Beton komórkowy rodzaj.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Beton komórkowy rodzaj.
Witam.
Mam pytanie:
Czy Beton Komórkowy ja mam h+h i solbet 600.
Co to znaczy "Autoklawizowany "
Ja mam BK białe bloczki, czy autoklawizowany oznacza że ma popioły lotne ?
Nie rozumiem właśnie tego.
Mam pytanie:
Czy Beton Komórkowy ja mam h+h i solbet 600.
Co to znaczy "Autoklawizowany "
Ja mam BK białe bloczki, czy autoklawizowany oznacza że ma popioły lotne ?
Nie rozumiem właśnie tego.
-
Gość10463
Re: Beton komórkowy rodzaj.
a po co Ci to wiedzieć ??? masz to masz i nie zmienisz ich już
http://www.materialybudowlane.info.pl/m ... ictwa.html
http://www.materialybudowlane.info.pl/m ... ictwa.html
Chodzi mi o to czy BK biały jest również wytwarzany na popiołach lotnych tak jak BK szary.
Pytam dlatego bo nie wiem co to znaczy Autoklawizowany.
Link wyjaśnia wątpliwości, sam też nie wiedziałem, a też mam zbudowany dom z betonu komórkowego (konkretnie z Termalici).serw pisze:Chodzi mi o to czy BK biały jest również wytwarzany na popiołach lotnych tak jak BK szary.
Ok, link przeczytałem, ale i tak nic nie wiem, chodzi mi o to czy BK białe bloczki również są z popiołem lotnym tak jak szare bloczki.
Chodzi mi o to czy BK Białe nie są szkodliwe dla zdrowia ?
Powiem szczerze, że nie wiem, ale za tym, że nie są przemawia to, że dziś nie można produkować budulców szkodliwych dla zdrowia. Azbest usuwają na potęgę, zapewne więc przepisy przewidują produkcję takich bloczków, które nie zawierają szkodliwych związków.serw pisze:Ok, link przeczytałem, ale i tak nic nie wiem, chodzi mi o to czy BK białe bloczki również są z popiołem lotnym tak jak szare bloczki.
Tak się domyślam, by wiedzieć jak jest praktycznie to niestety Ci nie odpowiem, ja akurat nie mam obaw odnośnie tego, z uwagi na powyższy tok myślenia.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.stern.de/wirtschaft/news/bau ... 61378.htmlże dziś nie można produkować budulców szkodliwych dla zdrowia.
Ok fajny link ale nie znam niemieckiego. Jak ktoś wie o co chodzi to fajnie by było.
Tak z tą szkodliwością to jest różnie, bo jednak mamy wiele produktów szkodliwych dla zdrowia.
Tak z tą szkodliwością to jest różnie, bo jednak mamy wiele produktów szkodliwych dla zdrowia.
JanekC masz domek z BK jakieś opinie ???? byłbym wdzięczny.
-
cookiemonster
- Aktywny

Artykuł o tym, że Xella dodawała do cegieł silikatowych odpady z elektrowni węglowych, które podobno są szkodliwe dla zdrowia. Całości nie chciało mi się czytać, bo nie idzie mi to jakoś wybitnie płynnie po niemieckuserw pisze:Ok fajny link ale nie znam niemieckiego. Jak ktoś wie o co chodzi to fajnie by było.
Pytanie tylko po co się tu ten link pojawił? I jakie wnioski mamy na jego podstawie wyciągnąć? To, że ceramika poryzowana i bk są teoretycznie bezpieczniejsze dla zdrowia od silki to chyba wiadomo od dawna.
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Radzę najpierw poczytać o właściwościach popiołów zanim się nim zacznie straszyć innych... W budownictwie popioły lotne w odpowiednich dawkach poprawiają wiele parametrów. Jeśli chodzi o Ytonga to nie wierzę w takie bzdury poniewać jest to marka silna i dla kilku groszy oszczędności miałaby zniszczyć swój wizerunek....
a z keramzytu ludzie budują ? budują, a co jest jednym z głównych składników keramzytu ? właśnie popiół ! Zatem nie ma co demonizować, że jest tam popiół, znacznie większym problemem jest to skąd ten popiół pochodzi.cookiemonster pisze:Artykuł o tym, że Xella dodawała do cegieł silikatowych odpady z elektrowni węglowych, które podobno są szkodliwe dla zdrowia. Całości nie chciało mi się czytać, bo nie idzie mi to jakoś wybitnie płynnie po niemieckuserw pisze:Ok fajny link ale nie znam niemieckiego. Jak ktoś wie o co chodzi to fajnie by było.
Pytanie tylko po co się tu ten link pojawił? I jakie wnioski mamy na jego podstawie wyciągnąć? To, że ceramika poryzowana i bk są teoretycznie bezpieczniejsze dla zdrowia od silki to chyba wiadomo od dawna.
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Popiół też stosuje sie np do produkcji plastiku Poprawia on co ciekawe jego właściwości
-
cookiemonster
- Aktywny

Oczywiście, że nie ma co straszyć popiołami, bo to od zawsze standard w polskim budownictwie. Gorzej, jeśli pochodzenie tych popiołów jest "trefne" albo jest ich zbyt dużo w materiale. Swego czasu sporo polskich cegielni odchudzało popiołami pustaki ceramiczne (dawali zamiast gliny). Pustaki na pierwszy rzut oka były OK, ale bardziej się kruszyły, gorzej trzymały wymiary i miały znacznie gorszą nośność. A potem ludzie się dziwili, czemu ten "niemiecki" Porotherm taki porządny, a polskie pustaki jakieś takie marne... 
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Czyli popioły są w niemal każdym materiale. Jak to sprawdzić który producent oszukuje na jakości jak się jest klientem.