wilgoć
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
tomek górski
- Początkujący

wilgoć
mam zaadoptowane poddasze na pokoje mieszkalne-ściany k-g sufit k-g w kuchni panele-mój problem to wilgoć która znajduje się między moim sufitem (plamy na suficie oraz kapiąca woda poprzez otwór w okapie kuchennym)a dachem właściwym-blacha na deskach i ocieplone watą szklaną-czy problem by rozwiązała wentylacja tej przestrzeni -problem pojaiw się gdy na zewnątrz jest ujemna temperatura i dach oblodzony
Tomasz Górski
-
KTH
Re: wilgoć
fizyka budowli i brak wiedzy wykonawcy na jej temat ... ten problem setki razy jest na forum wałkowany
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Brak wentylacji i słaba paroizolacja.
Ciągły ruch powietrza pomaga. Wentylator 12V (jest cichy) i niech chodzi przez cały czas.
-
tomek górski
- Początkujący

czy wystarczy wentylacja grawitacyjna ( kominek wentylacyjny lub wyprowadzenie wentylacji po porzez otwór w ścianie i zamontować rury wentylacyjne) czy zamontować wentylator-rozwiążnie troszkie kłopotliwie z powodu braku zasilania
Tomasz Górski
Miałem w kuchni podobną sytuację. Wentylacja przez dziurę w ścianie pomogła. Nie było innej taniej możliwości. Jedynie musisz zapewnić nisko wlot powietrza, wtedy masz naturalną cyrkulację. Mam w kuchni zejście do piwniczki z osobną wentylacją. U Ciebie może to być wentylacja z niższego poziomu. Nie jestem ekspertem, to są moje doświadczenia.
-
tomek górski
- Początkujący

W tym przypadku raczej żadna wentylacja już nie pomoże!.
Konieczny jest remont kapitalny izolacji poddasza i naprawienia popełnionych błędów.
Problem będzie się tylko pogarszał, a następnym problemem będzie nie wilgoć, tylko grzyb, a wtedy już będzie chodziło o zdrowie i życie!!!
Proszę tego nie lekceważyć, bo nie jeden "mądrzejszy inaczej" wącha kwiatki od spodu...
Konieczny jest remont kapitalny izolacji poddasza i naprawienia popełnionych błędów.
Problem będzie się tylko pogarszał, a następnym problemem będzie nie wilgoć, tylko grzyb, a wtedy już będzie chodziło o zdrowie i życie!!!
Proszę tego nie lekceważyć, bo nie jeden "mądrzejszy inaczej" wącha kwiatki od spodu...
-
Doradca VELUX
- Aktywny

- Kontakt:
Cześć Tomku,tomek górski pisze:mam zaadoptowane poddasze na pokoje mieszkalne-ściany k-g sufit k-g w kuchni panele-mój problem to wilgoć która znajduje się między moim sufitem (plamy na suficie oraz kapiąca woda poprzez otwór w okapie kuchennym)a dachem właściwym-blacha na deskach i ocieplone watą szklaną-czy problem by rozwiązała wentylacja tej przestrzeni -problem pojaiw się gdy na zewnątrz jest ujemna temperatura i dach oblodzony
Zgadzam się z Enerbau - wygląda na to że błędnie została wykonana izolacja - wentylacja może poprawić sytuację, ale nie rozwiąże problemu
Pozdrawiam
Paweł,
Doradca Velux
Zgadza sie, również uważam, że to sedno Twojego problemu.
`Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.`
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Dobra wentylacja załatwi sprawę