Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

doris13
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: doris13 »

Ciekawi mnie, Panie Tomaszu, czy w ogóle i co zamontowałby Pan na powierzchni nowobudowanego 60m2 w technologii szkieletowej? Pytam gdyż uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG, natomiast pani architekt projektant nakłania mnie jednak do WG (WM podobnie jak i PC uważa za "przerost formy nad treścią"). Wiem, że chcę ją przekonać do WM.
Jakich argumentów użyć?

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

doris13 pisze:Ciekawi mnie, Panie Tomaszu, czy w ogóle i co zamontowałby Pan na powierzchni nowobudowanego 60m2 w technologii szkieletowej? Pytam gdyż uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG, natomiast pani architekt projektant nakłania mnie jednak do WG (WM podobnie jak i PC uważa za "przerost formy nad treścią"). Wiem, że chcę ją przekonać do WM.
Jakich argumentów użyć?
Wypowie się Pan Grzegorz, jeśli można. Otóż ktoś kto w XXI wieku projektuje wentylacje grawitacyjną to chyba gdzieś się zatrzymał... Nie ma oszczędnego domu bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła! Ba... prawdziwą wentylację zapewnia tylko i wyłącznie wentylacja mechaniczna. Dom szkieletowy to super okazja aby zrobić sobie rekuperację z wentylacji, grzanie i chłodzenie powietrzną pompą ciepła powietrze-powietrze, względnie podłogówkę elektryczną gdzie potrzeba czy grzejniki i sprawa załatwiona. W ściany dać odpowiednią warstwę izolacji zabezpieczonej paroizolacją, podłogę dobrze docieplić i mamy domek 60m2 który będzie zużywał na grzanie i chłodzenie grosze! Nawet poniżej 1000 zł rocznie.

Raz jeszcze, WG to dziurawy dom, golenie zimnym po nogach, więcej grzania, cofki z kanałów, brak wentylacji latem, większe koszty, brak komfortu...

Pani architekt musi nieco więcej się orientować w tematyce postępujących technologi.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

doris13 pisze:Ciekawi mnie, Panie Tomaszu, czy w ogóle i co zamontowałby Pan na powierzchni nowobudowanego 60m2 w technologii szkieletowej? Pytam gdyż uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG,
Nie da się wykonać wentylacji grawitacyjne w parterowym domu, a w piętrowym nawiewniki powinny mieć 9m do 12m dł . Poza tym koszty, dom z wentylacją grawitacyjną jest droższy w budowie i wiiiiele droższy w eksploatacji. Na koniec, różnica w komforcie jest bezdyskusyjna. Jakie plusy wg widzi Pani architekt? poza "przerost formy nad treścią"
Jakich argumentów użyć?
To Pani płaci, prawda?
Co do pompy ciepła... Może Pan zapytać w jaki sposób ma Pani utrzymać komfortową temperaturę latem?
Ogrzewanie i chłodzenie elektryczne są najtańsze w instalacji, w eksploatacji i najbardziej komfortowe. Problemem jest tylko brak fachowców potrafiących instalacje zaprojektować i wykonać. Ciepłownik się do tego kompletnie nie nadaje. Ktoś kto proponuje kocioł na gaz, węgiel, olej czy słomę, zatrzymał się w rozwoju na IXX iXX -to wiecznych technologiach.
Co do instalacji, to sprawdzone są one od ćwierć wieku. W 2009 roku zastąpiłem gruntowy wymiennik ciepła inwertorową klimatyzacją kanałową.
_ wentylacja z odzyskiem ciepła
_ niecentralny system ogrzewania elektrycznego ( podłogowe lub grzejniki)
_ klimatyzacja kanałowa inwerter.
https://www.youtube.com/watch?v=PQSMA4vTfBw
domek 60m2 który będzie zużywał na grzanie i chłodzenie grosze! Nawet poniżej 1000 zł rocznie.
Nie może a na pewno! I nie na grzanie i chłodzenie, a na grzanie chłodzenie i ciepłą wodę.

