Ogrzewacz emaliowany a tak szybko przegnił!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

tomoff
Początkujący
Początkujący

Ogrzewacz emaliowany a tak szybko przegnił!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: tomoff »

witam,
jak w temacie ogrzewacz polskiego producenta gwarancja na 48mies, 3 lata wisiał bezczynnie, wodą zalany gdzies kolo marca 2007 wczoraj padł czy ktoś z Was moze mi powiedziec czy to normalne ze tak wyglada ta anoda magnezowa czy mam cos nie tak z woda bo mam podlaczona przez hydrofor ze studni chociaż odrazu zajrzałem do hydroforu i jest czyściutki i ocynk nie naruszony???
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

padl

Post autor: Paweł_Małek »

Czy slowo "Padl" odnosi sie do grzalki czy do zbiornika???
Jesli do grzalki - przyczyna jest na niej widoczna - masz bardzo twarda wode i grzalka pokryla sie kamieniem, ktory zle przewodzi cieplo co spowodowalo jej spalenie.
Moze byc konieczne zmiekczanie wody.
Mozna zmniejszyc osadzanie kamienia obnizajac temperature wody do 50 stopni C.
Powyzej 55 stopni kamien wytraca sie intensywnie w postaci twardej bryly, ponizej tej temperatury wytraca sie glownie w postaci szlamu.
Zbadanie wody powinno wyjasnic watpliwosci.
Sugeruje oddac probke wody do badania - wykonac badanie fizykochemiczne i bakteriologiczne.

JBZ

Post autor: JBZ »

Jedna z niewielu rozsądnych odpowiedzi w tym dziale!

Jerzy Zembrowski

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Rozmawiałem na ten temat kiedyś z przedstawicielem jednego z czołowych producentów boilerów i zasobników emaliowanych w Polsce.Stwierdził,że jeśli boiler emaliowany skoroduje po 4-5 latach jest to ewidentnie wada produkcyjna.Wg.niego żadna woda nie jest w stanie spowodować korozji w emaliowanej powierzchni w tak krótkim czasie.Oczywiście,jeśli nie było tam jakiegoś działania mechanicznego,np,uderzenie z zewnątrz,które zdarza się czasem na etapie produkcji.
Ale to była taka sobie prywatna wypowiedź,która nic nie wnosi,jeśli chodzi o ewentualne roszczenia klienta.
adam

JBZ

Post autor: JBZ »

I to jest rozsądna wypowiedź. Jeśli grzałka jest dobrej jakości, to emaliowany podgrzewacz powinien mieć żywotność rzędu 20-30 lat. Pod warunkiem, że nie będzie się przekraczać temperatury wody +60 C oraz pod warunkiem ustabilizowanej pracy podgrzewacza.

Jerzy Zembrowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”