Sposób na śmierdzący komin
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Sposób na śmierdzący komin
Witam.
Znalazłem na forum wiele tematów związanych z wydobywającymi się nieprzyjemnymi zapachami ze ściany w której jest komin.
Mam taki sam problem i szukam najmniej inwazyjnego rozwiązania.
Proszę więc o opinię na temat pomysłu, który chcę zrealizować.
Komin składa się z 4 kanałów. Do pierwszego połączony jest piec węglowy i to w tym miejscu wydobywa się nieprzyjemny zapach. Reszta kanałów służy jako wentylacyjne lub są niewykorzystane.
Pomyślałem więc, że w ostatnim kanale zrobię kratkę wentylacyjną i cały komin obuduję płytą GK na stelarzu, aby pomiędzy płytą a ścianą była wolna przestrzeń.
W płycie GK w dolnej części wytnę otwór i zamontuję kratkę aby przez nią wlatywało powietrze z pokoju.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale kratka wentylacyjna powinna zasysać powietrze wraz z nieprzyjemnym zapachem z komina, który nie powinien już się wydostawać do pomieszczenia.
Czy takie rozwiązanie może przynieść zamierzony efekt?
Znalazłem na forum wiele tematów związanych z wydobywającymi się nieprzyjemnymi zapachami ze ściany w której jest komin.
Komin składa się z 4 kanałów. Do pierwszego połączony jest piec węglowy i to w tym miejscu wydobywa się nieprzyjemny zapach. Reszta kanałów służy jako wentylacyjne lub są niewykorzystane.
Pomyślałem więc, że w ostatnim kanale zrobię kratkę wentylacyjną i cały komin obuduję płytą GK na stelarzu, aby pomiędzy płytą a ścianą była wolna przestrzeń.
W płycie GK w dolnej części wytnę otwór i zamontuję kratkę aby przez nią wlatywało powietrze z pokoju.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale kratka wentylacyjna powinna zasysać powietrze wraz z nieprzyjemnym zapachem z komina, który nie powinien już się wydostawać do pomieszczenia.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sposób na śmierdzący komin
Tylko wentylacja prawidłowo wykonana da efekt.
Prawidłowa to wentylacja plus ( mechaniczny nawiew do pokoi ) lub wentylacja wywiewno nawiewna.
Prawidłowa to wentylacja plus ( mechaniczny nawiew do pokoi ) lub wentylacja wywiewno nawiewna.
Nawiewniki w oknach wystarczą?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wg dr Jarosława Mullera z politechniki krakowskiej - by nawiewnik we współczesnym domu zdał egzamin, musiałby mieć 9mb . Poza tym, co ma zmusić, by powietrze było nawiewane?
A ciąg z komina nie wystarczy?
W piecu węglowym nie potrzeba nawiewu by spaliny były przez komin zasysane.
Czy w moim przypadku nie wystarczy kratka wentylacyjna do komina?
W piecu węglowym nie potrzeba nawiewu by spaliny były przez komin zasysane.
Czy w moim przypadku nie wystarczy kratka wentylacyjna do komina?
Proszę poszukać kominiarza w okolicy który wykona frezowanie i szlamowanie komina lub wsadzi doń wkład kominowy.
Panie Tomaszu od kiedy Pan wierzy naukowcom, skąd wiadomo ze dr Muller nie działa na rzecz producentów nawiewników i dlatego podaje tak duze wartosci. o ile dobrze pamiętam Pan ostrzegał przed manipulacjami dotyczącymi atestów lub pomiarów urządzen badanych.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wg dr Jarosława Mullera z politechniki krakowskiej - by nawiewnik we współczesnym domu zdał egzamin, musiałby mieć 9mb . Poza tym, co ma zmusić, by powietrze było nawiewane?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdzie napisałem, że wierzę? Pan wierzy, ja sprawdzam. Umieściłem tylko opinię dr na temat wentylacji grawitacyjnej.asolt pisze:Panie Tomaszu od kiedy Pan wierzy naukowcom, skąd wiadomo ze dr Muller nie działa na rzecz producentów nawiewników i dlatego podaje tak duze wartosci. o ile dobrze pamiętam Pan ostrzegał przed manipulacjami dotyczącymi atestów lub pomiarów urządzen badanych.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wg dr Jarosława Mullera z politechniki krakowskiej - by nawiewnik we współczesnym domu zdał egzamin, musiałby mieć 9mb . Poza tym, co ma zmusić, by powietrze było nawiewane?
Podobnie jak opinię dr Jerzego Sowy z PW "Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji"
Poza tym, ja doszedłem do takich wniosków sporo przed w/w Panami.
A ja za to znam bardzo dobrego kominiarza z Warszawy i okolicy http://kominiarz.warszawa.pl/ . Jak chcemy sie zdecydować na usługi kogoś takiego to warto szukać osób z doświadczeniem i konkurencyjną ceną a wiem , ze oni tacy właśnie są.
Moim zdaniem to kwestia prawidłowej,dobrej wentylacji kominowej i od tego powinniśmy zacząć jeżeli widzimy oraz czujemy że coś jest nie tak. To ma też wpływ na wasze bezpieczeństwo więc im szybciej pozbędziesz się problemu tym oczywiście lepiej.
ja korzystałam z ich http://www.kominiarze-warszawa.pl/ usług i byłam bardzo zadowolona. Moim zdaniem to naprawdę solidna firma, nie mam zastrzeżeń.
Dokładnie. Trzeba wykonać frezowanie, a tym zajmują się między innymi specjaliści z komino, tu macie namiar: http://komino.net.pl/
urodzony optymista
u nas też tak było, na szczęście kominiarze z firmy kominiarz.biz ze wszystkim sobie poradzili.
robertz86 pisze:Witam.
Nazywa się to zaswędzeniem przewodu kominowego, a nieprzyjemna woń którą czuć to kwas octowy. Sposób usunięcia jest trudny lecz możliwy. Naprawa polega tylko i wyłącznie na tzw.ługowaniu wnętrza przewodu kominowego, jego całkowitego osuszeniu wewnątrz i na zewnątrz. Dopiero po tych czynnościach możemy przystąpić do kolejnych czynności naprawczych np. szlamowaniu wnętrza zaprawą SKD. Inaczej się nie da.
Pozdrawiam
Robert Ch
Upokarzanie i psychiczne gnębienie uczniów przez niedouczonych i egoistycznych nauczycieli sieje spustoszenie w młodych umysłach, powodując w późniejszym wieku opłakane skutki, których już nie da się naprawić. Albert Einstein