Wyciszanie pomieszczenia
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Wyciszanie pomieszczenia
a ekrany akustyczne? może nie do siłowni, ale czy ktoś robił takie w domu? np Skyline 2d - skąd wziaąć algorytmy?
-
zagorny1976
- Początkujący

Macie ciekawe propozycje. Na pewno mi się wszystkie informacje przydadzą, jak będę już miał swoj kontener magazynowy, będe tam chciał czasem popracować.
- kowalskiopcje
- Początkujący

A co możecie polecić do wygłuszania mieszkania?
Developer zbudował mieszkania tak, że słyszę co robi sąsiad który mieszka obok mnie a i nawet ten pod nim... Wygłuszyć byłoby trzeba jedną ścianę z pustaków plus podejrzewam sufit, przez który sporo dźwięku może wpadać (drewniane stropy, a sufit to przybite do niego ozdobne deski...).
Oczywiście wolałbym nie robić w domu rewolucji i kłaść nowych ścianek...
Powierzchnia ściany ok 4 m x 2,2m. Za wszystkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny, może uda się wreszcie tu normalnie mieszkać.
Developer zbudował mieszkania tak, że słyszę co robi sąsiad który mieszka obok mnie a i nawet ten pod nim... Wygłuszyć byłoby trzeba jedną ścianę z pustaków plus podejrzewam sufit, przez który sporo dźwięku może wpadać (drewniane stropy, a sufit to przybite do niego ozdobne deski...).
Oczywiście wolałbym nie robić w domu rewolucji i kłaść nowych ścianek...
Powierzchnia ściany ok 4 m x 2,2m. Za wszystkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny, może uda się wreszcie tu normalnie mieszkać.
Skuteczna izolacja akustyczna nie jest tania i wymaga właściwego ustalenia źródła dźwięków.
Bez poważniejszego remontu się nie obejdzie...
Bez poważniejszego remontu się nie obejdzie...
Tynk Japoński! Jestem w nim zakochana, jezeli wybierzesz odpowiedni wzór wygląda super stylowo.
Wygłuszenie to podstawowa zaleta, sprzedawca mi opowiadał, że podobno w studiach nagraniowych się go stosuje. W każdym razie mam go na ścianie w sypialni która sąsiaduje z łazienką i przyznam, że totalnie nic nie słychać. Taki komfort psychiczny, ja do siebie kupiłam w ekodecor.
Wygłuszenie to podstawowa zaleta, sprzedawca mi opowiadał, że podobno w studiach nagraniowych się go stosuje. W każdym razie mam go na ścianie w sypialni która sąsiaduje z łazienką i przyznam, że totalnie nic nie słychać. Taki komfort psychiczny, ja do siebie kupiłam w ekodecor.
u mnie syn gra na perkusji w piwnicy
Wiec miałem podobny problem. Rozwiązań jest kilka i są różne. Kupiłem taką specjalną wełnę z PAROCA, dokupiłem drewniane łaty i łączniki . Na ścianach zrobiłem lekką konstrukcję te wełnę między łaty. Na to wszystko przyszła sklejka, taka specjalna gruba gąbka (Laminat LSPE). Wszystkie 'mostki' izolowane indywidualnie - najwięcej tego przy drzwiach i oknie.
Wełna sam wiem, jest słaba. Jeśli nie zalezy Ci jakoś strasznie na estetyce pomieszczenia pomyśl o korku. Wydmuszki te od jajek to nie wiem, czy dobry pomysł, może nabierać wilgocią..
W sieci bez problemu znajdziesz mnóstwo materiałów wyciszających ściany. Do wyboru, do koloru.
A po co wyciszać pomieszczenie jak można skorzystać z profesjonalnej sali prób czy studia nagrań np http://www.ip-studio.pl/ ? W takim studio masz do dyspozycji profesjonalny sprzęt i ekipę a cena znów nie jest jakaś zaporowa.
Niepolecam marketowych. Ja chciałem przyoszczędzić i zrobiłem sam.
Po pół roku wszystko zdjąłem i zainwestowałem w specjalistyczny sprzęt.
http://www.mega-acoustic.pl/oferta/dyfuzory/ - podpatrzyłem to w profesjonalnym studiu, z którym współpracowałem
I w warunkach domowych śmiga idealnie.
Po pół roku wszystko zdjąłem i zainwestowałem w specjalistyczny sprzęt.
http://www.mega-acoustic.pl/oferta/dyfuzory/ - podpatrzyłem to w profesjonalnym studiu, z którym współpracowałem
I w warunkach domowych śmiga idealnie.
-
panbudowniczy
- Aktywny

- Kontakt:
Dokładnie jak piszą poprzednicy wytłaczanki stary sposób gdzie jeszcze nikt nie widział innych materiałów wygłuszających . Także albo wytłaczanki albo kupić specjalne gotowe gąbki . Widziałem takie są w różnych wymiarach i kształtach .
mieszkam w bliźniaku i chciałem trochę wyciszyć sobie sypialnię, bo jest na wspólnej ścianie z drugim bliźniakiem i normalnie wszystko było słychać co robią sąsiedzi, nawet chodzenie po domu, szczególnie w późnych godzinach kiedy człowiek chciał zasnąć. Wyciszyliśmy ścianę wełną ale pomogło to w minimalnym stopniu.
Jaką wełną? Jaka konstrukcja i pozostałe materiały wyciszenia?bizon48 pisze:Wyciszyliśmy ścianę wełną ale pomogło to w minimalnym stopniu.
Precyzyjne info jest tu bardzo istotne i pożądane.
dałem Isover 5 cm, ściana z pustaków ceramicznych porotherm
Isover 5cm a jaki model?
Chodzi o gęstość wełny kg/m3. Gdy poznam model będę wiedział.
Izolacja obwodowa konstrukcji jest zrobiona? czym?
Chodzi o gęstość wełny kg/m3. Gdy poznam model będę wiedział.
Izolacja obwodowa konstrukcji jest zrobiona? czym?