Jaki piec z podajnikiem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Jaki piec z podajnikiem
Hehe i parę groszy za reklamę mu wpadło ...
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

mechanofilia?i stanęło na kotle
Witam, proszę o pomoc w doborze pieca na ekogroszek z podajnikiem do ogrzania domu o powierzchni ok 200m-to jest powierzchnia podłóg, użytkowa powierzchnia to 155m,piwnica (nie będzie ogrzewana),parter i piętro, dom nowo wybudowany, ocieplony styropianem grafitowym o grubości 15cm i współczynniku 0,33.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Podstaw dane do kalkulatora OZC pod linkiem i wklej link do strony z wynikiem
www.cieplowlasciwie.pl/start
www.cieplowlasciwie.pl/start
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/y0r.
Hmm. ..z tego wynika ze strasznie duzo ciepla stracimy przez dach... izolację najwyższego stropu zaznaczyłam jako wełnę mineralną o grubości 15 cm, natomiast nie mam pojęcia o co chodzi z izolacją dachu. Mamy dachówkę ceramiczną, ale nie ma żadnego styropianu czy wełny.
Hmm. ..z tego wynika ze strasznie duzo ciepla stracimy przez dach... izolację najwyższego stropu zaznaczyłam jako wełnę mineralną o grubości 15 cm, natomiast nie mam pojęcia o co chodzi z izolacją dachu. Mamy dachówkę ceramiczną, ale nie ma żadnego styropianu czy wełny.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Nowy dom i znów węgiel...? Co do izolacji dachu to jest to dom z poddaszem użytkowym tak wynika więc to co jest nad głową powinno być izolowane a względnie jest mały stryszek jeszcze. Więc jaka jest grubość izolacji ostatniej kondygnacji ?zagrywka6 pisze:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/y0r.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Piec ma być na ekogroszek z możliwością przepalenia innym materiałem... Ostatnia kondygnacja to użytkowe poddasze, które jest ocieplone wełną mineralną o grubości w sumie 25cm.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Mama nadzieję, że paroizolacja w dachu jest... co do ekogroszku i innych rzeczy to już nie pomogę bo z tych technologi to ja raczej uciekam. Pozdrawiamzagrywka6 pisze:Piec ma być na ekogroszek z możliwością przepalenia innym materiałem... Ostatnia kondygnacja to użytkowe poddasze, które jest ocieplone wełną mineralną o grubości w sumie 25cm.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Sądzę, że niedługo ten wątek trafi do Księgi Guinessa. Nigdzie na świecie nie ma tyle wpisów na temat
pieców z podajnikiem co na forum budowlanym.
O czymś to świadczy...
O czymś to świadczy...
Nie, są inne fora (chociaz by murator) gdzie tych wpisów jest duzo duzo wiecej, wystarczy tylko sie nie ograniczac do jednego słusznego forum.Enerbau pisze:Sądzę, że niedługo ten wątek trafi do Księgi Guinessa. Nigdzie na świecie nie ma tyle wpisów na temat
O czymś to świadczy...
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Może za dużo kondygnacji podałeś skoro w wyniku jest:zagrywka6 pisze:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/y0r.
"Powierzchnia budynku ogrzewana: 249m2, całkowita: 373m2"
Do domu 200 m2 całkowitej, 155 użytkowej z takim ociepleniem kocioł 12-15 kW powinien spokojnie wystarczyć.
Akurat w kwestii wyboru pieca chętnie doradzimy,to nasza profesja,tylko warto sprecyzować jaki budżet posiadasz na ten cel,bo dane odnośnie powierzchni już znamy.
Jaki budżet... ok. 8-9 tys. zł. Zastanawiamy się między defro duo a defro eko duo o mocy 20kw. Jakie są konkretne różnice między tymi piecami, może ktoś użytkuje i może wyrazić opinie?
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Oba Defro mają rusz wodny co jest kiepskim rozwiązaniem, jak już chcesz tą markę wybierz wersję bez wodnego.
Wg mnie najlepszym wyborem byłby RBR Ekouniwersal 12 kW z płytami ceramicznymi w komorze spalania.
Wg mnie najlepszym wyborem byłby RBR Ekouniwersal 12 kW z płytami ceramicznymi w komorze spalania.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jeśli ma to już być kocioł z podajnikiem to 10 do 12kW max.zagrywka6 pisze:Witam, proszę o pomoc w doborze pieca na ekogroszek z podajnikiem do ogrzania domu o powierzchni ok 200m-to jest powierzchnia podłóg, użytkowa powierzchnia to 155m,piwnica (nie będzie ogrzewana),parter i piętro, dom nowo wybudowany, ocieplony styropianem grafitowym o grubości 15cm i współczynniku 0,33.
Ogrzewam swój dom także RBR-Ekouniwersal 12kW z deflektorem ceramicznym.
Poprzednio też RBR ale bez ceramiki, od ponad roku z ceramiką, komora spalania od odpalenia ponad rok temu nigdy nie była czyszczona.
Tak to wygląda: