Ogrzanie mieszkania 70mk
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ogrzanie mieszkania 70mk
Witam
A więc tak kupiłem mieszkanie 70mk w starym budownictwie na parterze, pod nim jest moja piwnica w której jest podłączenie do komina. W mieszkaniu jest ogrzewanie gazowe (piec dwu funkcyjny). Niestety koszty ogrzewania gazem są wysokie 400-500zł/miesięcznie chciałbym w celu obniżenia kosztów zamontować piec co w którym można by palić węglem drewnem (generalnie tym co akurat jest najtańsze). Jaki piec należy wybrać? o jakiej mocy? czy musi on być wyposażony w pompę?
A więc tak kupiłem mieszkanie 70mk w starym budownictwie na parterze, pod nim jest moja piwnica w której jest podłączenie do komina. W mieszkaniu jest ogrzewanie gazowe (piec dwu funkcyjny). Niestety koszty ogrzewania gazem są wysokie 400-500zł/miesięcznie chciałbym w celu obniżenia kosztów zamontować piec co w którym można by palić węglem drewnem (generalnie tym co akurat jest najtańsze). Jaki piec należy wybrać? o jakiej mocy? czy musi on być wyposażony w pompę?
Opalanie drewnem jest dobre dla nie mających nic do roboty i cierpiących na bezsenność emerytów.Często trzeba zaglądać do pieca a już na dotrwanie ognia do rana nie ma co liczyć.Chyba,że na noc dorzuca się węgla.
Mały kocioł węglowy na taki metraż kosztuje ok. 1600-2000.Moc 10-15kW max.Pompa raczej by się przydała,choć nie koniecznie.
Mały kocioł węglowy na taki metraż kosztuje ok. 1600-2000.Moc 10-15kW max.Pompa raczej by się przydała,choć nie koniecznie.
adam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Miałem kilka takich robótek,gdzie ktoś posłuchał ''fachowca'' z tabelkami w laptopku i dał namówić się na ogrzewanie elektryczne w starym domu.Ludzie dali się przekonać wyglądającym profesjonalnie wyliczeniom.
Efekt?Rachunki powalające i zimno.Potem tel. do hydraulika i --panie Adamie,robimy centralne.
Mnie wsio ryba-mam robotę,ale ludzi mi szkoda.
Gdybym jednak dał się przekonać do ogrzewania elektrycznego naciskał bym na spisanie poważnej umowy,gdzie podstawowym warunkiem zgody na instalację było by zobowiązanie się firmy instalującej do pokrycia strat związanych z modernizacją ogrzewania i zawyżonymi rachunkami.
Efekt?Rachunki powalające i zimno.Potem tel. do hydraulika i --panie Adamie,robimy centralne.
Mnie wsio ryba-mam robotę,ale ludzi mi szkoda.
Gdybym jednak dał się przekonać do ogrzewania elektrycznego naciskał bym na spisanie poważnej umowy,gdzie podstawowym warunkiem zgody na instalację było by zobowiązanie się firmy instalującej do pokrycia strat związanych z modernizacją ogrzewania i zawyżonymi rachunkami.
adam
A ten znowu swoje,ja cię przepraszam!!!!Zero wczytania się w istniejącą(panującą bez możliwości zmiany na te z laptopka i wyliczeń) sytuację!Chłopie weź się ogol i idź do kościoła walić takie teksty babciom w mocherowych beretach!Nikt normalny w takie cuda nie uwierzy!No chyba że ma licznik w mieszkaniu i zna się na rzeczyZałóż niecentralne za 3000zł brutto 22% . Mogę Ci przefaksować roczne zestawienie rachunków z mieszkania w starym budownictwie gdzie wszystko jest elektryczne! Nawet wentylacja z odzyskiem ciepła.