Problem z oceną wykonania podłogi
-
Radosław997
- Początkujący

Problem z oceną wykonania podłogi
Witam, wykonywałem niedawno remont mieszkania.
W pokojach kazałem wyrównać podłoże pod panele wylewką samopoziomującą.
Po zakończeniu prac panele ruszają się pod naciskiem 1 - 2mm. Podłoga po zmierzeniu poziomicą jest krzywa widać spady w niektórych miejscach.
Wykonawca twierdzi że panele jeszcze pracują i ułożą się do odpowiedniego stanu. Twierdzi również że wylewka samopoziomująca służy jedynie do uzyskania gładkiej powierzchni pod panele a nie wypoziomowaniu podłogi. Dodatkowo koszt wypoziomowania podłogi do stanu jakiego oczekuje szacuje na kilkanaście tysięcy złotych.
Czy wykonawca ma racje, czy próbuje jedynie wybronić się z niedoróbki budowlanej ?
W pokojach kazałem wyrównać podłoże pod panele wylewką samopoziomującą.
Po zakończeniu prac panele ruszają się pod naciskiem 1 - 2mm. Podłoga po zmierzeniu poziomicą jest krzywa widać spady w niektórych miejscach.
Wykonawca twierdzi że panele jeszcze pracują i ułożą się do odpowiedniego stanu. Twierdzi również że wylewka samopoziomująca służy jedynie do uzyskania gładkiej powierzchni pod panele a nie wypoziomowaniu podłogi. Dodatkowo koszt wypoziomowania podłogi do stanu jakiego oczekuje szacuje na kilkanaście tysięcy złotych.
Czy wykonawca ma racje, czy próbuje jedynie wybronić się z niedoróbki budowlanej ?
Re: Problem z oceną wykonania podłogi
Ma rację w 100 procentach. Panele to drewnopochodny materiał i podobnie do samego źródła zanim się ułożą trochę czasu to potrwa. Być może że nie nastąpi to nigdy-bo panele za 10 ziko zwłaszcza jeśli wykonawca zostawił za małe szpary dylatacyjne. Zdejmij listwy przypodłogowe i zobacz czy panele nie opierają się o ściany.
Wylewka smopoziomująca faktycznie jest tylko z nazwy a chodzi o to że nie trzeba jej zacierać pacą w celu uzyskania gładkiej powierzchni.
Wylewka smopoziomująca faktycznie jest tylko z nazwy a chodzi o to że nie trzeba jej zacierać pacą w celu uzyskania gładkiej powierzchni.
-
Gość10463
a jaka jest tolerancja ugięcia panela ???
mam deskę barlinecką za grube tysiaki i też się ugina pod moim ciężarem, co zrobisz taki skutek uboczny tych technologii a nie parkietu klejonego do betonu
wg mnie wszystko jest w należytym porządku z tym ugięciem i wykonawca ma rację
mam deskę barlinecką za grube tysiaki i też się ugina pod moim ciężarem, co zrobisz taki skutek uboczny tych technologii a nie parkietu klejonego do betonu
wg mnie wszystko jest w należytym porządku z tym ugięciem i wykonawca ma rację
No okej jeśli nie jest to kilka centymetrów. Kiedyś jeden pan mi powiedział: "połóż płytki w miarę dokładnie ale tak żebym się o nie nie potykał.."
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
No cóż jaki rodzaj okładziny posadzkowej taka "radość".
Przyłączam się do powyższych odpowiedzi.
Przyłączam się do powyższych odpowiedzi.
u mnie jak kładli podłogę drewnianą to maż nad wszystkim czuwał, pomagał tam. Ja zamówiłam z baltic wood, rewelacyjnie wygląda. Podłoga musi być ładnie połączona jak sa sęki, linie, poza tym jak idzie ona pod szafki to lepiej żeby była na całej długości, a nie delikatnie wciągnięta pod nie.
Wykończenia wnętrz to nie tylko pasja, ale też zawód... 
-
ekspert_lafarge
- Początkujący

Panie Radosławie, Dostawca paneli na pewno określa różnice poziomu jakie są dopuszczalne dla podkładu przed ułożeniem paneli. Do ich niwelacji służy m innymi masa samopoziomująca. Jeśli są one przekroczone efekt będzie podobny do tego który Pan opisał. Panele dostosują się do przygotowanego podłoża ale tylko w zakresie jaki deklaruje ich producent.
Pozdrawiam
Marek Tucholski
Online Ekspert marki Lafarge
Pozdrawiam
Marek Tucholski
Online Ekspert marki Lafarge
-
InspekcjaDomu
- Początkujący

- Kontakt:
Niestety wykonawcy zazwyczaj stosują wylewki w postaci szybkoschnących mas samopoziomujących (np. SMS od firmy z bocianem) ponieważ można po nich chodzić już po 4 godzinach. Warstwy takiej masy nie mogą być zbyt grube co w efekcie wyrównuje jedynie podłoże a nie poziom. Jeśli masz pisemne zlecenie dla wykonawcy i zapisane w nim że miał wyrównać poziom i/lub zniwelować spadki - może jak postraszysz się ugnie. Wszystko daje się dziś zrobić jest to jedynie kwestia czasu (schnięcia wylewki i ewentualnych podkuć) i pieniędzy (robocizny).
Pocieszyć Cię mogę że wylanie masy pod panele na pewno zapobiegnie możliwości pękania na piórach (które się pojawia przy dużych krzywiznach i dziurach) i choć podłoga się ugina (co jest w miarę ok - o czym pisali już poprzednicy) to wylewka nie była kasą w błoto.
Pocieszyć Cię mogę że wylanie masy pod panele na pewno zapobiegnie możliwości pękania na piórach (które się pojawia przy dużych krzywiznach i dziurach) i choć podłoga się ugina (co jest w miarę ok - o czym pisali już poprzednicy) to wylewka nie była kasą w błoto.