lampa ręcznie robiona - opłaca się czy nie?

Porady jak udekorować każde wnętrze. Jeżeli zastanawiasz się jakie dodatki będą pasowały do Twojego domu, gdzie je kupić i w jakiej cenie, zajrzyj do tego działu.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

ZAVIR
Zainteresowany
Zainteresowany

lampa ręcznie robiona - opłaca się czy nie?

Post autor: ZAVIR »

w projekcie przerobienia salonu mam pomysł na zamontowanie lampy ręcznie robionej. Chodzi mi o jakiś żyrandol lub mniejsza lampę wykonaną wedle mojego projektu. Czy orientujecie się kto wykonuje takie rzeczy?

Gość10463

Re: lampa ręcznie robiona - opłaca się czy nie?

Post autor: Gość10463 »

Chińczyki ;-)

jozwix
Początkujący
Początkujący

Post autor: jozwix »

nie no nie trzeba ściagać takich rzeczy z Chin.
W Polsce jest kilka firm, które robią tego typu projekty tylko nie ma ich zbyt wiele. Mnie się zdarzyło przy okazji renowacji jednej sali konferencyjnej pracować z firmą Lunique. Najlepiej sobie galerię pooglądać bo każdy projekt, który taka firma robi wymaga indywidualnego podejścia.

http://lunique.pl/galeria/
Obrazek

Awatar użytkownika
Bregi
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Bregi »

fakt nie łatwo o tego typu firme, osobiscie to myslalem ze trzeba ściagac ale raczej z Niemiec. Wykonanie takiego żyrandola rozumiem ze tylko z kryształu wchodzi w grę?

JiinXi
Początkujący
Początkujący

Post autor: JiinXi »

nie zawsze kryształ, z tego co wiem to niektóre firmy maja też specjalistów od mosiądzu i potem sie to pozłaca. Taki materiał daje badziej plastyczną formę dla żyrandolu ale też nie jest łatwym materiałem. Raczej na stworzenie takiej jednej kreacji się dosyć długo czeka ale za to efekt na pewno bedzie powalający

jozwix
Początkujący
Początkujący

no właśnie nawet nie, nie trzeba tego robic tylko z kryształu. Mosiąc pokrywany złotem tez maja w ofercie co widać po galerii.

Pamiętam z rozmów, że projekty raczej dogaduje sie juz bezpośrednio z projektantem, on doradza rodzaj tworzywa, wymiary, styl itd.

Awatar użytkownika
Bregi
Zainteresowany
Zainteresowany

sprawdzałem i troche poczytałem. Można wykonywac tego typu projekty za pomocą pokrywania złotem mosiądzu galwanicznie.
LUNIQUe wykonuje wiele swoich projektów z użyciem kryształów od Svarowskiego, to penwie dlatego tak się mienia. Spodziewam się ze taki porzadnie wykonany zyrandol to może kosztowac nawet kilkadziesiąt tysi

jozwix
Początkujący
Początkujący

nie przesadzałbym, oczywiscie wykonanie zyrandolu do hotelu, pałacu lub muzeum takiego wielkiego, który sam w sobie jest widowiskiem swietlnym może tyle kosztować.

Jeśli jednak mówimy o wykonaniu ekskluzywnego żyrandolu lub lampy zamówienie to mysle ze taka firma nie zgarnie wiecej jak kilka tysiecy maks. Zalezy czy wybierzesz jakis zwykły opadajacy typ czy coś bardziej skomplikowanego.

Awatar użytkownika
Bregi
Zainteresowany
Zainteresowany

masz racje, po dluższym zagłębianiu się w temat mogę smiało powiedzieć, że nie taki diabe straszny jak go maluja, natrafiłem na jakiś wywiad z jednym artystom, który projektuje takie rzeczy. W przypadku projektów komercyjnych dla osób prywatnych to na prawde zalezy od zamawiajacego, w koncu nie zawsze trzeba inwestowac od razu w żyrandol. Można zaprojektować mniejsze lampy - kinkiety czy coś.

LampyHiszpanskie
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: LampyHiszpanskie »

Taka lampa podłogowa,ręcznie robiona- również ma swój urok,jednak jeżeli stawiamy na jakość i elegancję.to polecam zwrócić uwagę na styl lamp hiszpańskich,zarówno tych podłogowych jak i sufitowych:)

anetaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: anetaz »

Jasne, że sie opłaca. Niestety jeśli nie mamy doświadczenia z taką zabawą to lepiej uważać, bo z prądem nie ma żartów :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dekoracja wnętrz”