Nauka ciesielstwa dla niewtajemniczonych (bez matematyki)
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Nauka ciesielstwa dla niewtajemniczonych (bez matematyki
Dietrish niedługo wyda następny poradnik o geometrycznym odwiązuweaniu dachów.Polecam bo już czytałem.
Jak wydadzą następny poradnik to byłbym wdzięczny jakbyś mnie poinformował o tym oraz gdzie go będzie można dostać.
-
mrooveczka
- Początkujący

w ktoryms momencie student1 dal przykladowa koperte do policzenia.jako ze mam teraz chwile postanowilem go obliczyc ze wzorow ktore sami podawaliscie. altana o podstawie kwadratu 535/535 kat nachylenia 25* i okap 20 cm.
nie wiem czemu ale nie ida mi te obliczenia gdzie tkwi blad?i tak dla przykladu zrobilem dl krokwi zwyklej (535/2)+20=287.5/cos(25)=289.56
ni jak to sie ma do obliczen np docenta co robie zle?to samo z naroznymi.
stosowalem wzor
arcsin(tan25*/k)
znaleziony w postach.sam juz nie wiem.licze i licze moze cos pomijam.mam nadzieje ze cos podpowiecie:)dzieki
nie wiem czemu ale nie ida mi te obliczenia gdzie tkwi blad?i tak dla przykladu zrobilem dl krokwi zwyklej (535/2)+20=287.5/cos(25)=289.56
ni jak to sie ma do obliczen np docenta co robie zle?to samo z naroznymi.
stosowalem wzor
arcsin(tan25*/k)
znaleziony w postach.sam juz nie wiem.licze i licze moze cos pomijam.mam nadzieje ze cos podpowiecie:)dzieki
-
mrooveczka
- Początkujący

-
mrooveczka
- Początkujący

Bankowo!!!L=P
Fajnie jest wiedziec ze wycinajac dach kazdy jego element umiesz policzyc.Z tego co obserwowalem na budowach i czego mialem watpliwa przyjemnosc samemu doswiadczyc(pomocnik) wiekszosc pseudo cieslomurarzy malo ma wiedzy na temat jak co obliczyc.Pasowanie na czuja i tance z krokwiami chyba juz nie dla mnie!!!
-
grzegorz andrychiewicz
[quote="mrooveczka"] Fajnie jest wiedziec ze wycinajac dach kazdy jego element umiesz policzyc.Z tego co obserwowalem na budowach i czego mialem watpliwa przyjemnosc samemu doswiadczyc(pomocnik) /quote]
Wyczuwam awans finansowy.Albo będziesz cieślą prowadzącym ,albo założysz własną firmę.
A więc życzę sukcesów,w tym jakże ciekawym zawodzie.
Wyczuwam awans finansowy.Albo będziesz cieślą prowadzącym ,albo założysz własną firmę.
A więc życzę sukcesów,w tym jakże ciekawym zawodzie.
Witam mądrzejszych. Zamierzam się zabrać za budowę dachu (dla siebie-dach 55m2) i mam kilka pytań. Czy wkręty ciesielskie z płaskim łbem do połączenia krokiew-murłata są konieczne, czy można użyć zwykłych wkrętów z łbem sześciokątnym i podkładki zagłębiając łeb w krokwi?
Czy konieczne są zacięcia krokwi przy łączeniu z murłatą? Jeśli tak to jaki macie sposób na podcięcie pod odpowiednim kątem? Metodą "na oko" czy prób i błędów?
Jaka jest optymalna odległość wysunięcia dachu za mur-zarówno od strony spadu jak i czoła? Tak żeby dach wyglądał elegancko a nie jak kurnik albo grzyb
Pytam bo buduję na zgłoszenie i nie mam projektu..
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Czy konieczne są zacięcia krokwi przy łączeniu z murłatą? Jeśli tak to jaki macie sposób na podcięcie pod odpowiednim kątem? Metodą "na oko" czy prób i błędów?
Jaka jest optymalna odległość wysunięcia dachu za mur-zarówno od strony spadu jak i czoła? Tak żeby dach wyglądał elegancko a nie jak kurnik albo grzyb
Pytam bo buduję na zgłoszenie i nie mam projektu..
Z góry dzięki za podpowiedzi.