Remont poddasza
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Remont poddasza
Witam serdecznie,
Mam zamiar wyremontować nie używane poddasze w domku jednorodzinnym. Poddasze było zamieszkałe, dopiero co zburzyłem stare ścianki działowe i sufity. Zostały tylko gołe belki i kominy. Jaki byłby orientacyjny koszt zarówno samych materiałów i robocizny - powierzchnia mieszkalna ok 40m2.
Co jest zrobione:
- nowy dach z oknami i z pierwszą warstwa waty między krokwiami
- instalacja CO i wod-kan doprowadzona
Co trzeba zrobić:
- docieplenie dachu + folia
- wymiana grzejników
- nowa posadzka
- nowa elektryka
- ścianki działowe z płyt G-K + sufity z podziałem na 2 pokoje i łazienkę
- instalacja wod-kan w łazience
- ogólnie cała łazienka (płytki, przyrznic, zlew, wc itp.)
- wstawienie 4 drzwi.
Dodam, że nie ma to być zrobione na wypasie, po prostu normalne wykończenie za niezbyt duże pieniądze.
Pozdrawiam.
Mam zamiar wyremontować nie używane poddasze w domku jednorodzinnym. Poddasze było zamieszkałe, dopiero co zburzyłem stare ścianki działowe i sufity. Zostały tylko gołe belki i kominy. Jaki byłby orientacyjny koszt zarówno samych materiałów i robocizny - powierzchnia mieszkalna ok 40m2.
Co jest zrobione:
- nowy dach z oknami i z pierwszą warstwa waty między krokwiami
- instalacja CO i wod-kan doprowadzona
Co trzeba zrobić:
- docieplenie dachu + folia
- wymiana grzejników
- nowa posadzka
- nowa elektryka
- ścianki działowe z płyt G-K + sufity z podziałem na 2 pokoje i łazienkę
- instalacja wod-kan w łazience
- ogólnie cała łazienka (płytki, przyrznic, zlew, wc itp.)
- wstawienie 4 drzwi.
Dodam, że nie ma to być zrobione na wypasie, po prostu normalne wykończenie za niezbyt duże pieniądze.
Pozdrawiam.
-
remonterier
Re: Remont poddasza
kret85,
Przy tak szerokim zakładanym przez Ciebie froncie robót bardzo dużo w finalnym koszcie będzie zależało od wybranych materiałów. Ceny takich materiałów jak panele, płytki a nawet farby mogą się różnić o 100 i więcej procent. Najważniejsze to określić na początku budżet za jaki byś chciał zrobić remont a potem trzymać go w ryzach.
Jeżeli chodzi o materiały, to prawie cały ten zakres remontu możesz sobie sam bardzo łatwo zaplanować, określić koszty i nadzorować przez czas trwania remontu w programie do samodzielnego kosztorysowania remontów online:
http://www.remonterier.pl/opis-programu.html
Podrawiam
Przy tak szerokim zakładanym przez Ciebie froncie robót bardzo dużo w finalnym koszcie będzie zależało od wybranych materiałów. Ceny takich materiałów jak panele, płytki a nawet farby mogą się różnić o 100 i więcej procent. Najważniejsze to określić na początku budżet za jaki byś chciał zrobić remont a potem trzymać go w ryzach.
Jeżeli chodzi o materiały, to prawie cały ten zakres remontu możesz sobie sam bardzo łatwo zaplanować, określić koszty i nadzorować przez czas trwania remontu w programie do samodzielnego kosztorysowania remontów online:
http://www.remonterier.pl/opis-programu.html
Podrawiam
Mnie też czeka podobny remont. Co prawda pracy trochę mniej niż u Ciebie, ale na samą myśl, już mam dość 
Alternatywą okien dachowych są lukarny prefabrykowane. Pozwolą Ci na efektywniejsze
wykorzystanie zdobytego miejsca wewnątrz budynku, zwiększając jego użytkową część.
Może warto się nad tym zastanowic?
wykorzystanie zdobytego miejsca wewnątrz budynku, zwiększając jego użytkową część.
Może warto się nad tym zastanowic?
remont wiąze sie także z wykonczeniem pomieszczen
ponizej przyklad jak mozna miec funcjonalną i nowoczena łazienkę na poddaszu
http://fasadaplus.blogspot.com/2013/11/ ... rny-w.html
ponizej przyklad jak mozna miec funcjonalną i nowoczena łazienkę na poddaszu
http://fasadaplus.blogspot.com/2013/11/ ... rny-w.html
-
Kamil Baczyński
- Zainteresowany

Moim zdaniem, jeżeli planujesz mieć na tym poddaszu niezależne pokoje, to zadbał bym od razu o ich dobrą akustykę. W tym celu ściany działowe zrobił bym z pustaków ceramicznych. Są lekkie i zapewniają rewelacyjną izolację dźwiękową. Porotherm o grubości 8 cm zapewnia izolację rzędu 40dB, a przy okazji powiesisz sobie na nim półkę, czy ramkę
przy regipsie wcale nie jest tak fajnie.
Dobrze kolega prawi. Ja mam u siebie ścianki działowe z pustaków ceramicznych i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem co planujesz na poddaszu, ale jak chcesz mieć osobne pokoje, to ściany z porothermu są na prawdę ok.
Jeden z najgłupszych pomysłów na jakie wpadliśmy w czasie budowy, to ścianka działowa z regipsu,. Dobrze, że oddziela tylko naszą łazienkę od sypialni i garderobę od tejże, bo ani dźwiękoszczelna, ani solidna nie jest ... ale człowiek uczy się na błędach
-
roboczogodzina
- Zainteresowany

Pełna zgoda. Stucanet jest tani,a przy tym sto razy lepszy niż jakieś płyty OSB i tym podobne wynalazki. też mam i polecam.
Hej, może mi pomożecie. Chcę zrobić remont poddasza. Mam niewielki strych nieco przesunięty nad swoim mieszkaniem i mam możliwość zrobienia antresoli - musiałbym wyciąć w deskach sufitowych większy otwór na schody - na razie mam takie zastępcze. Myślicie, że to dobry pomysł? Nie będzie problemów z ogrzewaniem?
Poddasze jest ocieplone - muszę je tylko obić deskami. A dom to bliźniak całe poddasze jest trochę nad moim mieszkaniem oraz trochę nad garażem sąsiada - rozciąga się.
Poddasze jest ocieplone - muszę je tylko obić deskami. A dom to bliźniak całe poddasze jest trochę nad moim mieszkaniem oraz trochę nad garażem sąsiada - rozciąga się.
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Nie ma problemów Działaj Widziałem piękne aranżacje poddaszy
-
andrzejowy
- Zainteresowany

Jak chcesz tynkować poddasze to sprawdź weltę i stucanet. Ostatnio pisali artykuł o tej belgijskiej technice tynkowania trudnych powierzchni, szczególnie skośnych ścian tak aby nic nie kapało i było trwałe jak najdłuższy czas,
Na poddaszu bardzo dobrze się sprawdzają deski ścienne od PaulBunyan, z tego co wiem mają dodatkową opcję zabezpieczenia przed zapaleniem https://www.paulbunyan.pl/deski-scienne ... azowe.html . Lub płytki ceglane https://www.paulbunyan.pl/stare-cegly-n ... nskie.html . Widziałam parę realizacji i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to dobry pomysł.