mata grzewcza
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
mata grzewcza
Witam,
jestem przed położeniem maty grzewczej elektrycznej w łazience i chciałbym się doradzić jak to porządnie wykonać. W sklepach budowlanych spotkałem się z różnymi opiniami.
opinia nr 1. pierwsze zagruntować, przykleić matę, nałożyć klej elastyczny później hydroizolacja i poźniej płytki.
opinia nr 2 hydroizolacja, mata, klej elastyczny, płytki
Może, ktoś z forumowiczów robił takie coś i poradzi jak to odpowiednio wykonać??
jestem przed położeniem maty grzewczej elektrycznej w łazience i chciałbym się doradzić jak to porządnie wykonać. W sklepach budowlanych spotkałem się z różnymi opiniami.
opinia nr 1. pierwsze zagruntować, przykleić matę, nałożyć klej elastyczny później hydroizolacja i poźniej płytki.
Może, ktoś z forumowiczów robił takie coś i poradzi jak to odpowiednio wykonać??
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: mata grzewcza
1. klej elastyczny,
2. izolacja termiczna (10mm),

3. mata grzewcza,
4. klej elastyczny,
5.płytki.
.
2. izolacja termiczna (10mm),

3. mata grzewcza,
4. klej elastyczny,
5.płytki.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
Co to za izolacja termiczna 10 mm ?
-
Gość10463
nie lepiej jest zastosować maty dźwiękochłonne pod płytkami niż oklepany i nic nie znaczący styropian czy styrodur .... hmmm, taka technologia a stare nawyki montażowe
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Podczas montażu ogrzewania dajemy taką płytę pod maty, by nie grzać niepotrzebnie wylewki.RobertKGB pisze:Co to za izolacja termiczna 10 mm ?
http://www.enerbau.pl/images/pdf/Ultram ... oferta.pdf
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak nie ma 10 cm styropianu, to lepeij grzejnik z nadmuchem gorącego powietrza w dół .kosmos8 pisze:Witam,
jak jest to:
Termostat z programowaniem czasu, mata 160W/m2 i w klej pod płytki.

a jak jest 15 cm styro ale na tym jest 4-5 cm wylewki to coś jeszcze pod kable dać ? pod spodem jest piwnica więc posadzka nie jest na gruncie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Drugie 15cm , a jak nie da się to już nic. Nie ma cienkich izolacji termicznych.RobertKGB pisze:a jak jest 15 cm styro ale na tym jest 4-5 cm wylewki to coś jeszcze pod kable dać ? pod spodem jest piwnica więc posadzka nie jest na gruncie.
jesli jestes dopiero w trakcie wybierania izolacji to moge polecic znalezienie sobie kuponu rabatowego, duza oszczednosc bo jesli i tak nastawiasz sie na wydanie jakiejs wiekszej kwoty to zawsze to jakas czesc zostaje w kieszeni. http://www.rabatybudowlane.pl/oferta/kr ... xpress-1-1 tu masz kolego kupon na izolacje termiczna i akustyczna, 850zl oszczednosci jesli nastawiasz sie na wydatek kolo 8500zl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ktoś się jeszcze łapie na takie chwyty?przemo82 pisze:jesli jestes dopiero w trakcie wybierania izolacji to moge polecic znalezienie sobie kuponu rabatowego, duza oszczednosc bo jesli i tak nastawiasz sie na wydanie jakiejs wiekszej kwoty to zawsze to jakas czesc zostaje w kieszeni. http://www.rabatybudowlane.pl/oferta/kr ... xpress-1-1 tu masz kolego kupon na izolacje termiczna i akustyczna, 850zl oszczednosci jesli nastawiasz sie na wydatek kolo 8500zl
Przepraszam, nie sprecyzowałem w jakim budynku znajduje się to pomieszczenie. Łazienka ma 4m2 i jest na drugim piętrze w nowym budownictwie a mata grzewcza potrzebna jest tylko na 2 m2. słyszałem różne rozwiązania odnośnie warstw pod tą matą grzewczą i płytkami ale chciałem sprawdzić inne opinie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma czegoś takiegokosmos8 pisze:Przepraszam, nie sprecyzowałem w jakim budynku znajduje się to pomieszczenie. Łazienka ma 4m2 i jest na drugim piętrze w nowym budownictwie a mata grzewcza potrzebna jest tylko na 2 m2. słyszałem różne rozwiązania odnośnie warstw pod tą matą grzewczą i płytkami ale chciałem sprawdzić inne opinie.
Matę zawsze kładzie się w klej a klej na gołej wylewce. Warstwy ( tu, w sensie izolacje termiczne) są pod wylewką.różne rozwiązania odnośnie warstw pod tą matą grzewczą
Jak ktoś coś powie o "odblaskach" kilku milimetrowych styropianach czy ekranach zagrzejnikowych, to bardzo proszę powiedzieć w moim imieniu, że jest krety... . Dziękuję
1. Gruntujesz powierzchnie
2. Naklejasz matę
3. Nakładasz klej plastikową pacą
4. Układanie kafelek
5. Fugowanie
2. Naklejasz matę
3. Nakładasz klej plastikową pacą
4. Układanie kafelek
5. Fugowanie