Witam,
zrobiłem sobie domową siłownię w pomieszczeniu doklejonym do mojej części mieszkalnej. Pomieszczenie jest spore - ma ok 23 m kwadratowe, 3 m wysokości, mury ok 50 cm raczej średnio docieplone. Co byście doradzili jeśli chodzi o dogrzewanie takiego pomieszczenia? Nie chcę wpakować się w duże koszty, w pomieszczeniu chciałbym raczej utrzymać przez zimę ok 6-8 stopni, aby elementy typu maty/gąbki nie uległy zawilgoceniu + dogrzewałbym farelką podczas ćwiczeń ? (3 razy w tygodniu po 1,5h) Już sam nie wiem jaka opcja najlepsza.. doradźcie coś
Moje propozycje:
1) Farelka / Grzejnik elektryczny - to chyba drogi temat?
2) Dorzucenie niezbyt dużego grzejnika (np. 8-10 żeberek??) do mojej instalacji gazowego CO ? Taki grzejnik jest świadomie za mały na takie pomieszczanie, ale by je dogrzewał właśnie na 6-8C (w domu 18-19C) przy stosunkowo niedużych kosztach?
3) Koza? W pomieszczeniu trzebaby poprowadzić niedużo rur do komina więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę ale znowu sporo zabawy z rozpaleniem tego itp
Czekam na pomoc
Jak utrzymać temp 6-8C w pomieszczeniu gospodarczym?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jak utrzymać temp 6-8C w pomieszczeniu gospodarczym?
Najtańszą opcją były by promienniki podczerwieni.
Jeżeli masz możliwość podłączenia tam grzejnika to podłącz go i wrzuć głowicę termostatyczną z symbolem gwiazdki - to zakres temperatury w granicach 5-7'C. Jeżeli będziesz chciał podnieść temp zawsze będziesz mógł odkręcić głowicę na więcej.

Nie korzystałem nigdy z takiego rodzaju ogrzewania - ale trochę o tym poczytam i przemyślę.Enerbau pisze:Najtańszą opcją były by promienniki podczerwieni.
No właśnie pytanie czy taka regulacja głowicą termostatyczną będzie u mnie funkcjonować tak jak na załączonym obrazku - bo mam taką głowicę na grzejnikach ustawioną na 5, a w domu i tak mam 18C, bo tak ustawiłem sterownik, aby wyłączył piec przy 18C.Bolas pisze:Jeżeli masz możliwość podłączenia tam grzejnika to podłącz go i wrzuć głowicę termostatyczną z symbolem gwiazdki - to zakres temperatury w granicach 5-7'C. Jeżeli będziesz chciał podnieść temp zawsze będziesz mógł odkręcić głowicę na więcej.
Więc pytanie jak się zachowa ten grzejnik w siłowni ustawiony na gwiazdkę lub położenie 1?? Może powinienem dokupić głowicę termostatyczną z czujnikiem temperatury? mam na myśli coś tego typu - http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... lsrc=aw.ds
Też możesz. Jeżeli sterownik wyłączy kocioł to wiadomo że temp się tam nie podniesie ale też niewiele spadnie przecież sterownik nie wyłącza kotła na cały dzień. Przy mieszkowych głowicach temperatura nastawy waha się nawet do +/-3'C i trzeba pamiętać że głowica sczytuje temperaturę tuż przy grzejniku.