folia pod podłogą
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
folia pod podłogą
może ktoś doradzi mi co mam zrobić, mam mieszkanie podpiwniczone, na podłodze były deski sosnowe, zerwałem deski sosnowe i wyrzuciłem izolację ( szlaka ) podłoga była sucha, podłogę zabezpieczyłem dysperbit i położyłem folię budowlaną ( czarną ) , z uwagi na fakt że nie miałem kiedy zając się podłogą, w wyżej wymienionym stanie pozostawiłem na 2 miesiące, po 2 miesiącach zaczeło śmierdzieć podniosłem folię i okazało się że pod nią jest pleśń i grzyb a folia od spodu jest mokra, co jest grane? skąd wziął się grzyb, skoro wcześniej jego nie było, wszystko było suche, a teraz takie coś, czy powodem może być folia ? może nie powinienem jej kłaść , tak mi doradzili fachowcy, ale teraz mam wątpliwości czy mieli rację, proszę o poradę
Re: folia pod podłogą
W piwnicy była wilgoć, która uchodziła przez otwartą dyfuzyjnie podłogę.( Taki rodzaj wentylacji
w przegrodzie, którą był strop piwnicy i szlaka pod podłogą).
W momencie odcięcia możliwości swobodnego uchodzenia wilgoci przez przegrodę, wilgoć zaczęła
się zbierać pod warstwą izolującą, skutkiem czego powstał grzyb.
Przyczyna leży w piwnicy i fundamentach. Przez internet nie rozstrzygnie się tego problemu.
Na forum są specjaliści, którzy mogą problemowi zaradzić, ale też tego nie zrobią na odległość.
Proszę skontaktować się z Panami Krystianem Tarnowskim, albo MTW.
w przegrodzie, którą był strop piwnicy i szlaka pod podłogą).
W momencie odcięcia możliwości swobodnego uchodzenia wilgoci przez przegrodę, wilgoć zaczęła
się zbierać pod warstwą izolującą, skutkiem czego powstał grzyb.
Przyczyna leży w piwnicy i fundamentach. Przez internet nie rozstrzygnie się tego problemu.
Na forum są specjaliści, którzy mogą problemowi zaradzić, ale też tego nie zrobią na odległość.
Proszę skontaktować się z Panami Krystianem Tarnowskim, albo MTW.
-
Gość10463

żadna nowość, problem dotyczy wielu inwestorów gdzie pseudo fachowcy zabrali się za izolację podłóg na gruncie. Jeśli zachodzi prawdopodobieństwo wystąpienia zawilgocenia wtórnego należy przeciwdziałać stosując wentylację podposadzkową
problem w tym że mało kto potrafi taką wykonać w sposób prawidłowy
jest to stary budynek i dopiero w tym roku zrobiono izolację zewnętrzną, faktem jest też to że przy mocnych opadach weszła woda do piwnicy drzwiami jakieś 2 miesiące temu. może powinienem położyć folię paroprzepuszczalną , potem wełnę i znowu folię paroprzepuszczalną ? piwnica jest wentylowana bo otwarte są drzwi do piwnicy i okna w piwnicy. nikt nie zamyka
-
Gość10463
od kiedy folia PE jest paroprzepuszczalna ???raflesz pisze:jest to stary budynek i dopiero w tym roku zrobiono izolację zewnętrzną, faktem jest też to że przy mocnych opadach weszła woda do piwnicy drzwiami jakieś 2 miesiące temu. może powinienem położyć folię paroprzepuszczalną , potem wełnę i znowu folię paroprzepuszczalną ? piwnica jest wentylowana bo otwarte są drzwi do piwnicy i okna w piwnicy. nikt nie zamyka
folia PE nie jest paroprzepuszczalna, dlatego może powinienem położyć folie paroprzepuszczalną a nie folie PE. o to mi chodziło .
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Logicznie rzecz biorąc, należy zlikwidować żródło wilgoci w piwnicy poprzez jej wentylację, ewentualnie zablokować dostęp wilgoci do stropu poprzez jego izolację od strony piwnicy.
Można też pozostać przy "starym" układzie, gdzie wilgoć wchodziła w konstrukcję podłogi i bez problemu mogła wyjść nieszczelną posadzką właściwą z desek na legarach.
Pozdrawiam.
Można też pozostać przy "starym" układzie, gdzie wilgoć wchodziła w konstrukcję podłogi i bez problemu mogła wyjść nieszczelną posadzką właściwą z desek na legarach.
Pozdrawiam.
a co by było jakbym na podłodze położył papę termozgrzewalną na nią watę potem folię paraprzepuszczalną deski ?
-
nologinavailable
- Początkujący

- Kontakt:
Dokładnie jak mówi Enerbau.
Takich problemów jest wiele niestety i u znajomego to samo. Bez fachowca się nie obeszlo :/
Takich problemów jest wiele niestety i u znajomego to samo. Bez fachowca się nie obeszlo :/