Odbiór budynku PINB

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Natan
Początkujący
Początkujący

Odbiór budynku PINB

Post autor: Natan »

Po 2 tyg od dostarczenia papierów do PINB dostaliśmy pismo że mamy dostarczyć w ciągu 7 dni jedno oświadczenie od Elektryka zaraz na drugi dzień brakujący dokument został wysłany , poniżej było napisane że jak w ciągu 7 dni nie dostarczymy to napiszą sprzeciw do odbioru , Mam pytanie bo w poniedziałek mija 21 dni czy te pismo przedłuża ten okres ?? czy nie , w piśmie nic o tym nie było napisane , tylko tyle że mam to dostarczyć

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Odbiór budynku PINB

Post autor: xander119 »

Tak, od momentu dostarczenia dokumentu mają 30 dni na odpowiedź. Jak to w tym chorym urzędniczym kraju jeszcze funkcjonuje to ja nie wiem że ludzie się nie buntują. Ty masz z ch@ja se strzepnąć kwit i masz na to tydzień a oni lordowie miesiąc będą go oglądać, miętosić a na końcu i tak ktoś się nim podetrze.

Natan
Początkujący
Początkujący

Doczytałem że przedłużenie czasu jest tylko przy pisemnym sprzeciwie w drodze decyzji a taki sprzeciw by wnieśli jak bym nie dostarczył tego świstka ,

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

No to pozmieniali coś. Jak było wymagane PnB to od momentu dostarczenia każdego brakującego kwita leciał czas urzędniczy. Teraz jest na zgłoszenie to pewnie inaczej liczą. Może jednak w tym kraju wreszcie coś się ruszy ku lepszemu.

Natan
Początkujący
Początkujący

Dziś odebraliśmy papiery z PINB , dla domków Jednorodzinnych termin to 2 tyg od daty zgłoszenia , żadne pismo nie przedłuża tego okresy za wyjątkiem pisma wnoszącego sprzeciw w drodze decyzji

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

I co tera?

Natan
Początkujący
Początkujący

Nic tak tylko pisałem dla potomnych , ja już mogę się wprowadzać

Mimis
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mimis »

Dostałem wczoraj pismo z urzędu, że zanim zacznę remont niedawno kupionego domu potrzebna będzie ekspertyza budowlana, czy Urząd może wymagać ode mnie czegoś takiego?

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak. Jeśli zgłosiłeś remont który ingeruje w konstrukcję budynku to mogą od ciebie wymagać inwentaryzacji czy też ekspertyzy budowlanej w celu określenia trwałości konstrukcji w którą będzie ingerował remont.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”