z pieca woda wychodzi zbytnio podgrzana,więc czujnik na wyjściu podaje sygnał do komp.pieca a ten zmniejsza przepływ gazu.Może to także być uszkodzony właśnie ten czujnik(częsta usterka w tej marce kotłow)tak mi się właśnie przypomniało!O ile się nie mylę to na wyjściu ciepłej cwu jest taki sam i na próbę można by zamienić je miejscami.sam czujnik NTC nie jest drogi,ale usługa... :roll:

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

piec gazowy

Post autor: Mirek2602 »

dzieki serdeczne za podpowiedzi jesli chodzi o cisnienie gazu to raczej jest tcaly czas takie same ale jesli bylby ten czujnik co faktyczne mozliwe to mialbym pytanie szukac go bezposrednio na wyjsciu coz pieca jak moze wygladac wlasnie zaraz ide ogladac i szukac te
czujniki

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Czujki montowane są na gałązkach ciepłej wody.Oznakowane powinny być kolorem.Jeżeli kolory się zgadzają to są takie same.

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

piec gazowy

witam
wlasnie sprawdzalem wszystkie galazki cwu i co w piecu odnalazlem dwie czujki
jedna koloru bordowego okragla druga kwadratowa brazowa na tej drugiej jest napis 105c
posiadam schemat budowy kotla i jest na galazcedojscviu do bloku cieplnego czujnik temperaturu co i drugi ogranicznik temperatury dla bloku cieplnego w kotle na galazkach nie ma wiecej czujnikow
ja mysle poniewaz jest to piec dwubiegowy to czujka co jest ta sama i dla cieplej wody poniewaz do bloku cieplnego woda ktora jest podgrzewana dochodzi tylko jedna galazka i druga wychodzi i ciepla woda podgrzewana jest ta sama wezowniczka co co a jesli cwu dobrze grzeje i szybko to ja juz nie wiem nic i jestem w tym samym punkcie
moze zle mysle ale ....

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Tak myślałem że też tak może być(zbyt dużo modeli i zmian).Trudno,co mogliśmy wyeleminować to się udało a reszta należy do serwisu. :?

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

ale i tak serdecznie dziekuje za pomoc byc moze jeszcze ten zawor aleja nie moge zlokalizowac go i boje sie ze cos zrobie nietak wiec musze poszukac serwisanta ze swoich okolic jeszcze raz dzieki

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Z tymi zaworami bywa różnie.Stare modele miały go jako osobne urządzenie wpięte między wyjście a powrót.Inne znowu były zintegrowane z zaworem trójdrożnym.Tanie obecne wersje mają tylko cieniutką rurkę spinającą we. z wyjściem.Nie widząc tego nic nie doradzę.Przykro mi.Jak by co daj znać co zrobił serwisant.Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”