ogrzewanie elektryczne mieszkania

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

niedzwiuch
Początkujący
Początkujący

ogrzewanie elektryczne mieszkania

Post autor: niedzwiuch »

Witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania 52m2. Jest to mieszkanie rogowe na 1 piętrze w kamienicy, 2 pokoje, nad mieszkaniem strych. Problemem jest jednak wybór ogrzewania. Obecnie znajduje się tam piec kaflowy, którego chcielibyśmy się pozbyć. Niestety nie ma na tym osiedlu gazu, więc pozostaje właściwie tylko ogrzewanie elektryczne. Zastanawiałem się nad piecami akumulacyjnymi, które pobierałyby prąd na 2 taryfie, jednak słyszałem, że wtedy do ogrzewania wody trzeba zrobić instalację przepływową, która pobiera bardzo dużo energii, ponieważ musi szybko podgrzać wodę. Ostatnio słyszałem także o kotle co elektrycznym ze zbiornikiem do ogrzewania wody. Taki kocioł jest tańszy niż piece akumulacyjne, ale nie do końca wiem na czym polega jego działanie. Czy ktoś orientuje się jakie byłoby najlepsze rozwiązanie na instalację grzewczą?
Dziękuję za pomoc

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: ogrzewanie elektryczne mieszkania

Post autor: Bolas »

Poszukaj troszkę na forum znajdziesz całą masę informacji o ogrzewaniu elektrycznym.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

niedzwiuch pisze:Witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania 52m2. Jest to mieszkanie rogowe na 1 piętrze w kamienicy, 2 pokoje, nad mieszkaniem strych. Problemem jest jednak wybór ogrzewania. Obecnie znajduje się tam piec kaflowy, którego chcielibyśmy się pozbyć. Niestety nie ma na tym osiedlu gazu, więc pozostaje właściwie tylko ogrzewanie elektryczne. Zastanawiałem się nad piecami akumulacyjnymi, które pobierałyby prąd na 2 taryfie, jednak słyszałem, że wtedy do ogrzewania wody trzeba zrobić instalację przepływową, która pobiera bardzo dużo energii, ponieważ musi szybko podgrzać wodę. Ostatnio słyszałem także o kotle co elektrycznym ze zbiornikiem do ogrzewania wody. Taki kocioł jest tańszy niż piece akumulacyjne, ale nie do końca wiem na czym polega jego działanie. Czy ktoś orientuje się jakie byłoby najlepsze rozwiązanie na instalację grzewczą?
Dziękuję za pomoc
Najtaniej w eksploatacji to grzejniki + wentylacja z odzyskiem ciepła. Znakomicie poprawia komfort i rewelacyjnie obniża jeszcze rachunki, klimatyzacja.

Spednet
Aktywny
Aktywny

Post autor: Spednet »

Akurat instalacjami grzewczymi zajmujemy się na co dzień,więc możemy pomóc i doradzić w tej kwestii. Czy macie już zaplanowany konkretny budżet na tego typu inwestycję? Podaj więcej szczegółów,do tej pory znamy jedynie lokalizację oraz metraż.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”