doris13
Początkujący
Początkujący

TwojOszczednyDom pisze:
doris13 pisze:...uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG, natomiast pani architekt projektant nakłania mnie jednak do WG (WM podobnie jak i PC uważa za "przerost formy nad treścią"). Wiem, że chcę ją przekonać do WM.
Jakich argumentów użyć?
Wypowie się Pan Grzegorz, jeśli można.
Bardzo dziękuję za wypowiedź - każdą bardzo sobie cenię.
TwojOszczednyDom pisze:Dom szkieletowy to super okazja aby zrobić sobie rekuperację z wentylacji, grzanie i chłodzenie powietrzną pompą ciepła powietrze-powietrze, względnie podłogówkę elektryczną gdzie potrzeba czy grzejniki i sprawa załatwiona.
Chcemy mieć też w domku kozę na jesienno-zimowe wieczory. Czy w Pana opinii, bardzo się to "gryzie" z WM? Może Pani architekt uważa, że w "podziurawionym" domku (z WG) będziemy bezpieczniejsi?
TwojOszczednyDom pisze: WG to dziurawy dom, golenie zimnym po nogach...
tego właśnie chcę uniknąć bo nazbyt mi to od lat doskwiera!

doris13
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
doris13 pisze:Ciekawi mnie, Panie Tomaszu, czy w ogóle i co zamontowałby Pan na powierzchni nowobudowanego 60m2 w technologii szkieletowej? Pytam gdyż uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG,
Nie da się wykonać wentylacji grawitacyjne w parterowym domu, a w piętrowym nawiewniki powinny mieć 9m do 12m dł
to jest argument
Tomasz_Brzeczkowski pisze: dom z wentylacją grawitacyjną jest droższy w budowie i wiiiiele droższy w eksploatacji.
i to jest argument. Pani architekt wie, że zależy nam by dom był niedrogi w budowie - tak ogólnie. Może więc w związku z tym zaproponowała nam WG bo w jej przekonaniu WM oznacza większe koszty (zakup centrali, instalacji itd.)? No właśnie: większe??! Pan pisze, że droższy w budowie jest dom z WG. Wyobrażam więc sobie, że przy budowie domu z WM koszty są niższe z powodu niebudowania kominów wentylacyjnych (ile ich na tak małej powierzchni 60m2 musiałoby być?) i coś jeszcze? Ciekawe jaką to ustanowi różnicę i czy wystarczy ona na pokrycie kosztu instalacji WM?

Wyjawię Panu, dlaczego w ogóle założyłam konto i postanowiłam zamieścić wpis skierowany do Pana. Poszukując informacji nt. centrali rekuperacyjnych i zalet WM natrafiłam na to forum. Przeczytałam wiele z tego ponad 100-stronicowego wątku i w momencie gdy przeczytałam Pana wpis skierowany do któregoż z użytkowników forum z budynkiem o pow. użytk. 100m2, treści, że dałby Pan "3.5kW, tylko dlatego, że mniejszej nie produkują", zdałam sobie sprawę, że może właśnie stąd wzięła się opinia p. architekt, która tworzy dla nas projekt budynku o pow. 60m2, że PC i WM dla tak małej powierzchni to "przerost formy nad treścią"?

Od tygodniu przetrząsam internet w poszukiwaniu centrali WM dla 60m2 i dwóch osób mających na tej powierzchni zamieszkać. Nie potrafię wybrać: LUNA 200 czy VUT 200 MINI? A może jednak VUT 300 mini - czytałam przecież, że będzie wtedy pracować na niższym biegu itd. itp.

Mam wrażenie, że im dłużej i więcej interesuję się tematem tym większy mętlik w głowie mam.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: To Pani płaci, prawda?
tak! dlatego będę "żądać" zaprojektowania WM. Jedynie nie chciałabym powiedzieć p. architekt "proszę tak zrobić i kropka" - jakoś to tak nieładnie. Dlatego dozbrajam się w wiedzę totalnie mi obcą.

