Oświetlenie pokoju ok. 13m2
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Oświetlenie pokoju ok. 13m2
Witam.
Potrzebuję zakupić nowe oświetlenie do pokoju o rozmiarach ok. 5m x 2,7m.
Zastanawiam się bardzo jakie oświetlenie kupić. Początkowo myślałem o kinkiecie/plafonie z 3 punktami świetlnymi i do tego żarówki LED. LEDy znalazłem firmy KETAI E14, 7W, 800lm.
A teraz znalazłem fajne plafony tylko, że są albo 4 x G9 40W albo 4 x G4 20W, I nie wiem czy nie będzie to za mało.
Prosił bym o doradzenie jakiej mocy oświetlenia użyć do tego pokoju.
Sufit biały (lekko połyskujące panele), ściany jasny szary/popiel, meble jasne (Sonoma)
Potrzebuję zakupić nowe oświetlenie do pokoju o rozmiarach ok. 5m x 2,7m.
Zastanawiam się bardzo jakie oświetlenie kupić. Początkowo myślałem o kinkiecie/plafonie z 3 punktami świetlnymi i do tego żarówki LED. LEDy znalazłem firmy KETAI E14, 7W, 800lm.
A teraz znalazłem fajne plafony tylko, że są albo 4 x G9 40W albo 4 x G4 20W, I nie wiem czy nie będzie to za mało.
Prosił bym o doradzenie jakiej mocy oświetlenia użyć do tego pokoju.
Sufit biały (lekko połyskujące panele), ściany jasny szary/popiel, meble jasne (Sonoma)
-
marcepanowski
- Zainteresowany

Re: Oświetlenie pokoju ok. 13m2
zerknij na lampy od firmy Tm Technologie.
-
LampyHiszpanskie
- Zainteresowany

Moim zdaniem powinieneś rozejrzeć się za lampami hiszpanskimi które to w znakomity sposób podkreślą styl całego pokoju i nadadzą mu kolorytu,klimatu,co o tym sądzisz?
Myślę,że w przypadku mniejszego pokoju,to takie plafony będzie bardzo dobrym rozwiązaniem,tutaj polecałbym 4 x G9 40W oczywiście żarówki LED,wszystko to znajdziesz na naszej stronie:)
W takich pomieszczeniach możliwości jest naprawdę wiele. Szukałeś już jakiś konkretnych inspiracji? Mi niedawno udało się trafić na taki artykuł http://www.polskatimes.pl/artykul/36559 ... l?cookie=1 .Nawet tam można znaleźć inspiracje co do oświetlenia pomieszczeń w domu. Warto takie rzeczy czytać.
Faktycznie 20 W to za mało na taką powierzchnię, lepiej dobrać oprawy o mocy 40-50 W. Plafon z czterema punktami powinien się sprawdzić. Np. znalazłam taki plafon ze źródłami światła LED 4,5 W to równowartość 50 W.
Aby sprytnie oświetlić małe pomieszczenie, należy skierować światło na sufit albo ścienne dekoracje. Jeśli chcemy dodatkowo poszerzyć wnętrze, trzeba skierować intensywne światło na jego dłuższe ściany (dobrze sprawdzą się tutaj kinkiety bądź też reflektory). Oprócz tego warto pamiętać, że dzięki lampom wykonanym np. z przezroczystego szkła, unikniemy efektu przytłoczenia, który jest w małych wnętrzach dość niekorzystny.
Co do lampy natomiast to jak już szukasz czegoś fajnego i w dobrej cenie - zerknij na to 

Sprawdzi ci się jakiś niewielki żyrandol pokojowy. Styl to już według własnego uznania. Nie może być zbyt duży bo jeszcze bardziej pomniejszysz pomieszczenie.
Albo w sumie jakieś niewielkie kinkiety też wchodzą grę lub spoty sufitowe, lampy sufitowe https://ardant.pl/lampy-sufitowe/ - ciekawe teraz są lampy kule. Dość tanie, ale i nowoczesne do każdego wnętrza.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2023, 12:04 przez Nadja96, łącznie zmieniany 3 razy.
-
klimowicz78
- Początkujący

A myślałeś może o spotach na sufit? Nie za duże tuby w jasnych kolorach mogłyby się doskonale sprawdzić. Nie powinny przytłoczyć tak małej powierzchni, a świetnie ją doświetlą. Zerknij na https://mlamp.pl/lampy-sufitowe-plafony ... biala.html mam je w korytarzu i nie narzekam 
-
lideropinii
- Superużytkownik

Oświetlenie można potraktować nie tylko jako element praktyczny, ale też aranżacyjny.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
Fajnie wygląda lampa CoeLux. Widziałem u znajomego i ja planuję sobie taką zamontować po remoncie
A może coś takiego:
? Małych rozmiarów a naprawdę efektowne i nie zmniejszy optycznie pomieszczenia. Dodatkowo można pomyśleć o jakiejś lampie stołowej lub stojącej, w zależności od potrzeb.
? Małych rozmiarów a naprawdę efektowne i nie zmniejszy optycznie pomieszczenia. Dodatkowo można pomyśleć o jakiejś lampie stołowej lub stojącej, w zależności od potrzeb.-
lideropinii
- Superużytkownik

Przestrzeń, gdzie oprócz względów praktycznych,także typowo aranżacyjnie można to potraktować.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom