Wentylacja w mieszkaniu, a spółdzielnia

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

downon
Początkujący
Początkujący

Wentylacja w mieszkaniu, a spółdzielnia

Post autor: downon »

cześć,
Wiem że to forum do budowniczych domów, także z góry sorki, ale joko bidny robaczek mam pytanko odnośnie mieszkania, może co doradzicie.
Słuchajcie, mam mieszkanie na parterze 2 pok + k +ł. I tak w pokojach nie mam żadnych kratek wentylacyjnych, za to w łazience i w kuchni jest po prostu okrągła dziura w płycie na zewnątrz bloku.
Dałem na zewnątrz tą rure typu H, ale efekt mizerny dmucha to jak chce. I tu mam 3 pytania :

1) Czy spółdzielnia za to odpowiada? czy nie muszę mieć przypadkiem zagwarantowanego dostępu do ala jakiegoś komina odpowietrzającego, a nie zwykłą dziure w ścianie?

2) czy może coś pomorze jak na zewnątrz dam kolanko jakąś rure z 1 m i na to H, ?

3) pier... tw rury na zewnątrz i te H, i zamontować tylko w mieszkaniu nawietrznik dospela.
Z góry dzięki
Miro

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Wentylacja w mieszkaniu, a spółdzielnia

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Bo podpowiedzić rozwiązanie, zapytam się: A Pan co che uzyskać?
Wentylację ( to jest 20-30m3/h świeżego powietrza na osobę) czy durszlak, dziury w ścianie i stropie?

downon
Początkujący
Początkujący

Chce osiągnąc normalna wentylacje.
Tak mam wlasnie dwie dziury w scianie, mieszkanie mam od nie dawna, już tak to zostałem.
I dlatego pytam, czy to jest normalne, i ewentualnie co dalej

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

-Co dalej... Zlikwidować dziury, zostawić jedną (czerpnię) założyć wentylator kanałowy i rozdzielacz na pokoje i tłoczyć pod sufit w pokojach 20-30m3/h na osobę. A wypuszczać kanałami pionowymi w kuchni i łazience.

downon
Początkujący
Początkujący

Nie czaje,
można jakoś bardziej łopatologicznie?
Co to czerpnia?
Nie mam kanałów pionowych tylko w łazience przy suficie okrągły otwór w scianie przeswitujacy bezposrednio na zewnatrz, i tak samo obok w kuchni

Andrzej2010
Początkujący
Początkujący

Post autor: Andrzej2010 »

Żeby była mowa o wentylacji to musi być nawiew i wywiew
Proszę napisać żądanie do spółdzielni o zainstalowanie kanałów wentylacyjnych wywiewnych na zewnątrz budynku oraz pismo do nadzoru budowlanego .
Taki stan - jest nie do przyjęcia w XXI wieku .
Już za króla Piasta w chacie był otwór w dachu na środku - na dym z paleniska !!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
BH-Res
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: BH-Res »

Najlepiej w takim przypadku zgłosić się do spółdzielni. Na własną rękę raczej Pan tego nie załatwi.

Januszczak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Januszczak »

Właśnie, ja też chciałem zamontować wentylację w mieszkaniu, a spółdzielnia nie wyraziła zgody. Co mam z tym zrobić? I dlaczego nie wyrażają zgody na systemy wentylacji ? To im w czymś przeszkadza?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”