Witam, jeżeli coś pomylę to proszę o przeniesie nie i wyrozumiałość.
Proszę doradźcie mi w kwestii tynku. Mam mieszkanie 50m2, chciałbym wytynkować ściany.
Wczoraj był gość co zaproponował tynki gipsowe koszt z jego materiałem 34zł Mówił, że drogo bo siany są krzywe i duże zejdzie materiału. (z tym podobno od razu po wyschnięciu farba.
Dziś był wykonawca co powiedział, że lepiej zrobić tynk cementowo-wapienny, a później gładź. tynk 13zł, gładź 12zł (bez materiału bo nie wie ile wyjdzie. (tutaj najpierw tynk a później po 2miesiącach dopiero gładź)
Ja Wy to widzicie. Co będzie dla mnie lepsze i tańsze?
Nie ukrywam, że bardziej chodzi mi o czas.
tynku cementowe czy gipsowe
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: tynku cementowe czy gipsowe
Z gipsowymi jest zawsze sporo roboty... Polecałbym cementowo-wapienną, szczególnie na nierówne ściany. Powinno też być taniej
U mnie do tynkowania wewnętrz używana była zaprawa Porotherm Uniwersal. Mogę polecić.
W trakcie budowy domu...
Aby doradzić, jaki tynk lepiej się sprawdzi, trzeba też znać rodzaj systemu grzewczego i ewentualnej
wentylacji.
wentylacji.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny Panie,
tynki cementowo-wapienne lepiej sprawdzą się w pomieszczeniach, gdzie panuje podwyższona wilgotność powietrza oraz tam, gdzie występuje ryzyko uszkodzenia mechanicznego ściany (np. korytarze). Są dobrym rozwiązaniem w przypadku wyrównywania dużych krzywizn powierzchni murowanych. Tynki gipsowe uznawane są natomiast za "cieplejsze" od swoich cementowo-wapiennych odpowiedników. Pozwalają uzyskać gładką powierzchnię bez potrzeby stosowania gładzi.
Przy wyborze konkretnego rozwiązania trzeba więc wziąć pod uwagę specyfikę pomieszczeń, w których nakładane będą tynki. Jeśli zdecyduje się Pan później na gładź, polecam zastosowanie wykończeniowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzi ... s20-finisz Jest ona dostępna w postaci gotowej do użycia, łatwo się szlifuje i pozostawia gładkie, śnieżnobiałe wykończenie. Produkt aplikujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
tynki cementowo-wapienne lepiej sprawdzą się w pomieszczeniach, gdzie panuje podwyższona wilgotność powietrza oraz tam, gdzie występuje ryzyko uszkodzenia mechanicznego ściany (np. korytarze). Są dobrym rozwiązaniem w przypadku wyrównywania dużych krzywizn powierzchni murowanych. Tynki gipsowe uznawane są natomiast za "cieplejsze" od swoich cementowo-wapiennych odpowiedników. Pozwalają uzyskać gładką powierzchnię bez potrzeby stosowania gładzi.
Przy wyborze konkretnego rozwiązania trzeba więc wziąć pod uwagę specyfikę pomieszczeń, w których nakładane będą tynki. Jeśli zdecyduje się Pan później na gładź, polecam zastosowanie wykończeniowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzi ... s20-finisz Jest ona dostępna w postaci gotowej do użycia, łatwo się szlifuje i pozostawia gładkie, śnieżnobiałe wykończenie. Produkt aplikujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka