Drzwi harmonijkowe

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Drzwi harmonijkowe

Post autor: theme »

Nic dodać nic ująć mika1975 :D :D :D :D :D :D :D
Jedynie dodam, że rzeczywiście drewno mniej się kurzy w porównaniu do plastiku ze względu na elektrostatykę jaką ma plastik. To jakby pocierać na fizyce laseczkę ebonitową i przyciągać nią kurz - tak samo działają te drzwi w wersji plastikowej.

Ogółem ja nie jestem zwolennikiem harmonijek. Mnie denerwowały strasznie. Porta wypuściła swoje drzwi łamane na pół (wyżej pisałem modele więc nie będę tu siał ponownie hasłami), co jest dla mnie akceptowalne w 99% ;)

KlamkiOutlet
Aktywny
Aktywny

Post autor: KlamkiOutlet »

Co do harmonijek to uważam,ze sprawdzą się tylko tam gdzie futryna jest naprawdę bardzo wąska i nie ma innego wyjścia jak wstawić drzwi harmonijkowe. To jedyny wyjątek,poza tym powinny królować standardowe drzwi z ładną ozdobną klamką.

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: theme »

Harmonijki stosuje się w innym przypadku. Czy zastosowanie harmonijek przy ościeżnicy 70'ce pomoże w jej poszerzeniu? Raczej jeszcze ją zwęzi, bo złożona harmonia zajmuje trochę ponad 10cm światła.
Harmonijki stosuje się tam gdzie nie można pozwolić sobie na swobodne otwieranie skrzydła oraz zastosowanie systemu przesuwnego (z różnych przyczyn - estetyka, finanse, konstrukcja etc.).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”