Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Mam iryda ale ze ślimakiem ci nie pomogę , podaj nastawy na pewno Jarecki ci pomoże , masz na 100 % za mocne nastawy w podtrzymaniu dla tego tak mocno ci przebija , możesz też zadzwonić do firmy Prond oni produkują iryda tel 697192161 .
Dla 100% mocy
czas między podawaniem 40sek
wydajność dmuchawy 15bieg
Dla 1% mocy
czas między podawaniem 3min
wydajność dmuchawy 1bieg
Podtrzymanie
czas przedmuchu 10sek
czas przerwy 10min
czas podawania 10sek
W menu 99
dmuchawa nr 3
bieg 49 - 50%
bieg 1 - 10%
obniżenie mocy dmuchawy 5
podbicie obrotów dmuchawy 5
czas podbicia obrotów 3
czas między podawaniem 40sek
wydajność dmuchawy 15bieg
Dla 1% mocy
czas między podawaniem 3min
wydajność dmuchawy 1bieg
Podtrzymanie
czas przedmuchu 10sek
czas przerwy 10min
czas podawania 10sek
W menu 99
dmuchawa nr 3
bieg 49 - 50%
bieg 1 - 10%
obniżenie mocy dmuchawy 5
podbicie obrotów dmuchawy 5
czas podbicia obrotów 3
Kocioł masz chyba trochę za duży tak na marginesie , Temperaturę na kotle podniósł bym ciut wyżej może 60 tak aby na powrocie było ok 45 st . Spróbuj tak , zmniejsz podbicie dmuchawy z 5 na 3 . Jak nikt inny nie odpisze dzwoń do Prond , mi pomogli super . Mam tłok , latem ogrzewałem tylko CWU , powyżej zadanej po ich pomocy w ustawieniach przebijało mi tylko 1 stopień , i co najważniejsze nie wygasało co w tłoku jest trudne do ustawienia dla trybu lato .
Kto jest producentem Twojego kotła? Konstal?
Oni dają naklejkę z numerem telefonu, możesz dryndnąc i dopytać o obsługę
Ja bym zrobił
100%mocy
pauza 0min:35sekund
dmuchawa 15-17bieg
1%mocy
pauza 3minuty:30sekund
dmuchawa 1 pod 2bieg
podtrzymanie:
co 15minut
na 12sekund
krotnośc wyjściowo 1, jak się w podtrzymaniu przesypuje opał, to dać wówczas 2
Czas pracy podajnika
dla pauzy 35-40sekund ustawiaj sobie pracę między 5 sekund a 9sekund w zalezności od pogody, zapotrzebowania na grzanie. Daj wyjściowo 6sekund
Obniżenie mocy dmuchawy 3biegi
Podbicie obrotów dmuchawy 3biegi
Czas podbicia obrotów dmuchawy 10sekund
Oni dają naklejkę z numerem telefonu, możesz dryndnąc i dopytać o obsługę
Ja bym zrobił
100%mocy
pauza 0min:35sekund
dmuchawa 15-17bieg
1%mocy
pauza 3minuty:30sekund
dmuchawa 1 pod 2bieg
podtrzymanie:
co 15minut
na 12sekund
krotnośc wyjściowo 1, jak się w podtrzymaniu przesypuje opał, to dać wówczas 2
Czas pracy podajnika
dla pauzy 35-40sekund ustawiaj sobie pracę między 5 sekund a 9sekund w zalezności od pogody, zapotrzebowania na grzanie. Daj wyjściowo 6sekund
Obniżenie mocy dmuchawy 3biegi
Podbicie obrotów dmuchawy 3biegi
Czas podbicia obrotów dmuchawy 10sekund
Dziękuję bardzo za pomoc. Tak ustawię sterownik.
Producentem jest Sekom
Producentem jest Sekom
Tomek, a kiedy kupiłes kocioł i gdzie? Duży jak na 200m2
Od dobrych 2lat nie stosujemy ekoenergii do takiej mocy kotła
Możesz zatem miec albo palnik ewmarowski APPMd-2 albo palnik Batory w dużej wersji
W instrukcji sterownika papierowej wpisujemy także nastawy wyjściowe, jakby instalator czy użytkownik pozmieniał czy przypadkowo zresetował sterownik do nastaw producenta sterownika
Od dobrych 2lat nie stosujemy ekoenergii do takiej mocy kotła
Możesz zatem miec albo palnik ewmarowski APPMd-2 albo palnik Batory w dużej wersji
W instrukcji sterownika papierowej wpisujemy także nastawy wyjściowe, jakby instalator czy użytkownik pozmieniał czy przypadkowo zresetował sterownik do nastaw producenta sterownika
kupiłem domek do wykończenia wraz z piecem, ale piec nie był podłączony i był na innym sterowniku. Z tego co pamiętam to piec był kupiony w grudniu 2010r, ale dokumentację mam w pracy więc jutro dokładnie potwierdzę. A sterownik kupiłem w tym roku w Sekom.