Pomógł mi Pan nie rozchwiać się już totalnie w tym wszystkim, tym fragmentem wypowiedzi:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: _ wentylacja z odzyskiem ciepła
_ niecentralny system ogrzewania elektrycznego ( podłogowe lub grzejniki)
_ klimatyzacja kanałowa inwerter.
Taki był właśnie plan (notabene zasugerowany przez użytkowników drugiego z forów na których się kształcę). Co do klimatyzacji byłam do niedawna na długim etapie przekonywania się. Ogólnie zrozumiałam już, że w tak szczelnym budynku parterowym, jest to niezbędne dla komfortu życia. Czy dobrze kojarzę, że klimatyzacja kanałowa byłaby dla mnie zdecydowanie droższa od instalacji jakiegoś zwyczajnego systemu multisplit (Gree itp.)?

Stale zastanawiam się czy sensownym jest kładzenie wszędzie mat grzewczych? No bo: maty + PC PP + koza = sporo wydatków jak na takie maleństwo, które jest małe również dlatego, że miało być tanie w budowie. Wydawało mi się, że:
1) 32 m2 salonu z aneksem kuchennym ogrzeje/oziębi klimatyzator oraz kominek wspomagająco
2) 5 m2 łazienki ogrzeje grzejnik konwekcyjny + mata?
3) 10 m2 sypialni z garderobą ogrzeje/oziębi klimatyzator (+ mata jeśli musi być alternatywne źródło ciepła)
4) 5 m2 pokoju dla zbłąkanych zwanego oficjalnie gabinetem - ogrzeje mata grzewcza
5) 3 m2 wiatrołap - mata grzewcza
6) 2,5 m2 pom. gosp. - mata?
7) 2.5 m2 korytarza - korytarz łączy się z salonem więc czy jest sens kłaść w nim maty?

Wiem, że powyższe jest mocno mieszane (nie wiem czy prawnie dozwolone nawet?). Zdaję sobie sprawę, że klimatyzacja kanałowa dla wszystkich pomieszczeń byłaby bardziej prosta i funkcjonalna. Jak szacowałby Pan koszty takiej instalacji dla 7 niewielkich pomieszczeń o których wspomniałam wyżej?

Pani architekt pracuje obecnie nad koncepcją budynku. Powyższe metraże w oparciu o koncepcję wyjściową (moją). Na spotkanie umówieni jesteśmy w ostatnim tygodniu października.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Od tygodniu przetrząsam internet w poszukiwaniu centrali WM dla 60m2 i dwóch osób mających na tej powierzchni zamieszkać. Nie potrafię wybrać: LUNA 200 czy VUT 200 MINI? A może jednak VUT 300 mini - czytałam przecież, że będzie wtedy pracować na niższym biegu itd. itp
Te centrale mają małą wydajność na 100% ale za dużą na mniejszych biegach, te wentylatory, mało nie potrafią ale za to bardzo dużo pożerają.
Wyobrażam więc sobie, że przy budowie domu z WM koszty są niższe z powodu niebudowania kominów wentylacyjnych (ile ich na tak małej powierzchni 60m2 musiałoby być?) i coś jeszcze? Ciekawe jaką to ustanowi różnicę i czy wystarczy ona na pokrycie kosztu instalacji WM?
Odzysk ciepła wprowadzono do budownictwa po to, by raz na zawsze skończyć z drogim i energochłonnym ogrzewaniem hydraulicznym.
Ja instalacji ogrzewanie, chłodzenie i wentylacja nie traktuje oddzielnie.
Dla mnie instalator montujący robiący klimatyzację/ogrzewanie i nie robiący wentylacji z odzyskiem ciepła, nie jest nawet pseudofachowcem jest zwykłym szkodnikiem. Choć z drugiej strony, to zarabiam na poprawianiu po takich patałachach. Dlatego proszę wentylacji nie rozpatrywać oddzielnie, ma ona wpływ na cenę pozostałych rzeczy w instalacji.
zdałam sobie sprawę, że może właśnie stąd wzięła się opinia p. architekt, która tworzy dla nas projekt budynku o pow. 60m2, że PC i WM dla tak małej powierzchni to "przerost formy nad treścią"?
Są centrale wentylacyjne nawet wielkości pudełka od butów a ja grzeję mieszkanie 55m2 pompą ciepła na pierwszym pietrze.
Czy dobrze kojarzę, że klimatyzacja kanałowa byłaby dla mnie zdecydowanie droższa od instalacji jakiegoś zwyczajnego systemu multisplit (Gree itp.)?
Nie dość, że tańsza, to kanałówka byłaby bardziej komfortowa i zdecydowanie oszczędniejsza.
tale zastanawiam się czy sensownym jest kładzenie wszędzie mat grzewczych? No bo: maty + PC PP + koza = sporo wydatków jak na takie maleństwo, które jest małe również dlatego, że miało być tanie w budowie
A jak ustawić sobie komfortową temperaturę podłogi? A co w razie awarii pompy z x lat ? A o kozie, jako ogrzewaniu, radzę nie myśleć. To bardziej urok. Gdy staje się obowiązkiem, to zaczyna palenie i śmieci w salonie być mało urokliwe. Poza tym koza podłogi też nie nagrzeje. No i można dać małą i wysoce efektywną kanałówkę (jest w cenie większej - podłogowe) bo w razie dużych mrozów, nie musimy przewymiarowywać pompy ciepła.

