Brak obiegu w dwóch kaloryferach
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Brak obiegu w dwóch kaloryferach
Dzień dobry,
Mam problem z dwoma kaloryferami w domu. Ogrzewanie na prąd, obieg zamknięty. Trzy kaloryfery nagrzewaja się całkowicie, dwa do połowy. Zawory wylotowe są odkręcone. Co może powodować ten problem?
Dziękuję
Mam problem z dwoma kaloryferami w domu. Ogrzewanie na prąd, obieg zamknięty. Trzy kaloryfery nagrzewaja się całkowicie, dwa do połowy. Zawory wylotowe są odkręcone. Co może powodować ten problem?
Dziękuję
mam wrażenie, że ogrzewana jest tylko jedna strona mieszkania - ta znajdujaca się dalej i mająca większe grzejniki. Co powoduje taki stan rzeczy? Rura odprowadzająca ciepło jest zawsze całkowicie zimna. To jest kupione mieszkanie już z istniejącą instalacją i nie wiem czy wcześniej te grzejniki grzały.
Po pierwsze sprawdź czy nie sa zapowietrzone. Po przeciwnej stronie głowicy termostycznej w grzejniku masz wkrecony odpowietrznik ręczny. Trzeba odrecic tą metalowa część powoli i albo poleci powietrze albo woda. Jezeli sa to grzejniki żeliwne zeberkowe to bedzie wiekszy problem.
Jezeli masz zawory termostatyczne to może nastawy sa źle zrobione i masz całkowicie zdławiony przepływ na grzejniku?
Spróbuj zamknąć grzejniki które teraz działaja poprawnie i w ten sposób wymusisz obieg na te felerne.
Jezeli masz zawory termostatyczne to może nastawy sa źle zrobione i masz całkowicie zdławiony przepływ na grzejniku?
Spróbuj zamknąć grzejniki które teraz działaja poprawnie i w ten sposób wymusisz obieg na te felerne.