Poprzedni właściciel chyba trochę przekombinował bo wszędzie są kaloryfery i dodatkowo cały parter w podłogówce, plus łazienka na piętrze
Parametry które mi napisałeś są w instrukcji, ale tak jak mówisz instalator je pozmieniał. Ja dzisiaj ustawiłem takie jak mi podałeś.
Jeżeli piec jest za duży do mojego metrażu to czym to może skutkować??
Poprzedni właściciel chyba trochę przekombinował bo wszędzie są kaloryfery i dodatkowo cały parter w podłogówce, plus łazienka na piętrze
Parametry które mi napisałeś są w instrukcji, ale tak jak mówisz instalator je pozmieniał. Ja dzisiaj ustawiłem takie jak mi podałeś.
Jeżeli piec jest za duży do mojego metrażu to czym to może skutkować??
Tak jak pisałem piec był kupiony w grudniu 2010r. Na karcie gwarancyjnej jest pieczątka Sekom Łucki, Kowalew. Co do palnika to przy motoreduktorze w karcie gwarancyjnej jest napisane Ewmar.
Tomek
na tabliczce znamionowej masz adres e-mail
doślij foto palnika, ale wygaszonego, zgarnij węgiel, abym widział czy masz starszą prostokątną wersję ekoenergii czy nowszą zaokrągloną.
Jak starszą, to pół biedy, bo można zrobić z niej lepiej pracujący, mniejszy palnik stosując odpowiednią nakładkę żeliwną
Czym skutkuje za duży palnik w stosunku do zapotrzebowania budynku:
- przykapca na czarno
- nie pali się końcówka palnika
- sporo dymu cofa się do kosza i na jego ściankach wykrapla się para wodna prowadząc do przyspieszonej jego korozji i przyspieszonego zużycia.
Jak obserwujesz takie objawy, to chociaż kupuj słabsze paliwo
np. jaret a góra i max. retopal (wymusi prace na wyższej mocy)
albo nawet czeski ekogroszek
ps. motoreduktor jest ewmar, bo ewmar-ness jest producentem dmuchaw, motoreduktorów a także kompletnych palników węglowych
na tabliczce znamionowej masz adres e-mail
doślij foto palnika, ale wygaszonego, zgarnij węgiel, abym widział czy masz starszą prostokątną wersję ekoenergii czy nowszą zaokrągloną.
Jak starszą, to pół biedy, bo można zrobić z niej lepiej pracujący, mniejszy palnik stosując odpowiednią nakładkę żeliwną
Czym skutkuje za duży palnik w stosunku do zapotrzebowania budynku:
- przykapca na czarno
- nie pali się końcówka palnika
- sporo dymu cofa się do kosza i na jego ściankach wykrapla się para wodna prowadząc do przyspieszonej jego korozji i przyspieszonego zużycia.
Jak obserwujesz takie objawy, to chociaż kupuj słabsze paliwo
np. jaret a góra i max. retopal (wymusi prace na wyższej mocy)
albo nawet czeski ekogroszek
ps. motoreduktor jest ewmar, bo ewmar-ness jest producentem dmuchaw, motoreduktorów a także kompletnych palników węglowych
Jutro wygaszę piec i prześlę foto.
W piecu zauważyłem, że płomień jest bliżej kosza zasypowego, a nie na całej retorcie i jak otwieram drzwiczki (tam gdzie spala się groszek) na rancie do którego drzwiczki dolegają osadza się coś w stylu sadzy(też zrobię foto)
W piecu zauważyłem, że płomień jest bliżej kosza zasypowego, a nie na całej retorcie i jak otwieram drzwiczki (tam gdzie spala się groszek) na rancie do którego drzwiczki dolegają osadza się coś w stylu sadzy(też zrobię foto)
A i zapomniałem dodać, że w koszu zasypowym są skropliny i to nawet sporo. Myślałem, że to jest może wina mokrego ekogroszku i różnica temperatur. Ale jak widać myliłem się.
Jarecki, zdjęcia właśnie wysłałem.
Ok, jak nakładka od kolegi minertu dojdzie daj znać jak się pali
można go jeszcze wówczas stuningować do bardziej aktualnej wersji i dorobić dosuszanie w koszu zasypowym, to jednak ocenimy po montażu mniejszej głowicy spalającej.
można go jeszcze wówczas stuningować do bardziej aktualnej wersji i dorobić dosuszanie w koszu zasypowym, to jednak ocenimy po montażu mniejszej głowicy spalającej.
W jaki sposób ustawić histerezę CWU w tym sterowniku? Zauważyłem po obserwacji czasu uruchomienia pompy, że fabrycznie histereza CWU jest ustawiona na 3C, a ja chciałbym zmniejszyć ją do 1C.
Mam 300L CWU i jak mi nagle włącza się pompa CWU i daje schłodzoną wodę 42C to zanim kocioł się bujnie to woda w obiegu się strasznie wychładza.
Mam 300L CWU i jak mi nagle włącza się pompa CWU i daje schłodzoną wodę 42C to zanim kocioł się bujnie to woda w obiegu się strasznie wychładza.
Na pewno dam znać.