łata - sposob ułożenia
Moderator: Redakcja e-dach.pl
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
jedno i drugie to to samo. siłę wypadkową dzieli się na dwie składowe celem rozjaśnienia wpływu każdej z dwóch składowych. efekt działania siły wypadkowej jak i dwóch składowych jest taki sam. łata nic nie rozpoznaje, łata "wykonuje" to co fizyka jej każe.docent56 pisze:W jaki sposób łata rozpoznaje skutki działania poszczególnych sił? Czy może tyko siły wypadkowej?
pozdrawiam
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
to jeden z najwazniejszych , ale nie jedyny powod ,Andrzej Wilhelmi pisze:To zadanie spełnia wróblówka z wentylacją. Pozdrawiam.
dla ktorego nie montuje tej laty na sztorc ,
o ile nie stosuje innego rozwiazania ,
np. deska klinowa
ale nie o tym chcialem pisac , ....
zastanawiam sie nad wplywem sposobu mocowania lat na rozklad sil ,
o ktorych pisaliscie wyzej
jakie i jak wbijac gwozdzie np. w late 40x60 ?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Oczywiście żartem jest również stosowanie gwoździ sześciocalowych. Co stanie się z łatą w miejscu połączenia na krokwi? Wymogi stanowią, iż trzymanie w materiale zasadniczym powinno stanowić 1,5 grubości materiału mocowanego. Dla łaty grubości 4 cm ta długość gwoździa to 10 cm. Dla pewności stosuję gwoździe karbowane. Używam wyłącznie gwoździ ocynkowanych. Pozdrawiam.
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Ja zaś używam 5 calowych i tylko takich jakie mi zakupią, obojętnie czy czarne, ocynkowane, miedziane czy pierścieniowe, 6 calowe używam tylko do łat 5x5 jeżeli inwestor takie zamówił, na połączeniu dwóch łat na krokwi nie dzieje się nic (tylko trzeba je umieć odpowiednio wbijać ) 4 calowe moim zdaniem są trochę mikre , ale to moje zdanie
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !
a co o takim łaceniu sądzicie ?
http://pl.youtube.com/watch?v=PU6r7wsgHjE
http://pl.youtube.com/watch?v=PU6r7wsgHjE
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
Andrzeju
Nic się nie stanie z łatą na łączeniu jeśli stępisz tego gwoździa i wbijesz go lekko po ukosie.A co do gwoździ 100mm i łaty 4cm to owszem ale pod warunkiem,że dach łacisz bez kontrłaty.
wartownik
Tak się składa że posiadam takie gwoździarki (Pasolode) i niestety ale używam ich tylko do deskowania dachów.Najdłuższe gwoździe jakie do nich wchodzą to 90mm. Są jeszcze 65mm ale tak jak już wcześniej wspomniałem używam tylko do deskowania.Próbowaliśmy kiedyś tym łacić lecz gdy chodziliśmy później po tych łatach obsuwały się i tracił się żądany rozstaw...
marcinradom
hmm...Mam jeszcze obie ręce a odeskowaliśmy już tymi gwoździarkami ładnych parę tys. m2- do tego nadają się idealnie...Tylko cena gwoździ+gaz mogłaby być trochę niższa.
Pozdrawiam
Nic się nie stanie z łatą na łączeniu jeśli stępisz tego gwoździa i wbijesz go lekko po ukosie.A co do gwoździ 100mm i łaty 4cm to owszem ale pod warunkiem,że dach łacisz bez kontrłaty.
wartownik
Tak się składa że posiadam takie gwoździarki (Pasolode) i niestety ale używam ich tylko do deskowania dachów.Najdłuższe gwoździe jakie do nich wchodzą to 90mm. Są jeszcze 65mm ale tak jak już wcześniej wspomniałem używam tylko do deskowania.Próbowaliśmy kiedyś tym łacić lecz gdy chodziliśmy później po tych łatach obsuwały się i tracił się żądany rozstaw...
marcinradom
hmm...Mam jeszcze obie ręce a odeskowaliśmy już tymi gwoździarkami ładnych parę tys. m2- do tego nadają się idealnie...Tylko cena gwoździ+gaz mogłaby być trochę niższa.
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Diablo pisze:Andrzeju
Mam zgoła inne doświadczenia no i nie lubię się męczyć bez potrzeby. Kontrłata to też materiał mocujący. Z uwagą czytam inne wypowiedzi i wiele się z nich uczę. Pozdrawiam.
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt: