Jaki kocioł, zwykly czy konsensacyjny-110m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaki kocioł, zwykly czy konsensacyjny-110m2
Możliwe, że będę wynajmował piętro,stąd moje wątpliwości.może udałoby się jakiś podlicznik zamontować i wtedy jeden kondensat by wystarczył.Będę chciał podgrzewać wodę bieżącą i kuchenkę gazową oprócz c.o.Chyba,że zamontować dodatkowy zbiornik na wodę. Jaką firmę polecacie i moc polecacie w przypadku 1 kondensata lub 2 gwufunkcyjnych?
konkretów od tej osoby nie usłyszysz, przejrzyj kilka wątków na forum to załapiesz...olinger pisze: "gdy chce Pan płacić połowę tego i mieć super komfort termiczny i wilgotnościowy zimą i latem"
Proszę o konkrety
Jeśli zamierzałbyś mieć całość dla siebie, to jeden kocioł, jeśli pod wynajem, to najemcy woleliby mieć swój własny licznik gazowy i rozliczanie się wg rzeczywistego zużycia, wiąże się to niestety z wyższym kosztem inwestycji.
Czy na te dwa liczniki masz osobne umowy z gazownią czy jeden jest tylko podlicznikiem?
Mam dwa liczniki.Chyba się zdecyduję na dwa tańsze kotły w granicach 2 tyś. Za jeden.Tylko nie wiem jakie wybrać może jakieś sugestie?
Wybór padł na na 2 kotły Termet -Miniterm,jaki wybrac, bo są dwa ,z zakresam 7-21kwh lub 7-24kwh?.Chyba,że termet Minimax,co waszym zdaniem lepsze?Chodzi oczywiście o Turbo z zamkniętą komorą spalania.
Termet jest ok
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Ja ze swojej strony polecam kocioł kondensacyjny - jeden z oferty firmy Viessmann
Jeśli chodzi o niezawodną i oszczędną pracę kotła, można tutaj mówić tylko o stali szlachetnej wysokiej jakości. Wyposażone są w wymiennik ciepła Inox-Radial wykonany z wysokostopowej stali szlachetnej (z dodatkiem tytanu i molibdenu). Dopracowana w szczegółach konstrukcja wymiennika i stal szlachetna wysokiej jakości gwarantują niezawodną i oszczędną pracę kotła przez wiele lat.
Dajemy 10 lat gwarancji na wymiennik ze stali szlachetnej kotłów kondensacyjnych do 150 kW!
Do tego serwis 24/h i atrakcyjne i wygodne aplikacje mobilne!
Zapraszam do kontaktu
Jeśli chodzi o niezawodną i oszczędną pracę kotła, można tutaj mówić tylko o stali szlachetnej wysokiej jakości. Wyposażone są w wymiennik ciepła Inox-Radial wykonany z wysokostopowej stali szlachetnej (z dodatkiem tytanu i molibdenu). Dopracowana w szczegółach konstrukcja wymiennika i stal szlachetna wysokiej jakości gwarantują niezawodną i oszczędną pracę kotła przez wiele lat.
Dajemy 10 lat gwarancji na wymiennik ze stali szlachetnej kotłów kondensacyjnych do 150 kW!
Do tego serwis 24/h i atrakcyjne i wygodne aplikacje mobilne!
Zapraszam do kontaktu
30gr/post premii czy dostaje szanowny konsultant więcej?
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Pan Olinger jest na tym forum nowym i jeszcze nie wie, że pan Tomasz Brzęczkowski tylko miesza ludziom w głowach, a gdy ktoś go prosi o coś konkretnego, to nie jest w stanie nic podać.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Naprawdę? Mam siedzieć i opisywać wszystkie przypadki?olinger pisze:Proszę podać przykłady poszczególnych i ceny za instalację, bo nie bardzo się w tym wszystkim orientuje.
Pozdrawiam !!
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ja akurat mam kocioł kondensacyjny Viessmanna i nie narzekam.Konsultant Viessmann pisze:Ja ze swojej strony polecam kocioł kondensacyjny - jeden z oferty firmy Viessmann
Jest to wiszący na ścianie niewielki Vitodens 200-W, jak z linku producenta: http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mies ... 200-w.html

A co do dylematu: zwykły czy kondensacyjny, oczywistym jest, że to drugie. Nie ma się nad czym zastanawiać.
