Czym impregnować drewno?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
oe_vidaron
- Początkujący

Re: czym impregnowac drewno ?
Witam. Drewno w każdych warunkach jest narażone na niszczące warunki, czy to atmosferyczne czy biologiczne. Dlatego wręcz niezbędne jest jego zabezpieczenie. W Pana sytuacji niewątpliwie skuteczny będzie Impregnat Konstrukcyjny marki VIDARON,
do zabezpieczania drewna budowlanego przed działaniem owadów i grzybów domowych, które powodują jego głęboki rozkład. Specjalna receptura produktu sprawia, że głęboko penetruje on drewno, chroni przed działaniem warunków atmosferycznych i jest niewymywalny.
Zapraszam na stronę http://www.vidaron.pl/produkty/impregna ... -do-uzycia
W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam Andrzej Opolski
Online Ekspert marki VIDARON
do zabezpieczania drewna budowlanego przed działaniem owadów i grzybów domowych, które powodują jego głęboki rozkład. Specjalna receptura produktu sprawia, że głęboko penetruje on drewno, chroni przed działaniem warunków atmosferycznych i jest niewymywalny.
Zapraszam na stronę http://www.vidaron.pl/produkty/impregna ... -do-uzycia
W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam Andrzej Opolski
Online Ekspert marki VIDARON
A jakie są ceny produktów?
Ceny dość różnią się od siebie, ponieważ cena impregnatu zależy w dużej mierze od przeznaczenia. Drewno pełni w budownictwie różne funkcje, kiedyś kupowałem wspomniany Vidaron konstrukcyjny i cena oscylowała wokół 90 zł za 5 kg takiego środka, przy czym jeszcze sam sobie musiałbyś wyliczyć ile Ci potrzebne tego impregnatu.michaal85 pisze:A jakie są ceny produktów?
a taka impregnacja muis byc wykonywana co roku? cyz uzywajac dobrego impregnatu mamy spokoj na kilka lat?
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Ceny są coraz niższe ... ale puszki coraz mniejsze 
Teoretycznie raz na kilka lat, ale pewnie zaszkodzi częściej. To pewnie zależy też od jakości środków.
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Kontakt:
Czy pomalować stary drewniany płot jak kilka lat temu malowałem inpregnatem to tak wpijał że chyba bym się zrujnował jakbym miał jeszcze raz używać takiego rzadkiego impregnatu. Są jakieś takie bardziej gęste farby które drewno zabezpieczą?
Może po prostu zamiast malować zaopatrz się w pistolet do impregnacji drewna, taka forma pokrywania środkiem ochrony drewna jest skuteczniejsza. Poza tym jak drewno jest za stare i zbyt zepsute to nic go nie uratuje - impregnat jest środkiem ochronnym, a nie renowacyjnym.Przemek Wipler pisze:Czy pomalować stary drewniany płot jak kilka lat temu malowałem inpregnatem to tak wpijał że chyba bym się zrujnował jakbym miał jeszcze raz używać takiego rzadkiego impregnatu. Są jakieś takie bardziej gęste farby które drewno zabezpieczą?
Mało znana w Polsce firma SAICOS. Mają super rzeczy do drewna. Oleje impregnaty i lakiery na zewnątrz i do wewnątrz. Polecam - są wyjątkowe.
-
typowyhandlarz
- Zainteresowany

Ja od siebie mogę zaproponować impregnaty chroniące drewno takie jak Vidaron czy Drewno chron i do tego potraktować je jeszcze środkami ogniochronnymi. W tej kwestii polecam poczytać sobie ten artykuł. Może Ci coś podpowie 
-
marcinjaskolski
- Początkujący

Jak już to chyba ogniochronne najpierw. Ponieważ najczęściej są na bazie soli różnego rodzaju. Więc szybko się wypłukują.typowyhandlarz pisze:Ja od siebie mogę zaproponować impregnaty chroniące drewno takie jak Vidaron czy Drewno chron i do tego potraktować je jeszcze środkami ogniochronnymi. W tej kwestii polecam poczytać sobie ten artykuł. Może Ci coś podpowie
Ja polecam raczej coś sprawdzonego i dobrego, a nie tylko taniego i reklamowanego
Co ważniejsze naturalne.
http://www.kelmolis.pl/naturalny-impreg ... trukcyjne/
-
marcinjaskolski
- Początkujący

Kolejna mało znana firma. naturalne i bardzo trwałe produkty. Używają ich Parki Narodowe w Polsce. http://www.kelmolis.pl/bob2000 pisze:Mało znana w Polsce firma SAICOS. Mają super rzeczy do drewna. Oleje impregnaty i lakiery na zewnątrz i do wewnątrz. Polecam - są wyjątkowe.
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

To znany i przy tym dobry jest vidaron, bez przeszkód można stosować i podziwiać efekt 
Ja mam cały dom z drewnianych bali i niestety je o jakiś czas trzeba ja zaimpregnować, żeby drewno nie niszczało tak szybko. Gość, który stawiał mi ten dom polecił mi coś takiego https://sklep.hadwao.net/nano-impregnat ... -litr.html i jestem zadowolony. Wystarcz na dość długo i jest skuteczny, widać, że drewno jest w dobrej kondycji, praktycznie nienaruszone
zgadzam się, taki pistolet sie przydaje.JanekC pisze:Może po prostu zamiast malować zaopatrz się w pistolet do impregnacji drewna, taka forma pokrywania środkiem ochrony drewna jest skuteczniejsza. Poza tym jak drewno jest za stare i zbyt zepsute to nic go nie uratuje - impregnat jest środkiem ochronnym, a nie renowacyjnym.Przemek Wipler pisze:Czy pomalować stary drewniany płot jak kilka lat temu malowałem inpregnatem to tak wpijał że chyba bym się zrujnował jakbym miał jeszcze raz używać takiego rzadkiego impregnatu. Są jakieś takie bardziej gęste farby które drewno zabezpieczą?