Enerbau Tanie Grzanie
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Enerbau Tanie Grzanie »

TwojOszczednyDom pisze:...Dom szkieletowy..... W ściany dać odpowiednią warstwę izolacji zabezpieczonej paroizolacją, podłogę dobrze docieplić i mamy domek 60m2 który będzie zużywał na grzanie i chłodzenie grosze! Nawet poniżej 1000 zł rocznie.

Raz jeszcze, WG to dziurawy dom, golenie zimnym po nogach, więcej grzania, cofki z kanałów, brak wentylacji latem, większe koszty, brak komfortu...

Pani architekt musi nieco więcej się orientować w tematyce postępujących technologi.
Panie Grzegorzu, ten dom poniżej ciut większy i za sezon zużył na ogrzanie za ok 800 zł
https://www.enerbau.pl/koszt-ogrzewania ... orne-84-m2
Co do Pani architekt, to niestety nie ona jedna :( .

.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Enerbau Tanie Grzanie pisze:
TwojOszczednyDom pisze:...Dom szkieletowy..... W ściany dać odpowiednią warstwę izolacji zabezpieczonej paroizolacją, podłogę dobrze docieplić i mamy domek 60m2 który będzie zużywał na grzanie i chłodzenie grosze! Nawet poniżej 1000 zł rocznie.

Panie Grzegorzu, ten dom poniżej ciut większy i za sezon zużył na ogrzanie za ok 800 zł
https://www.enerbau.pl/koszt-ogrzewania ... orne-84-m2
Co do Pani architekt, to niestety nie ona jedna :( .

.
Wynik świetny. Nie mam nic przeciwko oszczędnym rozwiązaniom klienci mają opcje: podczerwień, pompy ciepła p-p, precyzyjne ogrzewanie elektryczne (grzejniki, maty, kable), wm z odzyskiem ciepła. Szkoda że nadal wybierają dziurawe budynki ogrzewane gazem lub węglem lub drogimi pompami ciepła. I jeszcze do tego zdarzają się architekci ze średniowiecza...

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

doris13 pisze:
TwojOszczednyDom pisze:
doris13 pisze:...uważam WM za.. bardziej komfortową niż WG, natomiast pani architekt projektant nakłania mnie jednak do WG (WM podobnie jak i PC uważa za "przerost formy nad treścią"). Wiem, że chcę ją przekonać do WM.
Jakich argumentów użyć?
Wypowie się Pan Grzegorz, jeśli można.
Bardzo dziękuję za wypowiedź - każdą bardzo sobie cenię.
TwojOszczednyDom pisze:Dom szkieletowy to super okazja aby zrobić sobie rekuperację z wentylacji, grzanie i chłodzenie powietrzną pompą ciepła powietrze-powietrze, względnie podłogówkę elektryczną gdzie potrzeba czy grzejniki i sprawa załatwiona.
Chcemy mieć też w domku kozę na jesienno-zimowe wieczory. Czy w Pana opinii, bardzo się to "gryzie" z WM? Może Pani architekt uważa, że w "podziurawionym" domku (z WG) będziemy bezpieczniejsi?
TwojOszczednyDom pisze: WG to dziurawy dom, golenie zimnym po nogach...
tego właśnie chcę uniknąć bo nazbyt mi to od lat doskwiera!
Skro zatem chce Pani mieć oszczędny dom zarówno w budowie jak i eksploatacji to trzeba zrobić go szczelnie z wm z odzyskiem i precyzyjne ogrzewanie wspomagane lub głównie organizowane przez pompę pow-pow (klima jest wtedy latem). Co do przekonywania się do klimy to jeśli instalacja jest dobrze wykonana i nikt nie ustawia sobie temperatury latem w domu na poziomie 20C przy upałach na zewnątrz 34C to problemów nie ma. Tego lata u siebie miałem w domu na klimie utrzymywanie 26/7C gdy na zewnątrz bywało od 33-37C. Ważniejsze od temperatury jest zmniejszenie wilgotności powietrza a to klima robi świetnie. 27C w domu przy niskiej wilgotności powietrza jest lepsze niż 24C z dużą wilgotnością. Co do Pani architekt, to co powiedział Pan Tomasz Brzeczkowski - to PANI płaci więc Pani wymaga. Względnie zmiana architekta!

molikk
Początkujący
Początkujący

Post autor: molikk »

doris13 pisze:Stale zastanawiam się czy sensownym jest kładzenie wszędzie mat grzewczych? No bo: maty + PC PP + koza = sporo wydatków jak na takie maleństwo, które jest małe również dlatego, że miało być tanie w budowie. Wydawało mi się, że:
1) 32 m2 salonu z aneksem kuchennym ogrzeje/oziębi klimatyzator oraz kominek wspomagająco
2) 5 m2 łazienki ogrzeje grzejnik konwekcyjny + mata?
3) 10 m2 sypialni z garderobą ogrzeje/oziębi klimatyzator (+ mata jeśli musi być alternatywne źródło ciepła)
4) 5 m2 pokoju dla zbłąkanych zwanego oficjalnie gabinetem - ogrzeje mata grzewcza
5) 3 m2 wiatrołap - mata grzewcza
6) 2,5 m2 pom. gosp. - mata?
7) 2.5 m2 korytarza - korytarz łączy się z salonem więc czy jest sens kłaść w nim maty?
sam metraż, to jedno, drugie, to jest kwestia tego co jest na podłodze.
Osobiście doszedłem do prostego (niby oczywistego) wniosku:
tam gdzie kafle może być mata grzewcza, tam gdzie panele/parkiet/deska barlinecka(warstwowa) lepiej sprawdzą się grzejniki konwekcyjne (najlepiej ustawiane na ścianach działowych, a nie zewnętrznych.

Odnośnie 3.5kw Midea i tego że nie ma niczego mniejszego, to fakt, z kanałówek, to jest absolutne min. z midea, a jeśli u mnie (owe 125m2) ma być zbyt wiele, zawsze możesz wybrać gree 2.6kw

Ktoś mi poleciła grzejniki Adax Neo.

a z kozy osobiście bym zrezygnował - czy warto dziurawić sobie dach (ew postawił jako element dekoracyjny bez podłączenia)?
jeśli zamierzasz okazjonalnie grzać - (np w duże mrozy) to od tego właśnie masz grzejniki i maty - w pozostałych przypadkach PC PP (klima) ma utrzymać odpowiednią temperaturę.
Poza tym komin do kozy/kominka jest na prawdę drogi (o ile mówimy o dobrym) - ale równie dobrze zamiast kozy i komina, możesz mieć okno otwarte jeśli lubisz tracić pieniądze ... no i malowanie też musisz lubić. ;)

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

molikk pisze: sam metraż, to jedno, drugie, to jest kwestia tego co jest na podłodze.
Osobiście doszedłem do prostego (niby oczywistego) wniosku:
tam gdzie kafle może być mata grzewcza, tam gdzie panele/parkiet/deska barlinecka(warstwowa) lepiej sprawdzą się grzejniki konwekcyjne (najlepiej ustawiane na ścianach działowych, a nie zewnętrznych.