Nie przeczesywałem specjalnie Internetu. Zamieszczam pierwszą napotkaną ofertę na kocioł Vitodens 200-W
http://kociolgrzejnik.pl/pl_PL/p/Viessm ... HA075/1996
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kocioł kondensacyjny ? Tylko kotły pulsacyjne mogą wykorzystać ciepło z kondensacji. A to są kotły z zamkniętą komorą. Warto też znać trochę fizyki, - nie ma czegoś takiego jak 109% sprawności. No ale jak ktoś dopuszcza stosowanie ogrzewania pośredniego, to co się dziwić?Piotr Nowik pisze:Pan Olinger jest na tym forum nowym i jeszcze nie wie, że pan Tomasz Brzęczkowski tylko miesza ludziom w głowach, a gdy ktoś go prosi o coś konkretnego, to nie jest w stanie nic podać.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Naprawdę? Mam siedzieć i opisywać wszystkie przypadki?olinger pisze:Proszę podać przykłady poszczególnych i ceny za instalację, bo nie bardzo się w tym wszystkim orientuje.
Pozdrawiam !!
rekuperacja od 1989r
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jeśli chodzi o parametr sprawności, zaprezentowany przeze mnie kocioł Vitodens 200-W ma w karcie katalogowej podaną sprawność do 98 procent.
Kotły pulsacyjne są również kondensacyjnymi. I zdaje się każdy kocioł kondensacyjny posiada zamkniętą komorę spalania.
Kotły pulsacyjne działają na zasadzie silnika odrzutowego i pana TB na takiego Boeniga nie stać, gdyż cena kotłów pulsacyjnych to wydatek miniumum 15 tys. zł. i więcej.
Kotły pulsacyjne są również kondensacyjnymi. I zdaje się każdy kocioł kondensacyjny posiada zamkniętą komorę spalania.
Kotły pulsacyjne działają na zasadzie silnika odrzutowego i pana TB na takiego Boeniga nie stać, gdyż cena kotłów pulsacyjnych to wydatek miniumum 15 tys. zł. i więcej.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 13:27 przez Piotr Nowik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Tak, tymbardziej, że to domek jednorodzinny i trzeba mierzyć siły na zamiary
Dobierać takie urządzenia, które będą mogły obsłużyć no i kupić rodziny.
A co do tych kondensacyjnych urządzeń - myślę, że własnie takie opinie jak powyżej powinny być wskazówką
A co do tych kondensacyjnych urządzeń - myślę, że własnie takie opinie jak powyżej powinny być wskazówką
Auery nie są tanie ale jeszcze nie widziałem żeby ktoś sprzedał kocioł w cenie katalogowej - mnie przeraża hałas wytwarzany przez kocioł pulsacyjny. Jeżeli już centralne gazowe to kocioł obowiązkowo kondensacyjny z jak najniższą mocą minimalną i zbiornik do CWU.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam!Piotr Nowik pisze: Ja akurat mam kocioł kondensacyjny Viessmanna i nie narzekam.
Jest to wiszący na ścianie niewielki Vitodens 200-W,
Nie przeczesywałem specjalnie Internetu. Zamieszczam pierwszą napotkaną ofertę na kocioł Vitodens 200-W
http://kociolgrzejnik.pl/pl_PL/p/Viessm ... HA075/1996
Co do kotłów kondensacyjnych i rodziny Vitodensa, chciałem poinformowac, że w kwietniu tego roku firma Viessmann wprowadziła do swojej oferty nowe kotły kondensacyjne typu Vitodens, które zastąpiły dotychczasowe. To co od razu rzuca się w oczy, to nowe regulatory kotłów. Przyglądając się im dokładniej zauważymy, że ich obsługa jest jeszcze łatwiejsza i dają nowe możliwości użytkownikom.
Wszystkie kotły Vitodens wyposażone są w regulatory z wyświetlaczem dotykowym, co znacznie ułatwia ich obsługę.
W kotłach wiszących Vitodens 200-W/222-W, jak również w kompaktowych stojących Vitodens 222-F i 242-F, regulator ma duży 5-cio calowy wyświetlacz dotykowy z dodatkową funkcją monitorowania zużycia energii.
Menadżer energii pozwala w pełni kontrolować pracę instalacji: zużycie gazu i energii elektrycznej; aktualna moc z jaką pracuje kocioł; rozkład temperatury w zbiorniku c.w.u.; uzyski energii z instalacji kolektorów słonecznych.
Nowe kotły jeszcze lepiej dopasowują się do zapotrzebowania budynku na ciepło, w jeszcze większym stopniu oszczędzając paliwo. Zakres modulacji mocy
grzewczej w urządzeniach typoszeregu „200” wynosi od 10 do 100% mocy maksymalnej, np. kocioł o mocy 1,9 do 19 kW.
Jak są pytania - służę pomocą!
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Fajne są wszelkie gadżety w formie wyświetlacza dotykowego. Szkoda, że mam starszy model opisywanego tu kotła, którego za wcześnie jest mi wyrzucać, bo działa dobrze. Poza tym zmierzam w kierunku OZE, więc mój stary poczciwy Vitodens trzymany będzie jeszcze długo jako tak zwane źródło mocy szczytowej, czyli z przeznaczeniem do wspomagania na bardzo mroźne dni.