kominek
-
robson8787
- Początkujący

kominek
Witam chciałbym zrobić w pokoju takie coś mam piec typu koza , i zamiast rury wymurować z cegły szamotowej taki klocek na 1.20 m wysokości i bedzie grzało ,oplaca sie wgl ??
-
LampyHiszpanskie
- Zainteresowany

Re: kominek
Nie wiemy czy w ogóle masz możliwość podłączenia takiego pieca,więc musiałbyś podac więcej szczegółów plus to jaką powierzchnię grzewczą posiadasz,to ważna informacja.
Nie warto. Koza sama z siebie jest wystarczająco mocnym źródłem ciepła.
Możesz pokusić się o wykonanie fajnej obudowy w stylu angielskim. Bardzo dobrze to wygląda.

Możesz pokusić się o wykonanie fajnej obudowy w stylu angielskim. Bardzo dobrze to wygląda.

StrefaDom
-
mlodaprojektantka
- Początkujący

Najlepiej wynajmij fachowca.
-
mlodaprojektantka
- Początkujący

Najlepiej wynajmij fachowca.
-
mirkaoplotek
- Początkujący

Mi się najbardziej podobają klasyczne wkłady kominkowe, które można w prostu sposób obudować. Z tego co widziałam to również właśnie cegłę do tego się wykorzystuje.
O tak, wkłady to jest to.
-
Ekspert Schodów KAMEX
- Aktywny

Czy koza, czy wkład kominkowy, albo otwarty kominek każdy jest świetnym rozwiązaniem
Dwa ostatnie dodatkowo można ciekawie obudować i wykończyć, na przykład granitem czy marmurem
A kozę, jeżeli jest blisko ściany można wyeksponować na tle ściany obłożonej kamieniem
Nie dość, że ma świetną kolorystykę i wzornictwo, to do tego świetne właściwości 

Jeżeli chodzi o kominki z płaszczem wodnym to po prostu one muszą być bardzo dobrej jakości. Jeżeli już coś takiego ma być zamontowane w domu, to niech spełnia określone standardy. Dobrą firmą jest np. brunner, który można zakupić w kominki warszawa. Takie kominki są bardzo trwałe i przede wszystkim praktyczne.
urodzony optymista
Od dwóch lat jestem zwolennikiem kominka wolnostojącego tak zwanej kozy. Taki piec nie zabiera dużo miejsca i jest prosty w montażu. Mój kominek posiada jeszcze dodatkowe oryginalne moduły, które służą mi jako półki na drewno. Kominek Elements jest niezwykle wydajny dodatkowo ja w swoim modelu mam zamontowane kamienie thermostone. To znakomity materiał akumulujący ciepło, dzięki temu kominek oddaje ciepło jeszcze długo po wygaśnięciu.
Ja mam kominek taki panoramiczny, ale moim zdaniem kozy mają większy klimat. Bardzo mi się podobają
A w kominku i tak jakoś często nie palimy, bi chyba jesteśmy zbyt leniwi z mężem 
Polecam kozę zamiast kominka - http://www.e-instalacje.pl/a/17559,koza ... i-korzysci
Polecam kozę zamiast kominka - http://www.e-instalacje.pl/a/17559,koza ... i-korzysci
Budowanie twórcze jest