Odnośnie 3.5kw Midea i tego że nie ma niczego mniejszego, to fakt, z kanałówek, to jest absolutne min. z midea, a jeśli u mnie (owe 125m2) ma być zbyt wiele, zawsze możesz wybrać gree 2.6kw

Ktoś mi poleciła grzejniki Adax Neo.
Co do grzejników/podłogówek. To przy podłogówce jest nieco inny komfort w pomieszczeniach. Ale z drugiej strony na 30cm styropianu ta podłoga nie jest zimna. Grzejniki wychodzą taniej. Ja robię na atlanticach bo dobrze je znam. Dobry współczynnik cena/jakość. Ale każde inne z precyzyjnym elektronicznym termostatem zrobią robotę.

Co do gree 2,6kW to tak...na podanej stronie prezentowany jest starszy model. Od tej wiosny weszły nieco nowsze urządzenia z lepszym SEER, SCOP katalogowo pozostał bez zmian dla tej jednostki. Generalnie Gree chociaż stosunkowo tanie to jakością wykonania mizernie się prezentuje w porównaniu do Midei. Przykład, zdarzało mi się uszczelniać obudowę gree kanałowego bo powietrze leciało tu i tam zamiast do rozdzielacza/kanału. Skąd jednak cena się bierze. To już lepiej Gree 3,5Kw gdzie pobory ma podobne jak i parametry pracy a SCOP już 4,0 i SEER 5,6. Cena jednak wyższa lecz zbliżona do Midea 3,5kW ale jakość już nie ta sama. Midea będzie raczej drożeć. Chociaż z drugiej strony jak inwerterowe pompy ciepła zyskają na jeszcze większej popularności to być może klienci mogą liczyć na ciekawsze oferty. Sprawa otwarta...rynek wyreguluje :)
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

molikk
Początkujący
Początkujący

Zaproponowałem gree głównie ze względu na cenę i moc - na pewno Midea jest o klasę jak nie 2 lepsza, ale też w kontekście Gree 2.6kW vs Midea 3.5kW, Gree jest tańsza.
Osobiście wziąłbym i tak Midea, mimo, że najprawdopodobniej dla 60m2 będzie zbyt mocna.

TOD dzięki za podsunięcie Atlantica, bo nie mogłem sobie nazwy tych grzejników przypomnieć :) (podobno też są bardzo dobre)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Co do grzejników/podłogówek. To przy podłogówce jest nieco inny komfort w pomieszczeniach. Ale z drugiej strony na 30cm styropianu ta podłoga nie jest zimna. Grzejniki wychodzą taniej. Ja robię na atlanticach bo dobrze je znam. Dobry współczynnik cena/jakość. Ale każde inne z precyzyjnym elektronicznym termostatem zrobią robotę.
Od 1991 montowałem NOIROT Potem airlec, mają lepszą grzałkę od atlantica. Ostatnio idą neo, wygrywają estetyką i kolorami.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

molikk pisze:Zaproponowałem gree głównie ze względu na cenę i moc - na pewno Midea jest o klasę jak nie 2 lepsza, ale też w kontekście Gree 2.6kW vs Midea 3.5kW, Gree jest tańsza.
Osobiście wziąłbym i tak Midea, mimo, że najprawdopodobniej dla 60m2 będzie zbyt mocna.

TOD dzięki za podsunięcie Atlantica, bo nie mogłem sobie nazwy tych grzejników przypomnieć :) (podobno też są bardzo dobre)
względnie jeszcze airelec

molikk
Początkujący
Początkujący

Przyznam szczerze, jak widzę te niektóre grzejniki z pokrętłami ze skalą 1-9, to mnie od razu zniechęca do dalszego czytania o nich :P

Tak swoją drogą co "lepsze" konwektor elektryczny czy promiennik ciepła?
Czy może konwektor elektryczny z wentylatorem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”