Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Czyli klimatyzacja musi być przewymiarowana, żeby mogła pracować poniżej mocy nominalnej oraz posiadać koniecznie sprężarkę z silnikiem DC - z tym nie zgadza mi się wpis:
Jednostki o mniejszej mocy są efektywniejsze, dlatego należy zakładać jak najmniejsze do 30W/m2 . Do tego konieczna jest wentylacja z odzyskiem ciepłą, by pompa pracowała na nie więcej ka 50%. Przy pracy na 100% kWh wyjdzie 10-15gr przy poniżej 50% będzie maksimum 5gr ( i to nie na urządzeniu a w pokojach!)
Tomasz_Brzeczkowski pisze:5000zł brutto, ale to się zmienia... kurs $ jest chwiejny i też ilość ma wpływ.
Robercie, jeszcze trochę i dasz się złapać jak "leszcz" na tą kosmiczną cenę wyssaną z palca, jak z resztą wszystko co pisze.
Coś takiego kosztuje poniżej 2500zł wraz z przesyłką. Dzwoniłem i sprawdzałem, cena ta jest za komplet, czyli jednostka zewnętrzna + wewnętrzna. Tu link: http://wentsystem.com/pl/klimatyzator-s ... tml?Zwyk3e
Ostatnio zmieniony 25 sie 2015, 9:23 przez bachus, łącznie zmieniany 2 razy.
RobertKGB pisze:Panie Tomaszu jaki jest mniej więcej koszt kanałówki Midea 3,5kW ? orientuje się Pan ?
5000zł brutto, ale to się zmienia... kurs $ jest chwiejny i też ilość ma wpływ.
Robercie, jeszcze trochę i dasz się złapać jak "leszcz" na tą kosmiczną cenę wyssaną z palca, jak z resztą wszystko co pisze.
Coś takiego kosztuje poniżej 2500zł wraz z przesyłką. Dzwoniłem i sprawdzałem, cena ta jest za komplet, czyli jednostka zewnętrzna + wewnętrzna. Tu link: http://wentsystem.com/pl/klimatyzator-s ... tml?Zwyk3e
mowa jest o Kanałówce a nie o ściennym splicie. Kanałówka katalogowo obecnie kosztuje ponad 6 tys. (katalogowo powtarzam). Najtańsze urządzenia kanałowe ma firma Gree, można je kupić czasem i za 4-4,5 tys. Fajnie byłoby gdyby kanałówki były w cenie zwykłych splitów.
Maniak pisze:
. Fajnie byłoby gdyby kanałówki były w cenie zwykłych splitów.
A jaki problem trochę przerobić?
Problem może i nie jest ale jak coś nie daj bóg walnie to po gwarancji raczej. Co do tej przeróbki to trochę kombinowania i tak by musiało być. W sumie gdyby coś za grosze nabyć to czemu nie (można się bawić). Na pewno byłoby trzeba wspomóc nawiew jakimś dodatkowym wentylatorem.
Czyli klimatyzacja musi być przewymiarowana, żeby mogła pracować poniżej mocy nominalnej oraz posiadać koniecznie sprężarkę z silnikiem DC - z tym nie zgadza mi się wpis:
Jednostki o mniejszej mocy są efektywniejsze, dlatego należy zakładać jak najmniejsze do 30W/m2 . Do tego konieczna jest wentylacja z odzyskiem ciepłą, by pompa pracowała na nie więcej ka 50%. Przy pracy na 100% kWh wyjdzie 10-15gr przy poniżej 50% będzie maksimum 5gr ( i to nie na urządzeniu a w pokojach!)
Jednostki małej mocy przy pracy na 100% mają taki sam COP, więc rozumiem, że ich zalety objawiają się dopiero poniżej 50% - szkoda, że producenci tego nie wiedzą i się nie chwalą.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Co wg Szanownego Pana oznacza "małej mocy" ? Ja nie spotkałem kanałówek 1 czy 2kW. Najmniejsze są 3.5 a w innych firmach 5kW. Jeżeli znakomita większość domów jest do 200m2 to jest to duża moc.
Największy dom jaki robiłem to 1000m2 i tam było Mitsubishi 10kW.
Nie jest moją winą, że ci co się nie znają, dają kotły nawet 10kW!!!! na dom 200m2 Chore prawda? Ale co zrobić? Kasa przed rozumem i wiedzą.
Ja tam się bardzo cieszę, że mogę zrobić niedrogą instalację w domu 150m2, która zmieści się w I taryfie w 1500zł za ogrzewanie (minimum 22 st.C) chłodzenie (25 st.C) i 200 l cwu dziennie. Kiedyś to mogłem dokonać tylko w nowych domach z dobrą izolacją, od 6 lat już w każdym.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co wg Szanownego Pana oznacza "małej mocy" ? Ja nie spotkałem kanałówek 1 czy 2kW. Najmniejsze są 3.5 a w innych firmach 5kW. Jeżeli znakomita większość domów jest do 200m2 to jest to duża moc.
Największy dom jaki robiłem to 1000m2 i tam było Mitsubishi 10kW.
Nie jest moją winą, że ci co się nie znają, dają kotły nawet 10kW!!!! na dom 200m2 Chore prawda? Ale co zrobić? Kasa przed rozumem i wiedzą.
Ja tam się bardzo cieszę, że mogę zrobić niedrogą instalację w domu 150m2, która zmieści się w I taryfie w 1500zł za ogrzewanie (minimum 22 st.C) chłodzenie (25 st.C) i 200 l cwu dziennie. Kiedyś to mogłem dokonać tylko w nowych domach z dobrą izolacją, od 6 lat już w każdym.
Mi chodziło o zwykłe, nie kanałowe - w nich przy 2,5 i 3,5 kW COP jest taki sam a przy 5 i 6 kW minimalnie niższy i to powtarza się u różnych producentów.
Zwykłych też nie ma 1/2 czy nawet 1kW. 2 kW spokojnie załatwi 50 m2 z rzadka dochodząc do 50% wydajności zarówno latem jak i zimą. Oczywiście warunkiem (jak zawsze) jest szczelność czyli wentylacja z odzyskiem ciepła.
Dla mnie jak ktoś montuje chłodzenie w durszlaku ( wentylacja grawitacyjna) to jest po prostu kretynem.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zwykłych też nie ma 1/2 czy nawet 1kW. 2 kW spokojnie załatwi 50 m2 z rzadka dochodząc do 50% wydajności zarówno latem jak i zimą. Oczywiście warunkiem (jak zawsze) jest szczelność czyli wentylacja z odzyskiem ciepła.
Dla mnie jak ktoś montuje chłodzenie w durszlaku ( wentylacja grawitacyjna) to jest po prostu kretynem.
Chłodzenie czy grzanie w durszlaku na jedno wychodzi.
Skoro 2 kW załatwi sprawę ogrzewania 50 m2 to znaczy, że i chłodzić by dało radę - czy w takim razie do chłodzenia 150 m2 wystarczą 2 klimatyzatory po 3,5 kW ?