Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

molikk
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: molikk »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
molikk pisze: A nie ma wtedy problemu, że przy suficie jest ciepło a od podłogi zimniej?
Przeważnie ogrzewanie podłogi jest.
A czy nie po to jest grzejąca klima, żeby nie włączać kabli np w okresach przejściowych i korzystać z wysokiego COP klimy?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Montujemy na 63mm i 68mm miękkie izolowane.
Do PE75 są zaś rękawy - wełna z folią
ja osobiście nigdzie nie mogę znaleźć niczego poniżej 80mm z izolacją.
czy ten 63mm z izolacją wejdzie pomiędzy GK rozstawione 100mm? (nie wiem, czy tak można ją trochę ścisnąć na izolacji, bo izolacja będzie miała łącznie 50mm, a trzeba będzie ją trochę ścisnąć do 37mm)
Na zdjęciu rękaw do 75mm też nie wygląda na 50mm tylko na "cieńszy" - ale pewnie 75mm z izolacją już w ściankę 100mm nie wejdzie ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Z blachy jak już to tylko kolanka. Nie robi się wentylacji domowej na gładkich blaszanych kanałach.
te plastikowe też są gładkie.
a nie spotkałem tych składanych które miały by jakieś "antybakteryjne właściwości"

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

A czy nie po to jest grzejąca klima, żeby nie włączać kabli np w okresach przejściowych i korzystać z wysokiego COP klimy?
Ogrzewania ja nigdy nie wyłączam, mam ustawioną temperaturę i wszystko. Jeżeli podłoga ma 22 -23 st.C to kable nie pobierają kWh. A klimatyzacja jest do chłodzenia (zamiast gwc) a to, że jest odwracalna i grzeje powietrze w okolicach 5gr za kWh - (jak jest wszystko dobrze zrobione) to dlaczego z niej nie korzystać zimą?
a gdzie Pan był?
Kanał 63 mm wewnątrz jest podstawowym kanałem do wentylacji domowej. Bez niego nie może się obejść, żadna firma znająca się na takiej wentylacji. Z czego to wynika.
Optymalna prędkość ( najcichsze przepływy o najmniejszym oporze) powietrza w kanałach to od 2m/sek . do 5m/sek. Co to oznacza:
kanał 63mm wewnątrz przy 2/sek = 20m3/h przy 5 m/sek = 50m3/h

Jak można prawidłowo wykonać instalację nie mając kanałów 63mm?

kanał 80mm 2m/sek. = 35m3/h 5m/sek. = 90m3/h
kanał100mm 2m/sek =55m3/h 5m/sek= 140m3/h
kanał 125mm 2m/sek =90m3/h 5m/sek = 220m3/h
kanał 160mm 2m/sek=145 m3/h 5m/sek = 360m3/h

Niech ktoś pokaże jak zrobić poprawnie wentylacje domową nie mając 63mm? czy 68mm?

molikk
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Kanał 63 mm wewnątrz jest podstawowym kanałem do wentylacji domowej. Bez niego nie może się obejść, żadna firma znająca się na takiej wentylacji.
63mm bez izolacji mają wszędzie, ale z izolacją już robi się problem
Proszę o podanie linku do jakiegoś sklepu/hurtowni które to mają - chętnie zobaczę.

Wracając do pytania, czy da się 63mm z izolacją wcisnąć w ścianę o szerokości 100mm?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

63mm bez izolacji mają wszędzie, ale z izolacją już robi się problem
Proszę o podanie linku do jakiegoś sklepu/hurtowni które to mają - chętnie zobaczę.
Niestety, ale często dobre produkty nie są w necie. Np. kanały PE 75 mm ze srebrem wewnątrz

Obrazek
Czy w ogóle domu 5-10kWh/m2 i instalacje do nich.
Obrazek
Wracając do pytania, czy da się 63mm z izolacją wcisnąć w ścianę o szerokości 100mm?
Oczywiście , Można na gk nakleić piankę kauczukową lub wełnę z folią AL i kilka rur 75mm obok siebie.

molikk
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Obrazek
Na zdjęciu:
Nie można już było prowadzić kanału za ścianką kolankową, to poprowadzony jest płaski w piance izolacyjnej za szafkami w korytarzu.
co to są za kanały - te czarne?

molikk
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak można prawidłowo wykonać instalację nie mając kanałów 63mm?

Niech ktoś pokaże jak zrobić poprawnie wentylacje domową nie mając 63mm? czy 68mm?
Ja dostałem ofertę montażu Midea 5kw (kanałówka) na 7 anemostatów (5 łączonych podwójnie kanałami 80mm i 2 pojedyncze 80mm) (co daje 603,6 cm2 przekroju łącznie, przy 588cm2 wylotu z Midea) - więc jak widać da się niekorzystać z 63 i 68mm kanałów (z grzeczności nie podam nazwy firmy) - a ile to jest warto to nie wiem?

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

molikk pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak można prawidłowo wykonać instalację nie mając kanałów 63mm?

