Chyba odwrotnie założony zawór ???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Chyba odwrotnie założony zawór ???
Mam piec na ekogroszek . Tuż nad piecem mam taki niebieski chyba zawór z kulką w środku on służy chyba do tego że jak w przypadku braku prądu pompka przestanie działać a piec miałby się zagotować to woda poderwie tę kulkę i puści wodę w obieg. Tak to rozumie jako laik.
Zauważyłem że ten zawór ma strzałkę tyle tylko że jest założony strzałką w dół a wydaje mi się że powinna być do góry. Proszę o info jak powinno być . I co może powodować takie założenie zaworu. Słabsze grzanie , zapowietrzenie itd ???
Zauważyłem że ten zawór ma strzałkę tyle tylko że jest założony strzałką w dół a wydaje mi się że powinna być do góry. Proszę o info jak powinno być . I co może powodować takie założenie zaworu. Słabsze grzanie , zapowietrzenie itd ???
Niespecjalnie rozumiem o co chodzi z tym pokrętłem?!Tak jak jest pompka na takim obejściu to na skrócie jest właśnie taki niebieski zawór tylko bez pokrętła
Dokładnie tak jest jak piszecie. Zawór różnicowy powinien być założony strzałką do góry. Widziałem kilka lat temu nowy piec, a właściwie to co z niego zostało, po odwrotnym założeniu tego zaworu. W pompie obiegowej zdeformowała się ta turbinka co pcha wodę w grzejniki. Przyczyną demolki, (międzyinnymi) poza odwrotnym wstawieniem tego zaworu, była flaszka, którą otwarto przed zakończeniem roboty 
Rozmawiałem z wykonawcą i w ma to poprawić w ramach gwarancji. Przy okazji stwierdził że od razu mu się nie podobało przy pierwszym uruchomieniu że nie nagrzewały się tak szybko grzejniki i nie grzały całością. Ale tłumaczył mi że to nowy dom i musi się wygrzać.
Teraz to wszystko rozumiem . Pompka nie dawała odpowiedniego ciśnienia w instalację i nie dogrzewane były grzejniki.
Teraz to wszystko rozumiem . Pompka nie dawała odpowiedniego ciśnienia w instalację i nie dogrzewane były grzejniki.