Grzejniki Kanałowe - które wybrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Macieks
Grzejniki Kanałowe - które wybrać?
Znalazłem pięć firm produkujących grzejniki kanałowe: Verano, Regulus, Jaga, Brugman
i Convector. Chciałem się poradzić, którą wybrać. Która z tych firm oferuje
grzejniki o najlepszym stosunku jakości do ceny? A może ktoś wie o jakiejś
jeszcze innej. Zupełnie się na tym nie znam, więc jest mi wszystko jedno.
Projektant budynku nie zaprojektował grzejników w kanale w ogóle (tylko
standardowe), więc też mu jest wszystko jedno.
jeszcze innej. Zupełnie się na tym nie znam, więc jest mi wszystko jedno.
Projektant budynku nie zaprojektował grzejników w kanale w ogóle (tylko
standardowe), więc też mu jest wszystko jedno.
W lecie też szukałem najtańszych grzejników kanałowych i na placu boju pozostały tylko z f-my JAGA.Może nie były najtańsze,ale dostałem duże rabaty,co w sumie ich ofertę uczyniło najkorzystniejszą.Z tym,że inny rabat dostanie firma a inny (o ile w ogóle) indywidualny klient.
A dlaczego takie grzejniki?One są bardzo mało wydajne i pierońsko drogie.
A dlaczego takie grzejniki?One są bardzo mało wydajne i pierońsko drogie.
adam
No tak....,znów kolejny artykuł w stylu ''Muratora''.Czyli wszystko ładnie i pięknie,że każdy by tak chciał.
Za to ani słowa o tym,że wysokość wylewek jaką przeciętny dom ma do zaoferowania wystarczy jedynie na zainstalowanie najniższego grzejniczka o małej mocy,albo bardzo szerokiego (i strasznie drogiego i paskudnie wyglądające) o mocy wystarczającej.
Decydować się na takie grzejniki trzeba przed wylaniem chudego betonu.Trzeba pomyśleć o wykonani odpowiedniej głębokości solidnie izolowanych termicznie i przeciw wilgociowo stanowisk dla tych grzejników.
O tym nikt nie pisze,a potem klient rezygnuje,bo na zmiany już za późno.Chyba,że zgodzi się na ''schodki'' pod oknami,w których umieści się te grzejniki.
Za to ani słowa o tym,że wysokość wylewek jaką przeciętny dom ma do zaoferowania wystarczy jedynie na zainstalowanie najniższego grzejniczka o małej mocy,albo bardzo szerokiego (i strasznie drogiego i paskudnie wyglądające) o mocy wystarczającej.
Decydować się na takie grzejniki trzeba przed wylaniem chudego betonu.Trzeba pomyśleć o wykonani odpowiedniej głębokości solidnie izolowanych termicznie i przeciw wilgociowo stanowisk dla tych grzejników.
O tym nikt nie pisze,a potem klient rezygnuje,bo na zmiany już za późno.Chyba,że zgodzi się na ''schodki'' pod oknami,w których umieści się te grzejniki.
adam
Re: Grzejniki Kanałowe - które wybrać?
Vasco. Dobre, pieruńsko drogie i nie licz na więcej niż 20% rabatu. Vasco znane jest głównie z najwyższej jakości designerskich grzejników dekoracyjnych i niewiele osób wie że robią też kanałowe.Macieks pisze:Znalazłem pięć firm produkujących grzejniki kanałowe: Verano, Regulus, Jaga, Brugman
jeszcze innej.
pzdr
zbigor
Miałem właśnie taki problem jak powyżej, mam kocioł kondensacyjny więc dobierane grzejniki wychodziły ogromneNo tak....,znów kolejny artykuł w stylu ''Muratora''.Czyli wszystko ładnie i pięknie,że każdy by tak chciał.
Przerobiłem więc wizyty Panów z Verano, Vasco i Jagi. Cenowo najsympatyczniej wypadł Pan z Verano
[/quote]sacho pisze:Miałem właśnie taki problem jak powyżej, mam kocioł kondensacyjny więc dobierane grzejniki wychodziły ogromneNo tak....,znów kolejny artykuł w stylu ''Muratora''.Czyli wszystko ładnie i pięknie,że każdy by tak chciał.
O tym nikt nie pisze,a potem klient rezygnuje,bo na zmiany już za późno.Chyba,że zgodzi się na ''schodki'' pod oknami,w których umieści się te grzejniki.!!!! Długie i szerokie, bo miałem tylko 10cm możliwości na wpuszczenie w głąb grzejników (niestety praw fizyki się nie oszuka i wydajności tak płytkich jednostek są marne
)
Przerobiłem więc wizyty Panów z Verano, Vasco i Jagi. Cenowo najsympatyczniej wypadł Pan z Verano, niestety jakość wykonania w porównaniu do Vasco i Jagi pozostawiała wiele do życzenia.... Pan z firmy Vasco zaproponował grzejniki z wentylatorem, które przy znacznei mniejszych rozmiarach poradziły by sobie z problemem niskiej temperatury z kotłowni
i wyglądało to już całkiem sensownie i przyzwoicie. Dostałem także dobory z firmy JAGA na płyciutkich (8cm) grzejnikach kanałowych z wentylatorem ale także na głębokich kanałach. Okazało się że mają one koryta wykonane z poliestru z odpowiednim zabezpieczeniem cieplnym i wilgociowym i że można je montować bezpośrednio w podmokłym gruncie. Tym samym problem się rozwiązał
, mam grzejniki w podłodze tak jak chciałem, grzeją aż zabardzo a przy tym wogóle nie hałasują
![]()
Również teraz stoję przed tym wyborem. Czy mógłbyś napisać jaki ostatecznie model i firmę wybrałeś, jaka moc długość szerokość, głębokość, z wentylatorem czy bez. Ile procent dostałeś rabatu?
Niestety sacho od tamtej pory nic na forum nie napisał. Jeżeli szukasz grzejników kanałowych to zobacz tutaj:
http://pliki.bimsplus.com.pl/MINIB/katalog.pdf
http://pliki.bimsplus.com.pl/MINIB/katalog.pdf
-
Kociol_net
- Aktywny

Warto uwzględnić budżet jaki posiadasz na ten cel i wówczas doradzać. Styczeń to miesiąc promocji,wyprzedaży- warto szukać właśnie teraz w dobrych sklepach internetowych.
Regulus po przedstawieniu parametrów t.j. kocioł kondensacyjny, powierzchnia salonu, przeszklenia. Doradził 2 grzejniki quattrovent o długości 2250 do przeszkleń o długości 2700 i 3600 o głębokości kanału 10 cm bo będzie montowany w stropie nad piwnicą. Oprócz 2 kanałowych będzie jeszcze 1 grzejnik tradycyjny. Zastanawiam się jak zaizolować wannę dam chyba z boków i pod ok 2 cm styropianu, cały strop w piwnicy pod salonem będzie również obłożony 10 cm styropianu. wiec dostałem na wszystko 25% rabatu. Cena za 2 grzejniki + kratki kolor dębowy + sterowanie ma wynieść 7450. Myślę, że cena do zaakceptowania i dokonam zakupu u nich.
Ktoś opisze wady i zalety takicg grzejników. Jaką przewagę ma taki grzejnik kanałowy nad grzejnikiem tradycyjnym. Szukam jakichś nowych rozwiązań do budowanego domu.