Bojler + CO problem.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jendkerss
Początkujący
Początkujący

Bojler + CO problem.

Post autor: jendkerss »

Witam.
Mam problem z wychładzaniem wody w bojlerze, mianowicie. Piec defro 15kw do niego podłączony sterownik proton pid z dmuchawą rv-14. Wszystko działa pod jedną pompką. I teraz moje pytanie co moge zrobić aby przy wygaszaniu w piecu woda pchana przez pompke nie wychładzała wody w bojlerze. Zakupić inny sterownik + druga pompka na obieg do bojlera? Czy jakiś zawór z termostatem. Sam znalazłem jakiś sterownik proton 440 cwu pid, jestem w stanie go zakupić, drugą pompke mam i też moge ją podłączyć. Ale czy to będzie działać tak jak powinno? Dokładnie chodzi mi o to że załóżmy pompka od CO załącza się przy 30 stopniach, dalej za nią na odejściu na bojler jest pompka cwu albo jakis zawor z termostatem i zalozmy to ustrojstwo ma sie zalaczac albo wylaczac przy temp minimalnej 50st tak zeby zamknąć obieg wody chłodniejszej przez bojer. Proszę zatem o pomoc co zrobić w tej sytuacji, co musiałbym kupić czy jak to rozwiązać.
Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Bojler + CO problem.

Post autor: Bolas »

Musisz mieć sterownik który obsługuje dodatkową pompę CWU i tam są wszystkie ustawienia. Instalacja musi być przerobiona w taki sposób by jedna pompa nie zakłócała pracy drugiej.

jendkerss
Początkujący
Początkujący

Re: Bojler + CO problem.

Post autor: jendkerss »

stąd właśnie moje pytanie. czy jeśli zakupie sterownik np proton 400 cwu pid, i wstawie drugą pompke za pompą od co, to czy bede mogl ustawic ze ta druga pompka ma sie wlaczac/wylaczac zalozmy przy 50 stopniach a podstawowa chodzic od 30?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”