dostawanie się sniegu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Elon
dostawanie się sniegu
Jak uniknąć dostawania się śniegu, otworami wentylacyjnymi taśm pod gąsiorami, na folię?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Dekarz - blacharz
Folia pod gąsiorami czyli wzdłuż kalenicy ma być przecięta.Natomiast pod gąsiorami na pokryciu dachu należy zamocować odpowiednie taśmy lub tzw. szczotki z otworami wentylacyjnymi przez które śnieg i woda się nie dostaną.W hurtowni trzeba powiedzieć o jaki dach chodzi i poradzą. Pozdrawiam.zob.kk@poczta.fm.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny kolego Dekarzu nie do końca masz rację. Ja też jestem zwolennikiem otwierania kalenicy ale tylko w przypadku tzw. zimnego dachu (weła nie styka się z foliš wstępnego krycia), jeżeli jest wykonany tzw. ciepły dach (wełna dosunięta jest do folii) otworzenie kalenicy jest błędem! Co do tem pod gšsiory to radzę nie stosować żadnych szczotek ani tam z otworami no i oczywicie żadnych tworzyw sztucznych. Nie radzę zasięgać opini hurtowni tylko profesjonalnego dekarza i to najlepiej po oględzinach dachu!A tak w ogóle pewne iloci niegu czy wody pod zasadniczym pokryciem dachu to rzecz normalna i po to jest stosowana folia wstępnego krycia aby przed nimi chronić.Pozdrawiam.
-
Gość21
dostawanie sie śniegu
gdzie oni , ciekawe co zakładasz pod gasiory
moim bardzo skromnym zdaniem wszystko zależy od wykonawcy,dobra robota jest gwarancją,że nie bedzie śniegu pod dachówką no chyba że dachówka jest tak krzywa,że najlepszy dekarz nic nie zrobi a takie niestety są na rynku i ciesza się powodzeniem bo tanie
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny GOCIU 21 cytuj dokładnie to co napisałem "żadnych tam z otworami". Z pewnociš wiesz, że sš tamy pod gšsiory z włókninš i te polecam. Nie ma szczelnych dachów z dachówki bo gdyby takie były folia nie byłaby potrzebna. Zawsze przez zamki w dachówkach nieg może być wwiewany oczywicie nie sš to duże iloci i nie ma w tym winy dekarza. Pozdrawiam.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Gość 21
Akcesoria dachowe
Witam
Panie Andrzeju czy chodzi Panu o taśmę pod gąsior która ma włókninę firmy DuPont a nazywa się VENT-ROLL lub drobniutka siateczkę i nazywa się TOP -ROLL?
Jestem ciekaw dlaczego rzuca się na forum nazwy dachówek a nie pojawiają się nazwy dobrych . atestowanych - podkreślam - atestowanych produktów.Może warto zacząć pisać o tych dobrych, sprawdzonych i stosowanych fachowców materiałach
To jest rodzaj reklamy, ale wydaje mi sie ,że warto - przecież ogromne znaczenie ma jakie akcesoria zostaną zastosowane - chodzi o jakość.Mam świadomośc,że z kazdym materiałem nawet tym najlepszym i z atestem , może się coś stać , ale o ile łatwiejsza reklamacja
Dlatego myślę ,że chyba warto takie produkty promować.Mam uczulenie na produkty bez atestów ( lub zgodności z normą) po ifnormacji od znajomego z Warszawy,że łupek "schodzi sam z dachu" - reklamacja odrzucona, był tani i bez papierów.Upss - chyba odbiegłem od tematu - ponawiam propozycję - zacznijmy promować dobre materiały a tylko tanie
( tanie to nie było do Pana - ale proszę zwrócić uwagę ,że podstawa to cena na forum a jakość gdzieś się zgubiła a poprawki tyle kosztują
Pozdrawiam
Panie Andrzeju czy chodzi Panu o taśmę pod gąsior która ma włókninę firmy DuPont a nazywa się VENT-ROLL lub drobniutka siateczkę i nazywa się TOP -ROLL?
Jestem ciekaw dlaczego rzuca się na forum nazwy dachówek a nie pojawiają się nazwy dobrych . atestowanych - podkreślam - atestowanych produktów.Może warto zacząć pisać o tych dobrych, sprawdzonych i stosowanych fachowców materiałach
To jest rodzaj reklamy, ale wydaje mi sie ,że warto - przecież ogromne znaczenie ma jakie akcesoria zostaną zastosowane - chodzi o jakość.Mam świadomośc,że z kazdym materiałem nawet tym najlepszym i z atestem , może się coś stać , ale o ile łatwiejsza reklamacja
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Bartek
Akcesoria dachowe
Tak do końca się nie zgadzam, bo to dopiero byłaby kryptoreklama.Moim zdaniem wypowiedzi praktyków są najważniejsze. A nazwiski ? zawsze mozna coś wymyśłić - kryptoreklama jeśli pozytywna i reklamuje rzeczy wartościowe to będzie to tylko z korzyścią dla tych,którzy nie mają bladego pojęcia o budowie.
Zgadzam się więc z Gościem 21 - piszmy o dobrych,z papierami akcesoriach, bo pod ogólniki to nawet te garażowe produkcje sie podciagną
Zgadzam się więc z Gościem 21 - piszmy o dobrych,z papierami akcesoriach, bo pod ogólniki to nawet te garażowe produkcje sie podciagną
Co sadzicie o rozwiazaniu , ktore stosuje w przypadku folii z kilkucentymetrowym otworem w kalenicy - montuje dodatkowo pasek folii miedzy kontrlata i lata .
Czy nie uwazacie , ze lepszym rozwiazaniem jest pozostawienie szczeliny 2-3 cm miedzy izolacja i folia oraz wykonanie kalenicy tak jak wyzej niz " dach cieply " z nierozcieta folia
Czy nie uwazacie , ze lepszym rozwiazaniem jest pozostawienie szczeliny 2-3 cm miedzy izolacja i folia oraz wykonanie kalenicy tak jak wyzej niz " dach cieply " z nierozcieta folia