Ja dostałem ofertę montażu Midea 5kw (kanałówka) na 7 anemostatów (5 łączonych podwójnie kanałami 80mm i 2 pojedyncze 80mm) (co daje 603,6 cm2 przekroju łącznie, przy 588cm2 wylotu z Midea) - więc jak widać da się niekorzystać z 63 i 68mm kanałów (z grzeczności nie podam nazwy firmy) - a ile to jest warto to nie wiem?
Szanowny kolega Brzeczkowski pisze o wentylacji domowej na takich kanałach. Co do kanałówki to inna nieco sprawa. Ja jestem za przewymiarowaniem kanałów do niej ponieważ z moich obserwacji wynika że pobiera mniej energii. Midea 5kW, na jaki dom?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

molikk pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Obrazek
Na zdjęciu:
Nie można już było prowadzić kanału za ścianką kolankową, to poprowadzony jest płaski w piance izolacyjnej za szafkami w korytarzu.
co to są za kanały - te czarne?
Czarna jest izolacja z syntetycznego kauczuku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Szanowny kolega Brzeczkowski pisze o wentylacji domowej na takich kanałach.
Dokładnie. W centrali wentylacyjnej strumień powietrza jest dość ściśle określony, natomiast w klimatyzacji rozpiętość od minimum do maksimum jest znacznie większa.
Ja dostałem ofertę montażu Midea 5kw (kanałówka) na 7 anemostatów (5 łączonych podwójnie kanałami 80mm i 2 pojedyncze 80mm) (co daje 603,6 cm2 przekroju łącznie, przy 588cm2 wylotu z Midea) - więc jak widać da się niekorzystać z 63 i 68mm kanałów (z grzeczności nie podam nazwy firmy)

Kanały z folią antygrzybiczną?
- a ile to jest warto to nie wiem?
7600 z rozdzielaczem i kanałami antygrzybicznymi. brutto 23%

molikk
Początkujący
Początkujący

TwojOszczednyDom pisze:Szanowny kolega Brzeczkowski pisze o wentylacji domowej na takich kanałach. Co do kanałówki to inna nieco sprawa. Ja jestem za przewymiarowaniem kanałów do niej ponieważ z moich obserwacji wynika że pobiera mniej energii. Midea 5kW, na jaki dom?
Obrazek
Parterówka w technologii M3System, płyta fundamentowa z 40cm styropianu pod spodem, minimum 30cm styropianowego ścianodachu, 100m2 powierzchni użytkowej, 3 mieszkające osoby (dwie w sypialni 0.10 i jedna w 0.8 ) + okazjonalnie wykorzystywany pokój gościnny.
Do tego reku (jakaś 300m3/h, nie koniecznie tak jak na rysunku), maty w łazience i toalecie i chyba WOODTEC w reszcie (bo będzie parkiet).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja bym dał 3.5kW, tylko dlatego, że mniejszej nie produkują.

molikk
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:7600 z rozdzielaczem i kanałami antygrzybicznymi. brutto 23%
To teraz 2 kwestie:
ile by Pan wziął za montaż we Wrocławiu (cena z dojazdem + montaź PC CWU Viviverti 300L (oczywiście zakup wszystkiego u Pana) - pewnei też VAT byłby inny?
ew.zakup + sam projekt takiego "ogrzewania" + reku (tak, żebym mógł lokalnie komuś zlecić taki montaź)?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja bym dał 3.5kW, tylko dlatego, że mniejszej nie produkują.
Niby tak, z drugiej strony przy Midea 3.5kw piszą, że jest do pomieszczeń 35m2.
Poza tym pewnie łatwiej wszystko zestawić na 3.5kW bo wtedy max przepływ powietrza wynosi 630m3/h a przy 5kW to 1000m3/h. Z drugiej strony to inverter i za 1000zł mam 40% większą pompę - co może okazać się jednak istotne (jakbym chciał bardziej korzystać z klimy niż kabli w podłodze)

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

molikk pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja bym dał 3.5kW, tylko dlatego, że mniejszej nie produkują.
Niby tak, z drugiej strony przy Midea 3.5kw piszą, że jest do pomieszczeń 35m2.
Poza tym pewnie łatwiej wszystko zestawić na 3.5kW bo wtedy max przepływ powietrza wynosi 630m3/h a przy 5kW to 1000m3/h. Z drugiej strony to inverter i za 1000zł mam 40% większą pompę - co może okazać się jednak istotne (jakbym chciał bardziej korzystać z klimy niż kabli w podłodze)
Szanowny kolego, przy takim domu i przy takiej dobrej izolacji wrzucanie urządzenia 5kW jest zupełnie zbędne. Pamiętaj, że ono nie będzie w stanie zejść poniżej pewnego minimum więc generalnie będzie pobierać więcej w ostatecznym rozrachunku niż 3,5 kW. Może celem zobrazowania podam ci przykład, że 3,8Kw inwerter kanałowy ogrzewa dom 100parę m2 i radzi sobie świetnie nawet w mrozy -8C a mowa tu o budynku słabo izolowanym bez porównania do twojego.

Nie wierz w to co piszą że jest do pomieszczeń 35m2!? To chyba tam gdzie wszędzie dmucha wiatr. Dzisiaj 3,5 kW gree w domu o powierzchni 90m2 słabo izolowanym pobrało na ogrzanie go raptem 0,5 kwh do ustawionej temperatury 21C w domu.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

2kW toshiba doskonale dawało sobie radę przy -23 w blaszanym sklepie z 1990 roku. Metalowe drzwi i ramy wystawowych okien .

molikk
Początkujący
Początkujący

molikk pisze: ile by Pan wziął za montaż we Wrocławiu (cena z dojazdem + montaź PC CWU Viviverti 300L (oczywiście zakup wszystkiego u Pana) - pewnei też VAT byłby inny?
ew.zakup + sam projekt takiego "ogrzewania" + reku (tak, żebym mógł lokalnie komuś zlecić taki montaź)?
te kwestie nadal bez odpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”