Nowoczesny grzejnik ? więcej niż ciepło
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
marekzzabek
- Zaawansowany

Re: Nowoczesny grzejnik ? więcej niż ciepło
a co to znaczy więcej niż ciepło w przypadku tego grzejnika? kołysankę jakoś zanuci do snu?
Zanim coś napiszesz, to najpierw się zastanów o czym piszesz.Elando pisze:Co do elektrycznego ogrzewania podłogowego to racja-istnieją takie maty czy folie grzewcze i spełniają swoje zadanie,wręcz powiedziałbym że nawet znakomicie. Jedyny minus to potem dosyć wysokie rachunki na prąd,miejmy to na uwadze.
Z Twojego postu wynika, że nie masz zielonego pojęcia o ogrzewaniach podczerwienią, które mają tylko jeden wspólny mianownik z tradycyjnymi ogrzewaniami elektrycznymi. Nośnikiem energii
jest prąd elektryczny i tyle wspólnego mianownika!
Radzę poczytać na naszej stronie internetowej o ogrzewaniach podczerwonych, a potem wrócić do dyskusji.
Dla alkoholika nie ważne jest co pije, ważne by były procenty.marekzzabek pisze:a co to znaczy więcej niż ciepło w przypadku tego grzejnika? kołysankę jakoś zanuci do snu?
Spamer pisze, bo za to mu płacą, a troll bo ma problem z własną osobowością i usiłuje dowartościować się anonimowo w internecie!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

1500 zł za 150m 2 z 4 osobami za temperaturę i cwu rocznie to dużo czy mało?Elando pisze:Co do elektrycznego ogrzewania podłogowego to racja-istnieją takie maty czy folie grzewcze i spełniają swoje zadanie,wręcz powiedziałbym że nawet znakomicie. Jedyny minus to potem dosyć wysokie rachunki na prąd,miejmy to na uwadze.
-
Jakub_Budvica
- Początkujący

- Kontakt:
Ale nie wiemy o jakie ogrzewanie Ci chodzi (prawdopodobnie elektryczne, ale pewności nie ma) i nie wiemy przede wszystkim jakie temperatury chcesz w domu utrzymywać, czy dom jest ocieplony i jak skutecznie itd.
Zakładając, że chcesz mieć w domu ok. 20 stopni w okresie grzewczym, dom jest nowy i dość dobrze ocieplony, a grzejesz prądem, to cena jest w mojej opinii dobra (nawet podejrzanie za dobra).
Węglem na pewno będzie taniej, ale nie każdy chce i nie każdy może korzystać z tego źródła energii.
Zakładając, że chcesz mieć w domu ok. 20 stopni w okresie grzewczym, dom jest nowy i dość dobrze ocieplony, a grzejesz prądem, to cena jest w mojej opinii dobra (nawet podejrzanie za dobra).
Węglem na pewno będzie taniej, ale nie każdy chce i nie każdy może korzystać z tego źródła energii.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chcę 24 st.C cały rok i 200 litrów prysznicowej wody dziennie. czy na dom 150m2 1500 zł to dużo czy mało? Czy węglem będzie taniej?Jakub_Budvica pisze:Ale nie wiemy o jakie ogrzewanie Ci chodzi (prawdopodobnie elektryczne, ale pewności nie ma) i nie wiemy przede wszystkim jakie temperatury chcesz w domu utrzymywać, czy dom jest ocieplony i jak skutecznie itd.
Nie wiem ile w tym prawy oraz na ile ten nowoczesny grzejnik jest wydajny w praktyce,tutaj na opinie warto poczekać,najlepiej jeszcze ze strony Użytkowników którzy w praktyce mieli już z nim styczność.
Jeżeli chodzi o nowoczesy grzejnik to jak jest z Kermi X2 jakie jest wasze doświadczenie i wiedza na jego temat, czy warte są uwagi, bo patrząc po opisie bardzo mnie zainteresowały, ale jeszcze czekam na jakąś opinię.
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nikt, oprócz spamerów, nie pisze na tym forum o tych grzejnikach. Może dlatego, że centralne ogrzewanie już nie jest nowoczesne, a z pewnością nie jest tanie.
.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
No ale niestety na podłogówke i bicie podłogi nie za bardzo mnie stać, ponieważ mam takie spore płytki ułożone i do tego znowu dobre panele najlepiej z drewna egoztycznego by sie przydały, ale jak mam na wymianę te 5 grzejników to raczej wyjdzie mi taniej niż zmiana całego systemu na podłogowe. Dlatego chciałbym rozważyć właśnie wszystkie najlepsze płytowe, a Kermi są o ile prawdę mi pan ze sklepu powiedział jednymi z topowych.
-
WincentyBorowski
- Aktywny

Dokładnie, każdy szuka takie rozwiązania jakie mu najbardziej pasuję. Nawet czasem po prostu finanse nie pozwalają na zmianę sposobu ogrzewania i trzeba pozostać przy centralnym. Również podbijam pytanie o jakość tych grzejników.
Pozdrawiam
Warto zwrócić uwagę głównie na koszty,a akurat na naszej stronie znajdziecie taki kalkulator gdzie możecie wszystko dokładnie obliczyć i porównać,przy czym bezwzględnie najbardziej opłacalna jest pompa ciepła plus podłogówka.
-
WincentyBorowski
- Aktywny

Jak z kosztem instalacji takiej pompy? Nie są dużo większy niż instalacja innego rodzaju ogrzewania?? Jak to ma się do np. ogrzewania na podczerwień??
Pozdrawiam
Oczywiście, że tak ale oba układy jak pompa ciepła, a szczególnie solanka-woda pozioma oraz podłogówka to wyjdzie na prawdę dużaaa sumka, więc tak kolorowo to niestety nie ma 
A co myślicie o konwektorach, bo ostatnio zobaczyłem, że rozmawiacie o Kermi X2 to i zajrzałem dalej. Wyglądają całkiem obiecująco. Zajmują mało miejsca, mają dużą moc grzejną. Przy duzych oknach na pewno lepiej będą się prezentowały niż zwykłe grzejniki.